Piet De Koninck is smaakmaker van Plopsaland

Imagineer Piet De Koninck geeft de Plopsa-parken in België, Nederland en Duitsland hun gezicht.

Piet De Koninck is al vanaf het ontstaan in 1996 designer bij Studio 100, het moederbedrijf van de Plopsa-parken. De Vlaming ontwierp talloze decors voor musicals en was onder meer verantwoordelijk voor de filmsets van de succesvolle televisieserie Het Huis Anubis. De Koninck heeft ook naam gemaakt met het ontwerpen van attracties. Hij tekende ze voor alle Plopsa-parken: voor het Belgische trio Plopsaland De Panne, Plopsa Indoor Hasselt en Plopsa Coo, voor het Nederlandse Plopsa Indoor Coevorden en voor Holiday Park in het Duitse Hassloch.

Schets voor Prinsessia-paleis in Plopsaland De Panne - Tekening: Piet De Koninck

Dagelijks kind zijn

Piet schetst restaurants in de vorm van een boom, schots-en-scheve huisjes en metershoge bloemen. Hij draait zijn hand niet om voor een compleet Majaland of een rank paleis voor de koninklijke hoogheden van Prinsessia. Als Plopsa-imagineer kan hij dagelijks kind zijn. “Ik móet zelfs kind zijn om mijn werk goed te kunnen uitvoeren”, lacht hij. “Maar hoe fantasievol je ideeën ook zijn, je moet altijd rekening houden met wat mogelijk is en wat niet. Alledaagse zaken als nooduitgangen, sanitaire voorzieningen en de logische afwikkeling van de bezoekersstromen spelen een grote rol bij je ontwerp. De kunst is om dit allemaal in te bouwen zonder dat het totaalbeeld verstoord wordt.”

Schets voor Dino Splash in Plopsaland De Panne - Tekening: Piet De Koninck

Potlood en papier

Voordat Piet De Koninck creatief directeur werd bij Studio 100 werkte hij ook mee aan attracties voor Walibi Belgium en aan de Dierenwereld van Pandadroom – nu Fabula – in de Efteling. Voor bijna elk nieuwbouwprojecten gaat hij ter plaatse zelf een kijkje nemen. “Op locatie maak ik foto’s van alle omstandigheden die van invloed kunnen zijn op het ontwerp en de latere bouw. Ik hou rekening met elke boom die er staat.” De Koninck maakt zijn ideeën het liefst aanschouwelijk met simpelweg potlood en papier. “Ik heb altijd een pen en een kladblokje bij de hand. Soms krijg ik plotseling inspiratie, tijdens een autorit bijvoorbeeld. Pas later worden alle schetsen overgezet in de computer, die vervolgens de beelden projecteert op het bestaande parkplan.”

Schets voor het Plopsa Hotel bij Plopsaland De Panne - Tekening: Piet De Koninck

Ideeën uitwerken

Het verwezenlijken van de ideeën van Piet De Koninck gebeurt door het Plopsa Constructie Team. Het komt zelden voor dat de voorstellen van de imagineer niet uitgewerkt kunnen worden. In de beginjaren van zijn carrière construeerde De Koninck zijn ontwerpen nog zelf. Hij heeft hoogstpersoonlijk hout bewerkt en coulissen geschilderd. Piet weet daarom precies wat er met de huidige technieken en materialen allemaal wel en niet mogelijk is.

Schets voor Heidi-achtbaan en themagebied in Plopsaland De Panne - Tekening: Piet De Koninck

Na aan het hart

“Sommige projecten liggen me meer aan het hart dan andere”, vertelt Piet De Koninck. “Vooral ontwerpen waarbij karakters als Maja de Bij of Wickie de Viking een rol spelen maak ik graag. Omdat je dan de mogelijkheid hebt een televisiefiguurtje tot leven te wekken, is er veel meer emotie in het spel.” Om die reden behoort ook het Heidi-project tot de favorieten van De Koninck. De houten achtbaan van Plopsaland De Panne is ruim 23 meter hoog en heeft Heidi als thema. Studio 100 kocht de rechten van het stripfiguurtje in 2008. Piet De Koninck leefde zich voor het ontwerp goed in: de ‘woodie’ is verpakt in een Zwitsers bergdorpje dat zo uit de oorspronkelijke verhalen van schrijfster Johanna Spyri lijkt te komen.

Schets voor Circus Bumba in Plopsaland De Panne - Tekening: Piet De Koninck

Kleurrijke circuswereld van Bumba

Samen met Wouter Verhulst heeft Piet De Koninck een eigen bedrijf in het Belgische Aalst: King Concept. Het tweetal houdt zich bezig met het ontwikkelen van concepten, de master planning en gedetailleerde ontwerpen voor attractieparken, waterparken en musea. De Koninck is creative director bij King Concept, Verhulst – die ook voor de diverse parken van Plopsa werkte – is technical director. Naast in King Concept steekt Piet De Koninck veel tijd in het vormgeven van de nieuwste attracties van Plopsaland De Panne: een spannende spinning coaster met een steampunk-thema voor 2021 en het indoorgebied Circus Bumba dat in 2022 moet openen. Circus Bumba krijgt naast een theater en kleine attracties ook een kleurrijke darkride die bezoekers langs de circuswereld van het vrolijke televisieclowntje Bumba leidt.

Schets voor Prinsessia-paleis in Plopsaland De Panne - Tekening: Piet De Koninck

Wat is imagineering?

2015-2019 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Piet De Koninck, Plopsa

Meest bezochte parkprofielen