Meer aandacht voor mensen met een verborgen beperking

Efteling erkent de keycord van Hidden Disabilities Sunflower. Door dit keycord te dragen laten gasten zien dat ze een verborgen handicap hebben en een klein beetje meer aandacht of ruimte nodig hebben.

Er zijn beperkingen die niet direct herkenbaar zijn, zoals autisme, ADHD, PTSS, Alzheimer, chronische pijn, dementie, angst en visuele- of gehoorstoornissen. Mensen met zo’n verborgen handicap lopen regelmatig tegen onbegrip aan. Hun beperking is op het eerste gezicht niet zichtbaar en wordt daarom niet herkend. Het project Hidden Disabilities Sunflower zorgt ervoor dat deze mensen wel gezien worden en net dat beetje meer aandacht, ruimte of rust krijgen dat ze nodig hebben. Sinds december 2022 is ook de Efteling officieel aangesloten bij Hidden Disabilities Sunflower.

Een warm hart

De Efteling wil een plek zijn waar iedereen zich welkom voelt, zegt het attractiepark. Ook voor gasten met een beperking is het belangrijk dat zij optimaal kunnen genieten van hun dagje uit. Voortaan kunnen zij, naast de reguliere faciliteitenkaart voor bezoekers met een beperking, ook gebruik maken van de keycord van het Hidden Disabilities om kenbaar te maken dat ze soms wat extra hulp kunnen gebruiken. De Efteling draagt daarom het initiatief van Hidden Disabilities Sunflower een warm hart toe.

Steuntje in de rug

Door het dragen van een Hidden Disabilities Sunflower-keycord laten gasten van de Efteling zien dat ze een verborgen beperking hebben en misschien wat extra steun, hulp of tijd nodig hebben. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat ze ook gebruik (willen) maken van de wachtrij voor gasten met een beperking. Voor sommigen van hen is het dragen van een keycord al het juiste steuntje in de rug.

Positieve reacties van de gast

Het keycord van Hidden Disabilities Sunflower maakt voor de medewerkers van de Efteling de verborgen beperking op een discrete manier zichtbaar, zodat zij de gast adequaat kunnen helpen. “Inmiddels krijgen we hier al veel positieve reacties op”, zegt een woordvoerder van de Efteling. Mocht een gast het keycord vergeten zijn, dan zijn deze bij de Gastenservice van het park gratis te verkrijgen.

Gigantische mijlpaal

Het van oorsprong Engelse Sunflower Hidden Disabilities deed in Nederland in 2019 zijn intrede. Regionaal directeur voor Nederland en België Kees Hoekstra is enorm blij met de introductie van het project in de Efteling. “Op al ruim vijfhonderd locaties wordt Sunflower erkend”, vertelt hij. “Recent mochten we de bioscopen van Pathé en Kinepolis verwelkomen, we worden ook erkend in bijvoorbeeld het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en in de Tweede Kamer. Daar is nu de Efteling bijgekomen, dat is voor Sunflower een gigantische mijlpaal.”

Faciliteitenkaart 2.0 op maat gemaakt voor elke gast

7 december 2022 © Foto: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen