Compleet pretpark met heer Bommel aan het roer

Olivier B. Bommel krijgt een eigen themapark in het Gelderse Groenlo. Bommelwereld zal beschikken over een compleet aanbod van attracties. Het indoor pretpark komt van de tekentafels van ontwerpbedrijf Jora Vision.

Nederland kan in 2025 kennismaken met het volledig nieuwe attractiepark Bommelwereld. Het indoor pretpark heeft een complete line-up aan attracties, van een achtbaan tot draaimolens en van een kleine wildwaterbaan tot een funhouse. Het negenduizend vierkante meter grote park wordt momenteel gebouwd in Groenlo in de Achterhoek, 35 kilometer ten zuidwesten van Enschede. De Duitse grens ligt op een luttele vijf kilometer van de nieuwe dagbestemming, die gebouwd wordt op de grond van het vakantiepark Marveld. Bommelwereld is, zoals de naam al aangeeft, volkomen gethematiseerd rond de bekende, typisch Nederlandse stripkarakters Olivier B. Bommel en Tom Poes van tekenaar en schrijver Marten Toonder.

Huis op stand

Olivier B. Bommel deed zijn intrede in de zomer van 1941 in dagblad De Telegraaf. Jarenlang was de deftige beer met het geruite jasje dagelijks te gast in het ochtendblad, samen met zijn onafscheidelijke metgezel Tom Poes. In totaal schreef Maarten Toonder 177 verhalen over heer Bommel, die bekend werd met zijn gevleugelde uitspraak ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’. In alles gaan bezoekers vanaf 2025 de stripfiguren en de wereld waarin zij leven terugzien in Bommelwereld. “Dat begint al bij de ingang van het grote gebouw”, vertelt Sjors van Roosmalen (foto onder), imagineer bij Jora Vision, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van het indoor themapark. “De ingang wordt een kasteel, het huis op stand van Ollie B. Bommel. Het ontwerp is gebaseerd op diverse originele tekeningen die we van het kasteel hadden. Meteen na de ingang zien de bezoekers aan de ene kant een theater en aan de andere kant De Eregalerij, waar gasten meer te weten kunnen komen over heer Bommel en zijn schepper Maarten Toonder.”

Lees verder onder de foto

Markies De Canteclaer

Bezoekers kunnen vervolgens de een verdieping lager gelegen attractiehal betreden via een trap, maar ook over een negen meter brede en 22 meter lange glijbaan. Ze komen dan in de (overdekte) tuinen van het kasteel. Aan de rand van de tuinen ligt een sjiek ingericht restaurant dat – volgens het verhaal – eigendom is van Bommels buurman markies De Canteclaer. “Van het huis van De Canteclaer hadden we slechts één tekening”, vertelt Van Roosmalen. “Daarop moesten wij de façade van het restaurant baseren. In de tuinen kunnen kinderen een ritje maken in de 147 meter lange oldtimerbaan De Oude Schicht of varen in De Vriendelijke Visjes, die ronddobberen in een 3,5 meter groot fictief waterbekken met een standbeeld van Olivier B. Bommel in het midden.”

Rommeldam

De tocht van de dagjesgasten gaat vervolgens van de kasteeltuinen naar Rommeldam, de woonplaats van Bommel en Tom Poes. Op het pleintje van het dorp staat een bijna negen meter hoge dubbeldeks carrousel gemaakt door Bertazzon. Deze Italiaanse fabrikant was ook verantwoordelijke voor een vergelijkbare draaimolen aan de voet van de Eiffeltoren in Parijs. “Een heel interessante attractie is het funhouse dat Bommelwereld gaat krijgen”, verklapt Van Roosmalen. Het Hocus Pocus Pas Magisch Emporium wordt gebouwd door het eveneens Italiaanse Gosetto, dat bekend is van de vele geliefde cakewalks op de kermis en van het enigszins vergelijkbare ‘verrückte’ Hotel Tartüff in Phantasialand (zie afbeeldingen hieronder). “Gasten begeven zich in de wondere wereld van alchemist Hocus P. Pas, waar ze in diverse ruimtes over twee verdiepingen zestien uitdagingen en speciale effecten tegenkomen”, licht Sjors van Roosmalen een tipje van de sluier op. “Na de zoektocht door een spiegelpaleis helpt Tom Poes de gasten naar buiten, via een glijbaan natuurlijk.”

Lees verder onder de afbeeldingen

Prof. Prlwytzkofski’s Protonen Spitz

Het derde themagebied van Bommelwereld is de Haven. Aan de rand van het haventerrein staat een groot magazijn dat is ingericht als een klim- en klautergebied voor kinderen. “In de Haven staan de spannendste attracties van Bommelwereld”, geeft Van Roosmalen aan. “Aan de rand van het water staan De Zware Last, een negen meter hoge toren waaraan stoeltjes hangen die door de inzittenden zelf naar boven moet worden getrokken, en De Dolle Albatros, een draaiend schip dat door een havengebouw heen lijkt te schieten.” Het haventerrein krijgt ook nog een twaalf meter hoge vrijevaltoren, Prof. Prlwytzkofski’s Protonen Spitz, en een eendencarrousel met de naam De Vreemde Eend.

Draakje Zwelgje

Een kleine wildwaterbaan voert kinderen door de groene omgeving die grenst aan de haven. “De waterattractie Razende Rommel krijgt ook nog een heel kleine, schattige darkride-scène (illustratie hieronder) en eindigt met een vier meter hoge splash”, verklapt Sjors van Roosmalen. “De misschien wel meest bekende bijfiguur uit de verhalen van Marten Toonder is het draakje Zwelgje. Ook het draakje krijgt een eigen attractie, een draaimolen met de gewichtige naam Daverend Draken Spektakel.” Via zweefmolen De Zwevende Zwam komen de bezoekers van Bommelwereld bij de meest spannende attractie van het indoor themapark: Bulder Baan. “Deze familieachtbaan van Vekoma is ruim twaalf meter hoog en 275 meter lang”, geeft Van Roosmalen aan. “De achtbaan is al helemaal klaar; de attractie werd opgezet voordat het gebouw dicht werd gemaakt. De baan loopt door een imposant gebergte. Kinderen vanaf 95 centimeter lengte kunnen al een ritje in Bulder Baan maken, dus het is een echte familieattractie, net zoals heel Bommelwereld.”

Lees verder onder de afbeelding

Erfgoed van Marten Toonder

Het nieuwe overdekte themapark gaat medio 2025 open. Opdrachtgever Marveld Recreatie verwacht minimaal honderdduizend bezoekers per jaar. Het park moet niet alleen een nationale – en door de nabijheid van Duitsland ook internationale – trekpleister worden, maar is ook bedoeld om het erfgoed van stripkunstenaar Marten Toonder voor een groot publiek toegankelijk te maken en voor het nageslacht te behouden. Om die doelstelling te bereiken heeft Bommelwereld een eigen museum, De Eregalerij. Alle originele werken in de galerij zijn afkomstig van museum De Bommelzolder in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude.

2 oktober 2024 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s en artist impressions: Jora Vision, Bommelwereld

Meest bezochte parkprofielen