Volo da Vinci

Limburgs vliegvehikel in Duits pretpark

In Europa-Park kan men vliegen in een vliegconstructie bedacht door Leonardo da Vinci, maar gebouwd door het Nederlandse ETF Ride Systems.

In één van ‘s werelds succesvolste attractieparken, Europa-Park in het Zuid-Duitse Rust, opende vorige week Volo da Vinci, een zweefbaan in de stijl van Leonardo da Vinci. Bezoekers vliegen in bijzondere vliegconstructies een rondje van driehonderd meter over het Italiaanse themagebied van het park. Op vijf meter hoogte zweeft men over andere attracties.

Propeller

In de gondels zijn verstelbare pedalen – voor grote en kleine gasten – aangebracht waardoor men de snelheid kan beïnvloeden. Bovendien zal hierdoor de propeller boven het voertuig gaan draaien. Aan boord zijn ook geluidsboxen geïnstalleerd. Na drie minuten landt men weer veilig in het station, dat gethematiseerd is als het atelier van de legendarische uitvinder Leonardo da Vinci. De attractie is voor alle leeftijden en per gondel zijn er vier zitplaatsen.

Serie Fantasy Flight van ETF Ride Systems

Hangende monorail

De attractie is gebouwd door ETF Ride Systems uit Nederweert. Volo da Vinci is de eerste monorail in een attractiepark waarbij de voertuigen zich onder de rail bewegen en waarbij voor het eerst ook een nieuwe techniek toegepast wordt die de onderlinge afstand tussen de gondels regelt. De attractie is gebaseerd op het product Fantasy Flight uit het attractieassortiment van ETF, een hangende monorail voor vier of zes personen per gondel. Europa-Park is de eerste klant die Fantasy Flight aanschafte. Het park zorgde zelf voor het ontwerp van de gondels. ETF Ride Systems was verantwoordelijk voor de technische uitvoering en de bouw.

Monorail van ETF Ride Systems in Legoland Deutschland

Vervoerssystemen

ETF Ride Systems is gespecialiseerd in vervoerssystemen en complete rides voor de amusementsindustrie, musea en themaparken. Het Limburgse bedrijf leverde onder meer al monorails voor Parc Astérix bij Parijs en Legoland Deutschland. De onderneming voorzag ook het themapark bij de Duitse Nürburgring en de Expo 2010 in Shanghai van passagiersvervoerssystemen. Ook de voertuigen in Symbolica in de Efteling komen uit Nederweert.

Trots

ETF is blij met Volo da Vinci in Europa-Park. ”Onze installaties kom je in alle uithoeken van de wereld tegen”, zegt directeur Ruud Koppens, “maar we zijn er bijzonder trots op dat het in de branche gerenommeerde Europa-Park ook voor ons heeft gekozen”.

2011 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Europa Park, ETF Ride Systems, Legoland Deutschland

Meest bezochte parkprofielen