Vicky The Ride in Plopsa Coo

PLOPSA COO ARDENNES

Rond de bekende watervallen van Coo hebben kabouter Plop, Heidi en Wicky de Viking hun eigen pretpark gebouwd. Het groene park biedt twee achtbanen, een 65 meter hoge zweefmolen, draaimolens, speeltuinen en een kabelbaan over de watervallen heen.

Plopsa Coo Ardennes is een vrij jong pretpark in een al heel oude attractie. De beroemde watervallen van Coo vormen al een eeuw een trekpleister voor toeristen die in de Ardennen verblijven. De geschiedenis van de watervallen gaat terug tot de vijftiende eeuw. De beide watervallen werden door de mens gecreëerd; de kleine om een waterrad in beweging te zetten, de grotere om het dorpje Petit Coo te verlossen van overstroming van de rivier Amblève. In 1920 ontstonden bij de watervallen de eerste faciliteiten voor toeristen: een zelfbedieningsrestaurant met enkele speeltoestellen.

Maja de Bij en Wicky de Viking in de kabelbaan van Plopsa Coo - Foto: © Frank van der Heijden

In 1955 kreeg het complex in het plaatsje Coo de bekende kabelbaan. De stoeltjeslift bracht bezoekers tot bovenaan de watervallen, op 220 meter hoogte. Het parkje werd verder uitgebreid met een kartingbaan, een minigolf en een speeltuin. In 1976 werd de eerste stap gezet om te komen tot een echt pretpark aan de voet van de watervallen. Télécoo kreeg in de jaren daarna attracties als de bobslee, een achtbaan en oldtimers.

Vicky The Ride in Plopsa Coo

Aan het begin van deze eeuw werd Télécoo te koop gezet. In 2005 hapte Studio 100 toe. Het Vlaamse mediabedrijf wilde zijn karakters bekender maken in het Franstalige deel van België en zag daartoe in het oprichten van een attractiepark een goede mogelijkheid, zoals Studio 100 ook al had gedaan met Plopsaland aan de andere kant van het land. Na een grondige opknapbeurt begon pretpark Télécoo in 2007 een nieuw leven onder de naam Plopsa Coo.

Dino Splash in Plopsa Coo

Studio 100 gaf het pretpark het dorpsplein Vieux Coo met de Dansende Fonteinen en nieuwe speeltoestellen en carrousels voor kinderen, zoals De Vliegende Fietsen en De Konijntjes. Jeugdige gasten vinden veel van hun gading in dit middelgrote pretpark. Ze kunnen dieren knuffelen op de Heidi’s Doorloopweide of bekijken op het Apeneiland, dwalen in het doolhof of in een rubberbootje afdalen van de waterglijbanen van Dino Splash. Eén van de drie glijbanen heeft de vorm van een golf en een totale lengte van 125 meter. De twee andere glijbanen hebben elk een lengte van zo’n vijftig meter en zijn voorzien van speciale licht- en geluidseffecten.

Achtbaan Halvar in Plopsa Coo

Wie van snelheid houdt, stapt in De Smurfer, de achtbaan die langs bomen en over groene heuvels zoeft. Rollercoaster Vicky the Ride is bijzonder: de draaiende wagentjes hebben de vorm van een Vikingscheepje en de berijders zitten met de gezichten naar elkaar toe. Mega Mindy Flyer is een kettingzweefmolen die durfals op 65 meter hoogte in de wolken laat zweven. De aloude kabelbaan brengt bezoekers nog steeds de Ardense heuvels in. Al sinds 1955 glijden de stoeltjes langs de watervallen en geven bezoekers een mooi uitzicht op het pretpark, de Amblèvevallei en op de stuwdam van de waterkrachtcentrale.

Mega Mindy Flyer in Plopsa Coo - Foto: © Frank van der Heijden

Attracties

Snelle attracties: Mega Mindy Flyer (torenhoge zweefmolen) – Vicky The Ride (draaiende achtbaan) – De Smurfer (achtbaan) – Maya Splash (wildwaterbaan met boomstammen)

Familieattracties: Kabelbaan (stoeltjeslift) – Bobslee (zeshonderd meter lange bobsleebaan) – Dino Splash (waterglijbanen met bootjes) – De Vliegende Fietsen en Carrousel (draaimolens) – De Konijntjes (rijden op de rug van een konijn) – Kartingbaan – Heidi’s Doorloopweide en Apeneiland (dierenverblijven) – Labyrint – Uitkijktoren

Shows: Show met bijtje Maya en Heidi (dagelijks, in het Frans en Nederlands)

De watervallen van Coo - Foto: © Frank van der Heijden

Restaurants

La Cascade (restaurant met pizza’s, pastas, salades, stoofvlees en pannenkoeken op het menu, uitzicht op de watervallen) – Le Marcassin (friet, bitterballen, frikadellen, hamburgers) – Au Pied de la Cascade (suikerspinnen, ijs, snoep) – Chez Fred (de frituur van Fred Kroket) – Halvar (Luikse wafels, popcorn, softijs) – Panos (belegde broodjes, wafels)

Waar?

Plopsa Coo Ardennes, Coo 4, 4970 Coo-Stavelot, België • Bij Luik de Ring Luxembourg volgen en vervolgens de E42 richting Aachen nemen. Op het verkeersknooppunt van Battice richting Verviers/Spa/St.-Vith. In Verviers richting Francorchamps/Malmédy rijden en vervolgens afrit 10 (Francorchamps) nemen. Volg de borden Coo/Plopsa Coo • Het treinstation van Coo bevindt zich op loopafstand van het pretpark • Kaart

Achtbaan Vicky The Ride in Plopsa Coo

Wanneer?

Plopsa Coo Ardennes is open van 30 maart tot en met 3 november 2024. Dagelijks open van 20 juni tot en met 1 september. Daarvoor en daarna in de weekenden open en op sommige werkdagen; check de parksite • In de paasvakantie elke dag open van 30 maart tot en met 14 april, in de meivakantie dagelijks open van 27 april tot en met 12 mei en in de herfstvakantie geopend van 19 oktober tot en met 3 november 2024.

Kosten

Entreeprijs: € 29,99. Kinderen van 85 tot 100 centimeter: € 14,50. 70-plussers: € 14,50 • Parkeren: € 12,50.

Verder lezen

Unieke attractie in Maya-land in Plopsa Coo
Plopsa Coo wijdt Dino Splash in
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Frank van der Heijden, Plopsa

Meest bezochte parkprofielen