Mormel is de start van een nieuw hoofdstuk

Pretparken kunnen hun geavanceerde animatronics voortaan gewoon in Nederland bestellen, bij het Brabantse ThemedMotion. De subdivisie van P&P Projects leverde met Mormel een eerste meesterproef af.

Mormel leidt een compleet nieuw hoofdstuk in voor het Brabantse bedrijf P&P Projects én voor de Nederlandse attractieparkenbranche. Bezoekers van de vakbeurs voor pretparken die eind september in Amsterdam werd gehouden waren onmiddellijk in de ban van het ietwat onooglijke maar zeer aandoenlijke diertje. Mormel trok ieders aandacht met de vriendelijke grijns op zijn brede bek, zijn onverstaanbare gemurmel, zijn fronsende wenkbrauwen en wiebelende tenen. Nu en dan gaf hij zelfs een verleidelijk knipoogje aan een toeschouwer.

Gespecialiseerde tak

Exact drie dagen lang stal Mormel de show, maar zijn naam en voorkomen zal nog veel langer doorklinken. De levendige animatronic zorgt namelijk voor een nieuwe wending voor P&P Projects, een bedrijf dat al sinds 1989 projecten uitvoert voor themaparken over de hele wereld. P&P Projects maakte op de vakbeurs bekend een gespecialiseerde tak binnen het bedrijf te lanceren die zich richt op het ontwerp en de productie van animatronics en geavanceerde geanimeerde figuren. De naam van de nieuwe divisie is ThemedMotion.

Hoogstaande geanimeerde figuren

ThemedMotion is meteen ook de eerste in Nederland die zich volledig specialiseert in animatronics. Tot nu toe kwamen de meer geavanceerde animatronics uit de Verenigde Staten, vanaf nu kunnen themaparken daarvoor simpelweg aankloppen in het Brabantse Someren. “Voor wat simpelere animatronics konden attractieparken al wel dichterbij huis terecht, ook bij ons”, vertelt Jasper van Kemenade, production manager bij P&P Projects (rechts op de foto). “Onze eerste animatronic maakten we al zo’n dertig jaar geleden voor Bavaria. Momenteel zijn we, onder de vlag van P&P, bezig met een project waarin wel veertig animatronics verwerkt zijn. Maar het was een langgekoesterde wens om een speciale divisie te hebben die zich volledig toelegt op hoogstaande geanimeerde figuren, die we op dezelfde kant-en-klare manier ontwikkelen als we al 35 jaar doen bij de projecten waaraan we werken. Die wens is nu met ThemedMotion in vervulling gegaan.”

Passie

“Een gespecialiseerd team is een aantal jaren geleden begonnen aan het eerste concept voor een nieuw geanimeerd figuur”, vertelt Jasper over het traject dat uiteindelijke leidde tot Mormel. “Na een traject van brainstormen, ontwerpfases en conceptuele vormgeving werd er een full lifesize figuur met klei gemaakt. Zodra Jorge aansloot bij ons team via Engineering heeft hij dit traject verder met ons opgepakt.” Jorge Davó Sainz¸ animatronic developer bij P&P Projects, glimlacht. Hij herinnert zich dat moment nog heel goed. “Ik heb Creative Technology aan de Universiteit Twente gestudeerd. Animatronics waren en zijn mijn passie. Jasper heeft me geïntroduceerd bij het lopende traject voor Mormel binnen P&P en ik was onmiddellijk verkocht. Ik ben aangesloten bij het team en samen zijn we verder gaan ontwikkelen. We hebben honderden foto’s, diverse films en computermodellen gemaakt. Na het technisch uitwerken van de mechanica was Mormel officieel geboren.”

Lees verder onder de foto

Naadloze integratie

Parallel aan de ontwikkeling van Mormel werkte P&P Projects aan de lancering van ThemedMotion als subdivisie. “De nieuwe tak binnen het bedrijf geeft ons de mogelijkheid klanten nóg meer te ontlasten”, vertelt Jasper. “Thematische omgevingen en prachtige showsets bouwen is ons brood, nu kunnen we ook hoogstaande animatronics leveren. Dat maakt het veel makkelijker om te schakelen. Er zijn dan geen clashes meer, geen onaangename en onverwachte verrassingen. Wij, en dus ook de klant, worden niet meer geconfronteerd met bijvoorbeeld een onvoorzien hoger podium onder een door derden geleverde animatronic. De integratie met de showsets is naadloos. En net als bij P&P Projects heeft ook ThemedMotion als kernwaarden duurzaamheid, betrouwbaarheid en innovatie.”

Vertedering en affectie

Ondertussen knikt Mormel met zijn kop en mompelt goedkeurend. “We hebben ons lievelingsbeestje zo genoemd omdat zijn naam in alle talen goed uit te spreken is”, legt Jasper uit. “In het Nederlands is een mormel een diertje dat door zijn uiterlijk vertedering en affectie oproept, in andere talen is het gewoon een naam zonder verdere betekenis.” Tijdens de vakbeurs in Amsterdam wekte Mormel vooral bewondering op. Geen wonder, want de techniek achter de kleine animatronic is imponerend. “Mormel kan bijna dertig verschillende bewegingen maken”, vertelt Jorge. “De bewegingen worden aangestuurd door 21 elektrische servomotoren; zeventien in het diertje zelf, vier eronder. We hebben ook speciale besturingssoftware ontwikkeld. Dat alles samen maakt dat we bij ThemedMotion heel levensechte en dynamisch figuren kunnen maken.” Alsof hij heeft meegeluisterd draait Mormel zijn kop naar zijn geestelijk vaders. Jasper en Jorge kijken haast vertederd toe; de genegenheid voor deze nieuwste geavanceerde animatronic van ThemedMotion by P&P Projects gaat vast nooit meer over.

De trots van de lage landen
Wat zijn animatronics?

18 oktober 2024 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen