aa tivoli

Al meer dan anderhalve eeuw flaneren Denen in hartje Kopenhagen door het wereldberoemde stadpark Tivoli. 

Met het Prater in Wenen is Tivoli in Kopenhagen Europa’s bekendste stadspark. Het park kent een rijke geschiedenis; het opende voor het eerst de poorten op 15 augustus 1843. Verwacht geen regulier attractiepark, met volop ruimte voor attracties. Wat je wel kunt verwachten is veel sfeer, concerten, kunst en cultuur. 

Tivoli Hoofdingang

Door de geringe oppervlakte van het park staan de attracties dicht op elkaar en zijn ze wat korter of kleiner van uitvoering dan elders. Zoals loopingbaan Dæmonen, een vloerloze coaster met een vrij kort ritverloop. Niettemin is de achtbaan erg populair bij de (soms erg) grote bezoekerschare. 

Al sinds 1914 weet ook de houten achtbaan Rutschebanen zich geliefd bij groot en klein. Deze rollercoaster is met 625 meter redelijk lang en heeft – tegenwoordig uniek, honderd jaar geleden heel gewoon – een remmer op de trein zitten die moet zorgen dat de passagiers veilig weer het station bereiken. Rutschebanen is ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan in 2014 helemaal in de oude staat teruggebracht: het bouwwerk is weer helemaal ‘verpakt’ in een berg.

Tivoli Aquilla

In themagebied Det Muntre Hjørne staat de bekende Deense astronoom Tycho Brahe centraal. De drie attracties in deze zone hebben allemaal vliegen en sterren als thema. Meest opvallend is de razendsnelle molen Aquila, met adelaars die door een planetenstelsel vliegen. De gondels gaan over de kop en bereiken een hoogte van elf meter. Berijders ervaren centrifugale krachten tot 4G.

Tivoli Starflyer

Vrijevaltoren Det gyldne Tårn, megazweefmolen Himmelskibet en de tientallen meter hoge Fata Morgana geven een prachtig uitzicht over Kopenhagen, slechts voor korte duur helaas. Wie liever met beide benen op de grond blijft, kan instappen in de darkrides Minen – een vaartochtje door een mijn vol komische dieren – en Den Flyvende Kuffert – met een 'vliegende koffer' door de sprookjeswereld van Hans Christian Andersen. 

In het weekend loopt de befaamde Boys Guard – tegenwoordig een Youth Guard, want er maken voortaan ook meisjes deel van uit – door het park. In Tivoli is het heerlijk wandelen en met grote regelmaat kunnen bezoekers genieten van pop- of klassieke concerten, straatoptredens en vuurwerk. Wandel zeker ook door Smøgen, een gezellig, typisch Deens straatje vol winkeltjes, spelletjes en eettentjes.

Tivoli Nautilus Foto Visit Denmark

Attracties

Snelle attracties: Dæmonen (loopingachtbaan) – Rutschebanen (bijna eeuw oude houten achtbaan) – Det gyldne Tårn (vrijevaltoren) – Aquila (vliegen als een adelaar) – Vertigo (vliegtuigjes met snelheid van honderd kilometer per uur)

Familieattracties: Minen en Den Flyvende Kuffert (darkrides) – Nautilus (carrousel) – Himmelskibet (superzweefmolen) – Fata Morgana (draaiend naar 35 meter hoogte)

Shows: Fredagsrock (populair wekelijks openluchtconcert op vrijdagavond) – Glassalen (concertzaal waar onder meer het Deens symfonieorkest optreedt) – Pantomimetheater (een klassieker)

Tivoli Drakenbootjes

Restaurants

Tivoli heeft meer dan dertig restaurants en bars. Een greep uit het grote aanbod: Wagamama (gezonde Aziatische gerechten) – Fru Nimb (klassiek smørrebrød) – A Hereford Beefstouw (steaks) – Det japanske Taarn (sushi en steaks) – Grøften en Færgekroens Bryghus (typisch Deense gerechten) – Pirateriet (familierestaurant in een driemaster) – Woodhouse (hamburgers)

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: 4.640.000.

Tivoli Odin Express Foto Visit Denmark

Waar?

Tivoli, Vesterbrogade 3, 1630 Kopenhagen, Denemarken, tel. 0045 (0)33 15 10 01 • Tivoli ligt in hartje Kopenhagen, precies tussen het Centraal Station en het Raadhuisplein in • Kaart

Tivoli Vliegtuigje kinderen

Wanneer?

Het park is open van 6 april tot en met 24 september 2017, dagelijks vanaf 11.00 uur • Halloween in Tivoli van 13 oktober tot en met 5 november • Kerst van 18 november tot en met 31 december 2017, dagelijks vanaf 11.00 uur.

Kosten

Entreeprijs: 120 DKK per persoon (circa € 16,00, op vrijdag na 19.00 uur geldt een toeslag van 60 kronen). Kinderen tot en met 7 jaar: gratis • Multi Ride Ticket: 230 DKK (circa € 31,00) • Los attractieticket: 25 DKK (circa € 3,35; een tot drie tickets nodig per attractie)

Tivoli groen park

Tips

In Vertigo kunnen bezoekers hun eigen vliegtuigje besturen. Met een snelheid van honderd kilometer per uur zoeven de vierpersoons vliegmachientjes aan een lange arm door de lucht. De gelegenheidpiloten kunnen ook nog eens met een joystick hun eigen vliegtuig tot zeventien keer per minuut 360 graden om hun eigen as laten draaien. Vertigo staat in het themagebied Oriënt, naast vrijevaltoren Det gyldne Tårn.

Ruim een kilometer van het park ligt het Tivoli Hotel. In de lobby staat een draaimolen en diverse van de 396 kamers zijn gethematiseerd. Een wandeling naar de hoofdingang van het pretpark duurt ongeveer een kwartier, maar gasten kunnen ook gebruik maken van shuttlebusjes. Het moderne Tivoli Hotel beschikt over een brasserie, een fitnesszaal, een tuin en een zwembad. 

Tivoli Nimb Foto Visit Denmark

In Tivoli ligt het grootste smørrebrød-restaurant van Denemarken. In Fru Nimb kunnen meer dan driehonderd gasten tegelijk genieten van het klassiek Deense lunchgerecht. Fru Nimb – in het Nederlands: Mevrouw Nimb – is genoemd naar Louise Nimb, die in de tweede helft van de negentiende eeuw in Tivoli de beroemde restaurants Divan 2 en Nimb opende. In het smørrebrød-restaurant kijken gasten uit op Plænen, het grote centrale plein met het open podium waarop de belangrijkste optredens plaatsvinden. 

Tivoli Daemonen

Verder lezen

Tivoli is één van de parken die aan de basis stonden van de hedendaagse pretparken. Walt Disney deed er inspiratie op voor zijn eigen themapark. Hij ‘kopieerde’ de mix van attracties, tuinen, restaurants en entertainment. Lees hier hoe Tivoli zijn historie koestert, zonder een museum te worden. 

Entertainment, rides, dineren, uitgaan, een favoriet aanwijzen is niet nodig want Tivoli is een totaalbeleving.

Een pretpark midden in de stad kan geen kant op. Het park kan niet uitbreiden en vernieuwen. Of toch wel? Lees het hier!

- Tivoli heeft een eigen hotel
- Achtbaan terug de berg in
- Parksite

© Tekst: Parkplanet – Foto’s: Tivoli, Visit Denmark