Efteling is de beste in Nederland voor klanten én medewerkers

De Efteling is zowel het meest klantvriendelijke bedrijf van Nederland als de meest aantrekkelijke werkgever. “Deze prachtige prijzen zijn voor ons een kers op de taart”, zegt directeur Fons Jurgens.

De Efteling werd deze maand liefst tweemaal bekroond. Het Brabantse pretpark kreeg lof toegezwaaid voor zijn grote klantbetrokkenheid en voor zijn goed werkgeverschap. Het bedrijf werd aangewezen als het meest klantvriendelijke bedrijf van Nederland én als de meest aantrekkelijke werkgever. “Het is fantastisch om te zien dat iedereen doet waar diegene echt goed in is: het betoveren van onze gast”, reageert directeur Fons Jurgens (foto) op de bekroningen. “Deze prachtige prijzen zijn voor ons een kers op de taart.”

Ruim 50.000 beoordelingen

Onderzoeksbureau MarketResponse peilt sinds 2007 de stand van de klantvriendelijkheid in Nederland. Dit jaar werd de Efteling uitgeroepen tot het klantvriendelijkste bedrijf van ons land. Ook in 2019 was Efteling de winnaar. In 2021 en 2022 voerde Rituals de ranglijst aan. Dat bedrijf moest nu genoegen nemen met de derde plek. Op plaats twee staat zorgverzekeraar DWS. De top tien van klantvriendelijkste bedrijven bestaat verder uit rijdende supermarkt Picnic, automerk Toyota, online dierenwinkel Zooplus, hotelketen Van der Valk, webwinkel Bol.com, gezondheidswinkel Holland & Barrett en winkelketen Welkoop. MarketResponse haalt voor het onafhankelijke onderzoek jaarlijks ruim 50.000 beoordelingen op.

De aantrekkelijkste werkgevers

De Efteling werd ook gekroond tot de meest aantrekkelijke werkgever van Nederland. Voor deze onderscheiding peilden uitzendbureau Randstad en onderzoeksbureau Kantar ruim 11.000 Nederlanders van 18 tot 67 jaar. In het onderzoek kozen respondenten uit de 150 grootste Nederlandse organisaties de aantrekkelijkste werkgevers. Nog altijd zijn salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden de belangrijkste factoren bij het vinden van nieuwe werknemers. Een prettige werksfeer en een goede balans tussen werk en privéleven worden ook hoog gewaardeerd door zowel nieuwe als bestaande werknemers.

Betovering van de gasten

Meteen na Efteling eindigden chipfabrikant ASML, bloedbank Sanquin, winkelketen Coolblue en advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning DHV in de top van beste werkgevers. Efteling-directeur Fons Jurgens is verguld met de Randstad Award: “We hebben al jaren enorm veel aandacht voor alle medewerkers die bij de Efteling werken. Door hun goede inzet zorgen zij voor de betovering van onze gasten en maken zij iedere dag weer het verschil. Daarom vinden we het ook erg belangrijk om hen ruimte te bieden voor ontwikkeling en vrijheid te geven om het werk op de beste manier in te delen. Een goede samenwerking en wederzijds vertrouwen is dan noodzakelijk!”

Efteling eert grondlegger Anton Pieck met vernieuwd plein

12 mei 2023 © Tekst en foto: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen