Speciale Efteling-lijnbussen van en naar NS-stations

Busmaatschappij Arriva en Efteling gaan intensiever samenwerken. Er rijden voortaan gethematiseerde lijnbussen naar het park en de twee bedrijven onderzoeken de inzet van automatisch rijdende shuttles.

Vanaf vandaag rijden er vier speciale lijnbussen tussen ’s-Hertogenbosch en Tilburg en de Efteling. De bussen zijn gethematiseerd rond het Sprookjesbos en achtbaan Joris en de Draak. Ze rijden op de lijnen 800 (’s-Hertogenbosch-Efteling v.v.) en 801 (Tilburg-Efteling v.v.). Op de eerste feestelijke rit met de Efteling-bus stapte naast parkgasten, Efteling-directeur Fons Jurgens en Arriva-regiodirecteur Jan Pieter Been ook Roodkapje in. Met deze bussen zetten Arriva en de Efteling in op een optimale bereikbaarheid van het attractiepark met het openbaar vervoer voor zowel bezoekers als medewerkers.

Lees verder onder de foto

Samenwerking in de regio

Sinds een aantal jaren zijn Arriva en Efteling partners als het gaat om de bereikbaarheid in de regio. “Met een dienstregeling die aansluit op de reisbehoefte van de bezoekers vergroten we het gebruik van het openbaar vervoer en intensiveren we onze samenwerking”, stelt Jan Pieter Been (links op de foto). “Daar komen nu de nieuwe, gedecoreerde bussen bij die op de Efteling-lijnen 800 en 801 rijden.” Ook worden er speciale kortingsacties voor Efteling-abonnementhouders geïntroduceerd en reizen kinderen tot en met 11 jaar gratis met het openbaar vervoer in Brabant.

Gedeelde visie

“Zowel voor medewerkers als bezoekers optimaliseren we onze bereikbaarheid met het openbaar vervoer”, vult Fons Jurgens (rechts op de foto) aan. “Als – het laatste stuk van – de reis met een goede busverbinding afgelegd kan worden, draagt dat enorm bij onze bereikbaarheid. Reizen met het openbaar vervoer heeft minder impact op de omgeving en natuur, en is ideaal voor onze medewerkers uit de regio. Wij zijn erg blij met de samenwerking met Arriva en onze gedeelde visie op de bereikbaarheid in de regio.”

Tulpenbus

Het is niet voor het eerst dat Arriva met themabussen dagjesmensen vervoert van en naar een toeristische locatie. Eerder dit jaar bracht de vervoersmaatschappij in twee maanden tijd ruim 270.000 reizigers vanuit Schiphol, Amsterdam, Leiden en Haarlem naar de Keukenhof. Met een speciale tulpenbus reed Arriva meerdere keren per dag langs de bloemenvelden naar het bloemenpark in Lisse.

Lees verder onder de foto

Automatisch rijdende voertuigen

De bereikbaarheid van de Efteling is een belangrijk aandachtspunt. Daaronder vallen ook de verbindingen tussen de vakantieparken, het Efteling Hotel en het attractiepark. Deze verbindingen moeten zo makkelijk mogelijk zijn. Gezien de afstanden tussen het busstation bij de entree van het attractiepark, de hotels of één van de vakantieparken wordt de inzet van een automatisch rijdend voertuig gezien als een mogelijke oplossing. De huidige innovatiekracht en technologieën brengen nieuwe mogelijkheden voor een dergelijke shuttle service. Daarom laten Arriva en de Efteling samen een onderzoek uitvoeren naar een automatisch rijdende verbinding tussen het busstation bij de hoofdentree van de Efteling en het Efteling Hotel. Het onderzoek heeft als doel om inzicht te krijgen in mogelijke routes, doelgroepen, infrastructurele aandachtspunten en een advies voor de toekomst.

Efteling is de beste van Nederland voor klanten én medewerkers

22 mei 2023 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Arriva

Meest bezochte parkprofielen