67.500 zonnepanelen op Disney-parking

67.500 zonnepanelen op overkappingen voor liefst 9.600 auto’s leveren elektriciteit voor Disneyland Paris.

Zonnepanelen op de parkeerplaats van Disneyland Paris - Beeld: © Disney

67.500 zonnepanelen op overkappingen voor liefst 9.600 auto’s leveren straks 17 procent van de benodigde elektriciteit in Disneyland Paris.

Disneyland Paris zet een nieuwe stap op het gebied van milieuvriendelijke bedrijfsvoering: het Franse resort overkapt zeventien hectare van zijn gigantische bezoekersparkeerplaats en plaatst op de overkappingen 67.500 zonnepanelen. De panelen zijn voorzien van fotovoltaïsche cellen die licht omzetten in elektriciteit. De installatie levert jaarlijks 31 gigawatt ofwel 31.000.000.000 watt aan elektrische energie. Dat is dezelfde hoeveelheid aan stroom die een dorp van 14.500 inwoners elk jaar gebruikt. De opbrengst aan hernieuwbare energie is ongeveer 17 procent van het huidige elektriciteitsverbruik van Disneyland Paris.

9.600 auto’s

De overkappingen op het parkeerterrein van Disneyland Paris bieden plaats aan liefst 9.600 auto’s van bezoekers. De voertuigen worden daardoor voortaan beschermd tegen regen, zon en sneeuw. De solarinstallatie die Disney bouwt is één van de grootste fotovoltaïsche zonneschermen in Europa. De uitstoot van broeikasgassen in het departement Seine et Marne waar Disneyland ligt wordt door het gebruik van de eigen elektriciteit met 750 ton per jaar verminderd. Oorspronkelijk zouden de overdekte stallingen waaronder de auto’s geparkeerd staan ook regenwater opvangen en hergebruiken, maar deze functionaliteit werd geschrapt.

Duurzame energiebronnen

Al in het ecologische vakantiepark Villages Nature, dat Disney samen met Center Parcs bouwde, zijn duurzame energiebronnen voorhanden. In Villages Nature wordt bijvoorbeeld geothermische energie aangewend. Deze aardwarmte wordt op tweeduizend meter diepte onder het park aangetroffen en levert jaarlijks twintig gigawatt aan energie op. Daarmee wordt niet alleen het water in de openluchtlagune in het vakantiepark verwarmd, maar ook energie gewonnen voor alle andere elektriciteitstoepassingen in het verblijfspark.

Zonnepanelen op de parkeerplaats van Disneyland Paris - Beeld: © Disney

Mickey-hoofd

Ook andere Disney-parken gebruiken al zelf opgewekt stroom: twee van de vier pretparken in Walt Disney World in Florida draaien volledig op elektriciteit uit een eigen zonnepanelenpark. In Orlando staan op een terrein van ruim honderd hectare een half miljoen zonnepanelen, gegroepeerd in de vorm van een Mickey-hoofd. Disney heeft zichzelf opgelegd om de uitstoot van broeikasgassen op zijn grondgebied in hartje Florida met vijftig procent terug te brengen. Het veld zonnepanelen levert aan die doelstelling een grote bijdrage. De bouw van de fotovoltaïsche zonneschermen in Disneyland Paris is afgelopen juli begonnen en is in 2023 volledig voltooid. In het voorjaar van 2021 wordt een deel van de overdekte parking al operationeel.

Disney op solar

22 oktober 2020 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Disney

Meest bezochte parkprofielen