Doek definitief gevallen voor Bollywood Park Dubai

Bollywood Park in Dubai gaat nooit meer open voor het publiek. Het doek voor het themapark waarin de filmindustrie van India centraal stond is definitief gevallen.

Bollywood Park in Dubai gaat niet meer open voor het publiek. Het rijk gethematiseerde filmpark laat vandaag via social media weten dat het de poorten permanent gesloten houdt. Het park was al sinds 22 maart dicht vanwege ramadan, maar dat zou tijdelijk zijn, kondigde moedermaatschappij Parques Reunidos oorspronkelijk aan. Nu blijkt dat 22 maart de definitieve sluitingsdatum was.

Lees verder onder de foto’s

Andere invalshoek

Bollywood Park opende in het najaar van 2016 samen met de parken Motiongate en Legoland veertig kilometer ten zuiden van de woestijnstad Dubai. Het park werd geopend door de in India beroemde acteur Shah Rukh Khan. Het themapark had een andere invalshoek dan buurman Motiongate of filmparken als Walt Disney Studios, Universal Studios of Movie Park Germany. In Bollywood Park stond niet de westerse filmindustrie centraal, maar die van India. Alles draaide om de authentieke Bollywood-films die geproduceerd worden in Mumbai, het voormalige Bombay.

Lees verder onder de foto’s

Imposant theater

Bollywood is een samentrekking van Bombay en Hollywood. In de vijf themagebieden van Bollywood Park – Bollywood Boulevard, Mumbai Chowk, Rustic Ravine, Royal Plaza en Bollywood Film Studios – troffen gasten naast enkele achtbanen en andere pretparktoestellen vooral ook spontane voorstellingen en filmbelevenissen aan, en natuurlijk Indiase gerechten. Het imposante Raj Mahal Theater was de blikvanger van het park. In het 856 stoelen tellende theater werden voorstellingen opgevoerd die op Broadway niet zouden misstaan. Parques Reunidos heeft laten weten dat de Raj Mahal beschikbaar zal blijven voor bedrijfsfeesten en evenementen.

Lees verder onder de foto’s

Nieuwe attracties

Dat Bollywood Park sluit komt niet geheel als een verrassing: de straten en pleinen van het park waren vaak angstwekkend leeg. Ook in attracties en theaters viel het gebrek aan bezoekers op. In een poging het tij te keren opende het filmpark in 2021 de hoogste Starflyer ter wereld: de Bollywood Sky Flyer gaf op 140 meter hoogte een prachtig uitzicht over de omliggende woestijn. Andere nieuwe attracties waren ook het ruim vijftig meter hoge reuzenrad Wheel of Stars en Bombay Express. Deze houten achtbaan was oorspronkelijk bedoeld voor het al eerder afgeblazen Six Flags Dubai. Bollywood Park zou bovendien een 44 meter hoge PowerSplash van Mack Rides krijgen, vergelijkbaar met Pulsar in Walibi Belgium. Waar alle attracties van het nu gesloten Bollywood Park heen gaan is nog niet bekend.

Lees verder onder de foto’s

Dabangg en Gabbar Singh

De attracties van Bollywood Park waren allemaal gethematiseerd rond de filmindustrie van India en genoemd naar blockbusters uit Bollywood. 3D-filmattracties hadden de namen Don: The Chase en R.A.One: Unleashed, het flying theater heette Krrish: Hero’s Flight en het pretpark had de interactieve darkride Sholay: The Hunt for Gabbar Singh. De stuntshow in het park heette Dabangg en gasten konden een kijkje nemen achter de schermen bij de productie van de Bollywood-filmhit Zindagi Na Milegi Dobara. Dubai Parks and Resorts, waar Bollywood Park onderdeel van was, heeft aangekondigd binnenkort met details over nieuwe attracties en belevenissen te komen.

Motiongate en Legoland Dubai

20 april 2023 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen