Kraamhuys ruilt met Lurk- en Limoenhuys

In het Lavenlaar van de Efteling verruilt Lot’s Kraamhuys van locatie met het Lurk- en Limoenhuys. Bij de nieuwe plek van het Lurk- en Limoenhuys komt een fors terras.

In de attractie Volk van Laaf in de Efteling verruilt Lot’s Kraamhuys van locatie met het Lurk- en Limoenhuys. Lot’s Kraamhuys is het cirkelvormige gebouw aan de rand van het Lavendorpje waar oermoeder Lot haar kinderen grootbrengt (foto boven). De ‘larfjes’ hebben allemaal een eigen mandje aan de muur van het Kraamhuys. De Laafse ukkepukken heten Lurk, Lach, Link, Lodi, Lebbe, Lof, Luf en Lari, namen die keurig vermeld staan bij ieder mandje.

Bijzondere drankjes en lekkernijen

Het Lurk- en Limoenhuys ligt helemaal achteraan in het dorpje van de Laven. Tot 2003 werden er bijzondere drankjes een lekkernijen verkocht, zoals Lariekoek, Limoen, Lebber (een cocktaildrankje), Laafse Lurk (een donker speciaalbiertje) en kopjes Leut. Door de afgelegen ligging trok het Lurk- en Limoenhuys slechts weinig bezoekers, waardoor de Efteling besloot de horecagelegenheid te sluiten. Sindsdien zitten de deuren van het gebouwtje potdicht.

Strategisch goede plek

Een nieuw plan, deze week ingediend bij de gemeente Loon op Zand, moet het Lurk- en Limoenhuys nieuw leven inblazen. Het horecapunt wordt gevestigd in het Kraamhuys. Dat pandje ligt wel op een strategisch goede plek, namelijk vlakbij de drukke T-splitsing die leidt naar Droomvlucht, naar het Anton Pieckplein en naar restaurant Het Witte Paard. Bovendien ligt pal naast het – nu nog – Kraamhuys het speeltuintje KinderVreugd.

Uitgifteloket en terras

Om moeder Lot en haar Lavenlarfjes te kunnen huisvesten in het Lurk- en Limoenhuys wordt het dak van dat gebouw drie meter opgetild. In het ronde pandje is dan plaats voor het hele tafereel van het Kraamhuys, met moeder Lot en al haar kleintjes in mandjes aan de muur. Na de verhuizing van Lot en haar larfjes wordt in het Kraamhuys het interieur van het Lurk- en Limoenhuys (foto onder) grotendeels opnieuw opgebouwd. De cirkelvormige bar komt terug. Nieuw is dat er aan de kant van speeltuin KinderVreugd een uitgiftepunt en een terras komen. Bezoekers hoeven niet meer per se naar binnen om een drankje of hapje te bestellen. Dat kan ook aan de buitenbalie, waarna men de lekkernijen op het terras met uitzicht op de speeltuin kan nuttigen.

Lees verder onder de foto

Avonturenspeeltuin

Het omwisselen van Lurk- en Limoenhuys en Lot’s Kraamhuys moet nog dit jaar voltooid zijn. In een tweede fase wordt Anton Pieck-speeltuin KinderVreugd vervangen door een avonturenspeeltuin die geheel gethematiseerd is rond de Laven. Het Lavenlaar wordt door die uitbreiding ongeveer een kwart groter. KinderVreugd wordt verplaatst naar een locatie in de onmiddellijke nabijheid van horecapunt Rondje van de Molen. Een tijdpad voor fase 2 is nog niet bekendgemaakt.

De Efteling van A tot Z
Nieuwe ingang en route Sprookjesbos

1 april 2022 © Tekst en foto’s: Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen