Hier komt de geplande nieuwe ingang van het Sprookjesbos in de Efteling - Foto: © Parkplanet

Nieuwe ingang en route Sprookjesbos

Het Sprookjesbos van de Efteling krijgt een nieuwe centrale ingang en een vernieuwde routing, die ronddwalende bezoekers moet voorkomen.

Het Sprookjesbos van de Efteling krijgt een nieuwe ingang aan de Pardoes Promenade, de hoofdstraat van het pretpark. De beroemde attractie van het Kaatsheuvelse park ‘verhuist’ daardoor van het Marerijk naar het Fantasierijk. Voor de nieuwe hoofdingang van het Sprookjesbos wordt horecalocatie Kogeloog opgeofferd. Alle bezoekers zullen in de toekomst hier het bos betreden (foto boven). Het eerste sprookje dat ze tegenkomen zal voortaan Langnek zijn, die als gastheer alle bezoekers welkom heet.

Majestueuze ingangspoort

Vanaf het pleintje voor Langnek worden alle bezoekers richting Roodkapje geleid. Het pad naar het Kabouterdorp wordt vanaf deze richting afgesloten. Daardoor zal er bij de gasten van de Efteling geen verwarring meer zijn over in welke richting zij het pad door het Sprookjesbos moeten volgen. “Iedereen betreedt het Sprookjesbos dan door de grote, majestueuze ingangspoort bij Langnek, er zijn geen andere zij-ingangen meer”, zegt Efteling-directeur Fons Jurgens tegen Parkplanet. “Hierdoor krijgt het Sprookjesbos ook een entree die past bij haar status. Bovendien zijn veel sprookjes in het bos ontworpen om van één kant te benaderen, denk aan Roodkapje, Repelsteeltje of het Meisje met de Zwavelstokjes. Door voortaan een heel duidelijke routing aan te geven, die overigens niet verplicht is, geven we onze gasten de best mogelijke ervaring.”

Oude uit- en ingang

De achilleshiel in de plannen voor een nieuwe hoofdentree en route is de aansluiting tussen de oude uitgang en ingang. Daartussen liggen souvenirwinkel In den Ouden Marskramer en de grote laan afkomstig van Symbolica. De brede entreelaan naar het Marerijk wordt licht opgeschoven; ter hoogte van het Carrouselcomplex buigt de weg naar rechts en komt dan uit op het Carrouselplein. Vanaf dat plein kunnen bezoekers hun weg vervolgen richting Droomvlucht en Villa Volta of richting Carnaval Festival.

Groene berm

Door het doorgaande pad tussen Fantasierijk en Marerijk om te buigen ontstaat er ruimte voor een groene berm en worden de oude uitgang en ingang van het Sprookjesbos op een natuurlijke manier met elkaar verbonden. Over het nieuw ontstane pad lopen Sprookjesbosbezoekers voortaan richting het volgende sprookje op de route, het kasteel van Doornroosje.

Nieuwe uitgang

De gasten verlaten het Sprookjesbos straks na het Kabouterdorp. Deze uitgangsweg komt uit op de Pardoes Promenade, pal naast winkeltje De Gebrande Boon. In een later stadium verhuist In den Ouden Marskramer naar de plek van de uitgang. De souvenirwinkel krijgt dan een prominente locatie pal aan de Pardoes Promenade. Het oude pandje van In den Ouden Marskramer wordt de nieuwe vestigingsplaats van horecalocatie Kogeloog.

De Efteling van A tot Z

1 april 2018 © Tekst en foto’s: Parkplanet 

Meest bezochte parkprofielen