Tot 7 juli 2018 was dit de hoofdingang van Toverland in Sevenum - Foto: © Adri van Esch

Toverland begon met een regenbui

Het idee voor Toverland ontstond door een stevige plensbui… De geschiedenis van het attractiepark in Sevenum, van 2001 tot nu.

Een fikse regenbui kan grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld een heel nieuw pretpark. Aan de basis van Toverland in het Noord-Limburgse Sevenum stond een echte Hollandse plensbui. Oprichter van het attractiepark Jean Gelissen zag dat door een enorme regenbui het complete recreatiepark Steinerbos – waar hij die dag met zijn familie op bezoek was – in een mum van tijd leegstroomde. “Hadden ze nu maar een binnenspeeltuin gehad, dat was dit niet gebeurd”, dacht de ondernemer. En een idee voor een nieuw bedrijf was geboren!

Toverland-directeur Caroline Kortooms in Djengu River - Foto: © Adri van Esch

Passende naam

Het verhaal van Toverland is vooral ook het verhaal van Caroline Kortooms, de zus van Jean. Hij polste zijn plannen voor een indoor pretpark bij haar. Caroline (foto) was meteen enthousiast en opperde een passende naam: Toverland. Ze zegde haar baan in het basisonderwijs op en samen met Jean ging ze op zoek naar de beste invulling voor het nieuwe overdekte pretpark dat in het buitengebied van Sevenum gebouwd zou worden. Het tweetal bezocht attractieparken in Nederland en daarbuiten, en vroeg kinderen om hun mening. Caroline Kortooms was sinds de opening van Toverland in 2001 directeur van het attractiepark. In november 2019 droeg zij het stokje over aan Jean Gelissen jr.

Achtbaan Boomerang in hal Land van Toos in Toverland - Foto: © Adri van Esch

2001

De weldoordachte plannen resulteren in een grote speelhal en een kleiner speelgebied. Op 19 mei 2001 opent Toverland met het Land van Toos en de Tovertuin. Het Land van Toos is een enorme overdekte speelhal vernoemd naar Toos Toverhoed, de mascotte van het park. Naast attracties als waterglijbaan Hara Kiri, achtbaan Boomerang en zweefmolen Sim sa la Swing is er ook volop zitgelegenheid voor ouders in de gigantische hal. De Tovertuin bestaat uit een draaimolen en een waterspeelplaats.

Achtbaan Booster Bike in Toverland - Foto: © Toverland

2004

Toverland floreert en Het Land van Toos blijkt op drukke dagen te klein. In 2004 opent daarom een tweede hal: Magic Forest. Hier kunnen bezoekers diverse avonturen beleven: racen in een snelle bobkart, draaien en schommelen in een piratenschip en voor- en achteruit varen in een uitgeholde boomstam. Buiten de hal komt een wereldprimeur: de achtbaan Booster Bike vervoert zijn passagiers op open motoren.

Houten achtbaan Troy Achtbaan in Toverland - Foto: © Toverland

2007

Binnen is genoeg te beleven, buiten mag er nog meer avontuur komen, vinden de bezoekers van Toverland. En dus bouwt het attractiepark een compleet nieuw themagebied, geïnspireerd op het oude Griekenland. In de Troy Area opent Troy, de hoogste (35 meter), langste (1077 meter) en snelste (90 kilometer per uur) houten achtbaan van de Benelux. Met dit paradepaardje – gebouwd door het vermaarde bedrijf Great Coasters International – gaat de grootste wens van eigenaar Jean Gelissen in vervulling.

Het Toverhuis in Toverland - Foto: © Lagotronics

2008

Toverland krijgt een Toverhuis, een magisch huis in het Land van Toos waar bezoekers met een toverstafje allerlei effecten in gang zetten. Met een zwaai van het toverstokje gaat een pot op het vuur koken, komt er een kikker uit de regenton gekropen, gaat het bed bewegen en begint de deksel van een kist te klapperen.

De opening van Scorpios in Toverland - Foto: © Adri van Esch

2010

De Troy Area wordt uitgebreid met Scorpios, een schommelschip dat een vliegwijdte heeft van 75 graden, groter dan bij vergelijkbare attracties. Kinderen kunnen op een Trojaans paard een parcours afleggen in De Paarden van Ithaka. Tijdens de Coaster Challenge presteren deelnemers het om 24 uur lang rondjes te rijden in Troy. De opbrengst gaat naar stichting Doe Een Wens.

2011

Toverland bereikt de mijlpaal van een half miljoen bezoekers. Het Land van Toos krijgt een nieuw, nog meer betoverend interieur.

Achtbaan Dwervelwind in aanbouw - Foto: © Adri van Esch

2012

Het pretpark gaat flink uitbreiden: het hele jaar wordt er druk gewerkt aan de Magische Vallei, een nieuw themagebied in de openlucht van vier hectare. In de vallei wonen de Dwervels. Zij dagen de bezoekers graag uit; ze pesten wat en delen plaagstootjes uit. Op diverse plekken in de vallei hebben ze hun eigen bouwsels opgericht, zoals langs en zelfs over wildwaterbaan Djengu River. In september gaat de eerste attractie van de Magische Vallei open: de draaiende achtbaan Dwervelwind. ANWB-leden kiezen Toverland tot het ‘leukste uitje van Nederland’.

Toverland-ontwerper Peter van Holsteijn geeft uitleg aan Looopings over Djengu River - Foto: © Adri van Esch

2013

Themagebied Magische Vallei gaat open, met onder meer de 450 meter lange kolkende wildwaterrivier Djengu River, watercarrousel Tolly Molly en mini-vrijevaltoren Coco Bolo. Bezoekers kunnen achterover leunend van al het spektakel genieten in het nieuwe restaurant Katara Plaza. Het pretpark is anderhalf keer zo groot geworden: van 8 naar 12 hectare.

De Maximus Blitz Bahn in Toverland - Foto: Robert van Ingen

2014

Bobbaan Woudracer in hal Magic Forest wordt omgedoopt tot Maximus’ Blitz Bahn, een uitvinding van de excentrieke Maximus Müller. In de woonkamer van het huis van Müller zijn zijn maffe uitvindingen en die van zijn voorouders te bewonderen. De Blitz Bahn is een onderdeel van een nieuw Oostenrijks themagebied, met onder meer een originele Biergarten.

2015

Zweefmolen Sim sa la Swing – een blikvanger direct bij binnenkomst in Toverland – wordt afgebroken en vervangen door de nieuwe molen Djinn. Het attractiepark sluit het jaar af met een recordaantal van 698.484 bezoekers.

Toverland vanuit de lucht - Foto: © Toverland

2016

Attractiepark Toverland bestaat 15 jaar. Dat wordt onder meer gevierd met diverse evenementen en een nieuwe jubileumshow rond mascotte Toos Toverhoed. Voor de toekomst heeft Toverland diverse ambitieuze plannen, zoals een nieuw themagebied rond de visvijvers direct te noorden van het huidige park. Het streven van de enthousiaste Limburgers is om uiterlijk in 2020 de kaap van één miljoen bezoekers te nemen.

Achtbaan Fēnix in Toverland in aanbouw - Foto: ©Adri van Esch

2017

Met man en macht wordt gewerkt aan de grootste uitbreiding in de geschiedenis van Toverland. Met de ontwikkeling en bouw van de twee nieuwe themagebieden Port Laguna en Avalon is een investering van 35 miljoen euro gemoeid. De nieuwe themawerelden worden de meest gedetailleerde van heel Toverland, zo is de belofte.

De officiële opening van Port Laguna en Avalon in Toverland

2018

‘In Toverland, hier niet zover vandaan, spoelen zo nu en dan magische flessen aan. Een eeuwenoude legende komt tot leven, in twee nieuwe werelden, met magie doorweven.’ Op 7 juli gaan Port Laguna en Avalon open voor de bezoekers:. Voor Avalon liet het pretpark zich inspireren door de Keltische legendes rondom de beroemde tovenaar Merlijn, Koning Arthur en het magische zwaard Excalibur. Eye catcher is Fēnix, een achtbaan waarbij de karretjes naast de rails hangen. Fēnix werd gebouwd door de prestigieuze Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. Ook nieuw is Merlin’s Quest, een twaalf minuten durende boottocht door de wateren van Avalon.

De boulevard van Port Laguna in Toverland - Foto: © Adri van Esch

Port Laguna is de nieuwe hoofdentree van Toverland. Het kleurrijke, mediterrane gebied omvat naast kassa’s, een gebouw met kluisjes en een gastenservice ook winkeltjes, een game gallery en horecapunten. Tussen de gebouwen en het azuurblauwe water loopt de Via Magia. De boulevard van Port Laguna leidt de bezoekers naar de overige themadelen van het attractiepark. In diverse vitrines en nisjes van Port Laguna zitten magische taferelen verborgen die door bezoekers met een toverstafje tot leven kunnen worden gebracht. Toverland maakt van de opening van Port Laguna en Avalon gebruik om ook diverse attracties en themagebieden van een nieuwe naam te voorzien. Troy Area heet voortaan Ithaka en hal Magic Forest is omgedoopt tot Wunder Wald.

Pop Up Summer Camp in Toverland

2020

Voor het eerst in de geschiedenis van Toverland kunnen gasten bij het park blijven slapen. Op een deel van het parkeerterrein wordt in juli en augustus een Pop-Up Summer Camp opgezet, met compleet ingerichte tenten. Bezoekers kunnen ook hun eigen tent, caravan of camper meenemen. Het Summer Camp blijkt een groot succes. “We hebben het aantal ingerichte tenten vier keer moeten opschalen”, vertelt een trotse Jean Gelissen, algemeen directeur van Toverland. “De vraag overtrof onze stoutste verwachtingen. De camping rendeerde goed, de gasten waren enthousiast, dus een kwalitatief goede camping behoort zeker tot de vaste verblijfsmogelijkheden die we zullen overwegen.”

‘Opperhoofd zijn van een prachtig park geeft vleugels’

2022

Wildwaterbaan Expedition Zork krijgt nieuwe thematisering en een nieuwe verhaallijn. Bezoekers stappen in een door uitvinder Maximus Müller bedacht transportsysteem om op zoek te gaan naar het mythische wezen Zork. In het buitendecor van Expedition Zork is de interactieve ballenbaan Maximus’ Wunderball verwerkt. Bij de start van de ballenbaan kunnen gasten houten ballen aanschaffen, die ze vervolgens zo vaak als ze willen door een enorme knikkerbaan kunnen laten rollen. Er zijn in totaal twee verschillende parcoursen met een totale lengte van 125 meter. Eind 2022 bereikt Toverland een nieuwe mijlpaal: de miljoenste bezoeker binnen één jaar wordt verwelkomd.

2023

Toverland opent liefst vier nieuwe attracties in themagebied Avalon. Pixarus is een indrukwekkende draaimolen die bestaat uit een kolossale middenas waaraan twaalf vliegtuigjes zijn verbonden (op de foto in aanbouw). De spannende attractie staat midden in de helix van achtbaan Fēnix. Dragon Watch is een zeventien meter hoge toren waarin de gasten omhoog getakeld worden en vervolgens met een snelheid van negentien kilometer per uur terug naar de aarde vliegen. Twee kleinere nieuwe attracties – kinderdraaimolen Jumping Juna en kruidentuintochtje Garden Tour – maken het tien miljoen euro kostende uitbreidingspakket compleet.

De strijd is gestreden: meer vrolijkheid in Avalon

2018-2023 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Toverland, Lagotronics

Meest bezochte parkprofielen