Mick Rijnders en Danny Rook in de nieuwe (W)onderwatersuite

Droge voeten onder water in Efteling-suite

Voor het ontwerpen van de (W)onderwatersuite in het Efteling Hotel werd een prijsvraag uitgeschreven.

Danny Rook had voor twee dagen zijn eigen theatertje. Even voelde hij zich net zo invloedrijk als theatermagnaat Joop van den Ende en mocht hij de gordijntjes van zijn eigen podiumpje open schuiven. Rook verbleef als eerste gast in de nieuwe Theatersuite van het Efteling Hotel in Kaatsheuvel en verrichte tevens de openingshandeling. De suite is ingericht als een klein theatertje, compleet met theatercafé. Achter de gordijnen van het podium bevindt zich een flatscreen-grootbeeldtelevisie waarop films kunnen worden vertoond.

Stamgast in Efteling Hotel

Danny Rook, zelf theaterman in hart en nieren en net klaar met de musical Saturday Night Fever, voelde zich volledig op zijn gemak tussen de glamourfoto’s van Marilyn Monroe en Paul Newman, die de wand van de nieuwe Theatersuite sieren. “Deze kamer is vannacht officieel door mij ingewijd. Hoe? Dát vertel ik niet”, lacht Rook schalks. De showman en televisiepresentator verklapt wel dat hij wat vrienden had gevraagd om met hem de vierpersoons suite te delen, maar dat niemand kon, omdat ze allemaal moesten spelen. Rook: “Ach, ik ben stamgast in dit hotel en kom dus zeker nog een keer terug. Mét vrienden, om in deze kamer lekker samen te tappen en te oefenen.”

Driedimensionaal

Na de opening van ‘zijn’ Theatersuite ging Danny Rook voor naar nog een nieuwe hotelkamer: de (W)onderwatersuite. Het idee voor deze waterige salon werd gekozen uit de inzendingen op een landelijke wedstrijd. De opdracht was om zelf een droomkamer voor het hotel te ontwerpen. Van de vele tekeningen, kijkdozen en maquettes wees de jury het ontwerp van de 21-jarige Mick Rijnders aan als beste. Rijnders’ wens ging hiermee in vervulling; altijd al wilde hij iets voor het Kaatsheuvels attractiepark ontwerpen.

Tentoonstellingen interessanter maken

“Tijdens het uitvoeringsproces ben ik een aantal keren naar de bouw van deze kamer komen kijken”, vertelt de jonge Amsterdammer. “Ik kan het nodige leren van de manier waarop mijn ontwerp in driedimensionale vormen is omgezet.” Rijnders is derdejaars student Museologie en heeft zich gespecialiseerd in publieksbegeleiding. Het is zijn uitdaging om tentoonstellingen interessanter te maken voor het publiek. “Ik houd me nu vooral bezig met vormgeving, maar wil in de toekomst de richting ‘management en vormgeving’ gaan volgen. Ja, dan staat de naam ‘Efteling’ best gunstig op je curriculum vitae.”

De (W)onderwatersuite in het Efteling Hotel - Foto: Efteling

Zeelucht

Het creatieve ontwerp van Mick Rijnders voor de nieuwe hotelsuite was volledig gebaseerd op het leven onder water. De bouwers van de Efteling vertaalden zijn schetsen naar een gezonken schip dat op de zeebodem ligt en dat toegang geeft tot de onderwaterwereld. De zitkamer van de suite is een kajuit met houten wanden die schuin zijn gebouwd, en met een plafond vol gaten waardoor de ijle zeelucht te zien is. Het slaapgedeelte beeldt een onderwaterlandschap uit, met golven in het tapijt, vissen op de muur en een bed in de vorm van een schelp.

Grote vissenkop

De open badkamer, tussen het schip en de onderwaterwereld in, is ontworpen als het boudoir van een zeemeermin. In het grote, ronde bad poseren de tijdelijke kamerbeheerders Danny Rook en Mick Rijnders voor gasten en pers. Juist voordat de grote vissenkop aan de muur het bad vol water spuwt, vlucht het tweetal de kuip uit. Een (W)onderwatersuite is leuk, natte voeten minder.

2011 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Efteling

Meest bezochte parkprofielen