‘Hoi zemma’ in dwergstaatje Liechtenstein in Europa-Park

Europa-Park heeft een zestiende Europees land aan het aanbod toegevoegd: het kleine vorstendom Liechtenstein maakt voortaan deel uit van het Duitse attractiepark. Het dwergstaatje herbergt een carrousel en een wandelpad.

Europa-Park heeft er een nieuw aan een Europees land gekoppeld themagebied bij: Liechtenstein. Het kleine vorstendom met nog geen veertigduizend inwoners ligt in werkelijkheid tussen Zwitserland en Oostenrijk in, maar heeft in het Duitse attractiepark een plekje gekregen met als buren Zwitserland en Engeland.

Liechtensteiner Ballonfahrt

Het dwergstaatje is ook in Europa-Park een ministaatje: het bestaat uit slechts twee kleinere attracties. De meest opvallende is de Liechtensteiner Ballonfahrt, een ballonmolen die sinds 1996 deel uitmaakt van het pretpark, maar vanwege de bouw van een grote nieuwe achtbaan moest verhuizen. De draaimolen met tien kleurrijke ballonnen is vooral populair bij kleinere kinderen, die samen met hun ouders of grootouders een vluchtje kunnen maken in een mandje onder de ballon. De luchtballonnen kregen namen die horen bij het vorstendom Liechtenstein, zoals Vaduz (de hoofdstad van het staatje) en Triesenberg (de grootste gemeente in Liechtenstein).

Liechtensteiner Weg

Tweede onderdeel in het nieuwe themalandje is de Liechtensteiner Weg, een miniatuurversie van de reeks wandeletappes die door alle elf gemeenten van het vorstendom voert. De wandelroute omvat informatie over de cultuur, economie en toerisme van het vorstendom. De weg door het dwergstaatje in het pretpark voert bezoekers ook over de Liechtensteiner Platz, een plein met een groot ingemetseld wapen van het vorstendom.

Erg sympathiek

Volgens Europa-Park-eigenaar Roland Mack past Liechtenstein heel goed bij Europa-Park: “Het vorstendom is klein en tegelijkertijd erg sympathiek. Bezoekers van Europa-Park kunnen nu tijdens hun verblijf in het park een stukje van deze Alpenmonarchie beleven”. Mack heette alle bezoekers van zijn pretpark voor het eerst welkom in het vorstendom met de woorden die ze in het slechts 160 vierkante kilometer grote Alpenlandje gebruiken: “Hoi zemma in Liechtenstein!”.

19e themagebied

Liechtenstein is het negentiende themagebied in Europa-Park en het zestiende met een Europees land als thema. Het is samen met Luxemburg ook het kleinste themagebied in het park, bestaande uit een plein met een of twee eenvoudige attracties. In 2024 opent Europa-Park het twintigste themagebied: Kroatië. In dat land verrijst een spectaculaire 32 meter hoge achtbaan waarin bezoekers zevenmaal over de kop gaan. Pretparkfans in met name één land in Europa wachten nog op een eigen themagebied in het Zuid-Duitse park: België is niet vertegenwoordigd. En de komst van Liechtenstein mag dan gerechtvaardigd worden met het argument van ‘de centrale ligging in het hart van Europa’, België kan beschouwd worden als het democratische hart van Europa, met het Europees Parlement in hoofdstad Brussel. Bovendien weten Belgen Europa-Park steeds beter te vinden, beargumenteren de parkfans hun pleidooi voor de komst van België naar Rust in Duitsland. Ze moeten in ieder geval nog geduld hebben tot ná 2024.

Europa-Park is niet alleen een attractiepark, maar ook een openluchtgalerie vol originele kunstwerken

25 maart 2023 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen