De Smurfen zagen in 1958 als Les Schtroumpfs het licht in het Belgische stripblad Robbedoes. Geestelijk vader was de Brusselse tekenaar Pierre Culliford, beter bekend onder zijn artiestennaam Peyo. De blauwe kabouters werden beroemd om hun smurfentaal, waarbij belangrijke woorden steevast worden vervangen door het woordje ‘smurf’. Sony Pictures maakte op basis van de beroemde strips en tekenfilms in 2011 de bioscoopfilm The Smurfs. Deze animatiefilm kreeg in 2017 een vervolg, Smurfs: The Lost Village.
Smurfs Village
Op Smurfs: The Lost Village is een themagebied gebaseerd in het filmpark Motiongate in Dubai. Smurfs Village ligt ingeklemd tussen de themazones over Sony Pictures (met Ghostbusters, Underworld en Hotel Transylvania) en DreamWorks (met Shrek, Kung Fu Panda en Madagascar). Een groot gedeelte van de werkzaamheden in Smurfs Village is verzorgd door P&P Projects uit het Noord-Brabantse Someren. “We waren verantwoordelijk voor het ontwerpen en vervaardigen van de decors buiten en binnen in verschillende attracties”, vertelt projectmanager Stefan van der Putten. “Smurfs Village in Dubai is het grootste Smurfen-themaland ter wereld.”
Gargamel en Krwakakrwa
Het Smurfendorp in het Arabische emiraat telt vijf attracties. Smurf Village Express is een familieachtbaan die door en over het paddenstoelendorpje slingert. “Maar de rit verloopt niet helemaal vlekkeloos: de gemene vogel Krwakakrwa laat grote stenen op de huisjes vallen”, verklapt Van der Putten. “P&P Projects verzorgde de complete decoratie voor de achtbaan. Voor Smurfs Studio Tour – een darkride waarin de bezoekers zien hoe de Smurfen sterren worden in hun zelfgemaakte film, ondanks dat de gemene tovenaar Gargamel alles probeert te verstoren – realiseerden wij alle showsets, inclusief de decors in de wachtrij.”
Brilsmurf en Baksmurf
Andere attracties zijn de Smurfberry Factory, een gigantisch ballenbad omgetoverd tot bessenfabriek, de avontuurlijke buitenspeelplaats Woodland Play Park en de show Smurfs Village Playhouse. “Dankzij innovatieve technieken kunnen kinderen tijdens deze voorstelling vragen stellen aan Brilsmurf”, vertelt Stefan. “Hij is een echte wijsneus, weet alles beter, dus reken op een komisch antwoord. Ook buiten het Playhouse kunnen kinderen spelen en dollen met de Smurfen. Ze kunnen zelfs eten met de blauwe kabouters, in het Very Smurfy Café van Baksmurf. Voor Smurfs Village heeft P&P Projects ontelbare Smurfen gemaakt, zowel animatronics als statische figuren.”
Artistieke creaties
P&P Projects mag inmiddels een expert worden genoemd in het tot leven brengen van beroemde filmfiguren en -werelden. Het bedrijf heeft al diverse malen gewerkt met grote Intellectual Property’s (IP), zoals Ratatouille (foto boven) voor Walt Disney Studios bij Parijs, Ice Age voor Movie Park Germany, Arthur en de Minimoys voor Europa-Park en Star Wars voor Madame Tussauds. Van der Putten: “Het is voor P&P een echte uitdaging om de artistieke creaties die eigendom zijn van een filmconcern om te zetten in iets tastbaars. Om hun geesteskinderen een authentieke beeldtaal mee te geven. Onderschat niet hoeveel tijd en moeite het kost om een befaamd IP driedimensionaal te maken en het verhaal rondom de karakters goed te vertellen.”
Allemaal blauw
Moet je daarvoor ín de wereld van het IP kruipen? Dromen de medewerkers over Smurfen? “Ja, eigenlijk wel; bij P&P Projects waren we toen we aan dit project werkten allemaal blauw”, lacht Stefan van der Putten. “Je moet niet alleen begrijpen wat de eigenaar van het karakter en de parkbezitter willen bereiken, je moet de karakters en de wereld waarin ze leven ook perfect aanvoelen. Je moet je inleven in alle aspecten. Inmiddels weet ik precies wat Grote Smurf denkt, hoe Moppersmurf moppert en wat Lolsmurf voor grappigs zou zeggen. Ha, ja ik weet zelfs wat Smurfin voelt!” •
Le Big Bang SchtroumpfVeertien jaar lang hadden de Smurfen een pretpark dat hun naam droeg. Op 9 mei 1989 ging vlakbij de Franse stad Metz Le Big Bang Schtroumpf open voor het publiek, een attractiepark waarin de blauwe stripkabouters een hoofdrol speelden. In 1991 veranderde de naam van het park in Walibi Schtroumpf. In het voorjaar van 2003 verdwijnen de Smurfen definitief uit het Franse pretpark omdat de overeenkomst met het bedrijf van tekenaar Peyo afloopt en er – vanwege de tegenvallende bezoekersaantallen – geen budget is om het contract te verlengen. Het park heet tegenwoordig Walygator en heeft geen Smurfen maar een krokodil als mascotte. |
► ‘We doen alles in eigen beheer’
► Aardman Animations en P&P Projects slaan handen ineen
► Wat is imagineering?
2019 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Adri van Esch, Disney, P&P Projects