Stoomtreinen in de Efteling worden elektrisch

De stoomtreinen in de Efteling worden in de toekomst niet meer met kolen aangedreven maar elektrisch. Het is een belangrijke stap voor de klimaatneutrale ambitie van het attractiepark.

De stoomtreinen die iedere dag op een route van zo’n drieënhalve kilometer passagiers vervoeren door de Efteling worden in de toekomst elektrisch aangedreven. Sinds de komst van de eerste stoomlocomotief Aagje, 55 jaar geleden, rijden de treinen op steenkool. De Efteling wil klimaatneutraal zijn in 2030 en zelfs klimaatpositief in 2032. Om deze ambitie waar te maken is het noodzakelijk om de treinen duurzamer te maken. De Efteling zal de huidige stoomlocomotieven dan ook stapsgewijs elektrificeren. De eerste zal tijdens de komende Winter Efteling worden geïntroduceerd. Het uiterlijk van de treinen blijft behouden, enkel de aandrijving wordt aangepast. Om de nostalgische ervaring van een ritje in de stoomtrein zo veel mogelijk te benaderen zullen showeffecten worden toegevoegd. De Efteling Stoomtrein Maatschappij blijft gewoon de Efteling Stoomtrein Maatschappij heten.

Bijzondere opdracht

Bij het vernieuwde ontwerp wordt de nostalgische sfeer en daarmee de huidige beleving zoveel mogelijk behouden. Dat was een belangrijk uitgangspunt in de opdracht voor leverancier en smalspoorspecialist Alan Keef Ltd. uit Herefordshire in het Verenigd Koninkrijk. “We kijken er enorm naar uit om onze jarenlange ervaring en passie in te zetten voor dit prachtige project bij de Efteling”, vertelt Patrick Keef, Managing Director in dit familiebedrijf. “Het is echt een bijzondere opdracht, waarbij we onze ruime ervaring in het elektrificeren van treinen goed kunnen inzetten. Uiteraard doen we dit met oog voor het unieke karakter van de stoomtreinen. We zorgen ervoor dat alle onderdelen behouden blijven ten behoeve van de historische waarde.” Alan Keef Ltd. is geen onbekende voor de Efteling. In 1991 bouwde deze Britse leverancier de vierde en laatste locomotief voor de Efteling Stoomtrein Maatschappij, Trijntje. Het familiebedrijf is een autoriteit op gebied van smalspoor en vierde recent haar vijftigjarig bestaan.

Lees verder onder de foto

Efteling Stoomtrein Maatschappij

De Efteling Stoomtrein Maatschappij werd in 1969 opgericht. Onder deze maatschappij vallen alle stoomlocomotieven, stations, perrons en trajecten in de Efteling. In de jaren 60 wilde de Efteling graag een treintje in het park om bezoekers van de ingang naar het zwembad en terug te vervoeren. Stoomlocomotief Aagje met 60 centimeter spoorbreedte was daarvoor uitermate geschikt. De locomotief, afkomstig van de Arnhemse steenfabriek IJsseloord, werd zorgvuldig verfraaid met extra koperwerk. De wagons werden door de Efteling zelf gebouwd, naar de ontwerpen van Anton Pieck. Hij tekende ook de twee stations op het toenmalige traject van 1800 meter. In 1984 werd het spoor doorgetrokken tot een rondrit. Het complete stoomtreintraject is sindsdien drieënhalve kilometer lang. Vier locomotieven hebben bezoekers vervoerd door de Efteling: Aagje (1911), Moortje (1907), Neefje (1914) en Trijntje (1991). Neefje ging in 2001 met pensioen en staat sindsdien als foto-object op de Sint Nicolaasplaets, tegenover Station Marerijk.

De Efteling van A tot Z

22 april 2024 © Foto’s: Adri van Esch, Efteling

Meest bezochte parkprofielen