Disney op solar

In Walt Disney World in Florida draaien al twee parken op zonne-energie.

Zonnepanelen gegroepeerd in de vorm van een Mickey-hoofd in Walt Disney World - Foto: Google Maps

Twee van de vier pretparken in Walt Disney World in Florida draaien volledig op stroom uit een eigen zonnepanelenpark. Ook Disneyland bij Parijs moet in de toekomst voor een steeds groter deel in de eigen energiebehoefte gaan voorzien.

Net als Walt Disney World in Florida wil ook Disneyland in Parijs zijn ecologische voetafdruk verkleinen en voor een groot deel in zijn eigen energie voorzien. In Orlando werd dit jaar een gigantisch zonnepark geopend dat voorziet in de volledige stroombehoefte van twee van de vier themaparken. Op een terrein van ruim honderd hectare staan een half miljoen zonnepanelen, gegroepeerd in de vorm van een Mickey-hoofd (luchtfoto boven). Disney heeft zichzelf opgelegd om de uitstoot van broeikasgassen op zijn grondgebied in hartje Florida tussen 2012 en 2020 met vijftig procent te hebben teruggebracht. Het veld zonnepanelen levert aan die doelstelling een grote bijdrage.

Energie besparen

Ook Disneyland Paris wil energie besparen en bijdragen aan het milieu. Ten oosten van Parijs moet een zonnepanelenpark komen dat jaarlijks 33 gigawatt aan energie levert, genoeg om in 15 procent van de elektriciteitsbehoefte van het Franse resort te voorzien, weet het Amerikaanse zakenblad Forbes te melden. De wens voor een eigen zonnepark staat vermeld in het eerste masterplan dat onlangs openbaar is gemaakt. In dat masterplan staat omschreven hoe Walt Disney Studios omgeturnd wordt tot een volwaardig themapark dat de concurrentie met buurman Disneyland Park aankan en wordt onder meer ook melding gemaakt van het uitbreiden van de hotelcapaciteit met 14.700 kamers.

Waterzuivering

Disneyland Parijs heeft plannen om overdekte stallingen met daarop zonnepanelen te bouwen op de grote bezoekersparkeerplaats. De overkappingen waaronder de auto’s geparkeerd staan zouden aanvankelijk ook regenwater moeten opvangen en hergebruiken, maar deze functionaliteit is inmiddels geschrapt, stelt Forbes. Bij Disneyland Paris staat al een eigen waterzuiveringsinstallatie die per minuut bijna veertienhonderd liter water zuivert. Het water wordt gebruikt voor het verversen van vijvers en stroompjes in het resort, voor het schoonmaken van wegen en voor besproeiing van het groen. Volgens Disney bespaart de zuiveringsinstallatie meer dan een miljard liter leidingwater per jaar.

Ecologisch vakantiepark

De inspanningen van Disney voor het terugbrengen van de belasting van het Franse resort op het milieu komen ook naar voren in Villages Nature, het ecologische vakantiepark waar respect voor de natuur centraal staat. Villages Nature opende in 2017 en is een project van Disneyland Paris samen met Center Parcs. Eén van de meest opvallende duurzame energiebronnen in Villages Nature is het aanwenden van geothermische energie. Deze aardwarmte wordt op tweeduizend meter diepte onder het park aangetroffen en levert jaarlijks twintig gigawatt aan energie op. Daarmee wordt niet alleen het water in de openluchtlagune in het vakantiepark verwarmd, maar ook energie gewonnen voor alle andere elektriciteitstoepassingen in het park. Op den duur moet er zoveel geothermische energie beschikbaar zijn dat het kan worden gebruikt in de omliggende dorpen en de hotels van Disneyland Paris

67.500 zonnepanelen op Disney-parking

5 december 2018 © Tekst: Parkplanet – Foto: Google Maps

Meest bezochte parkprofielen