MOTIONGATE

Midden in de woestijn ligt Dubai Parks & Resorts, een groene oase met hotels, een waterpark, een uitgaansgebied en twee themaparken: Motiongate en Legoland.

Dankzij de export van olie behoren de Verenigde Arabische Emiraten tot de welvarendste en rijkste landen ter wereld. De ongekende hoeveelheden dollars die met olie verdiend werden investeerden de sjeiks in hun emiraten; in de hoogste gebouwen ter wereld, het ultramoderne metro- en monorailnetwerk, een van de grootste fonteinenshows ter wereld of in oogverblindende shopping malls. En nog was het geld niet op. Sjeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, baas van het bedrijf Meraas Holding, besloot daarom een groot deel van zijn onophoudelijke geldstroom te investeren in een grote attractieparkenoase veertig kilometer ten zuiden van Dubai-stad.

Dubai Parks: Entree van Motiongate - Foto: © Adri van Esch

Eind 2016 opende Dubai Parks & Resorts, een honderdtwintig hectare groot gebied met drie themaparken, drie hotels, een uitgaansgebied en een outlet shopping mall. Om alles wat Dubai Parks te bieden heeft in alle rust te kunnen verkennen en beleven zijn meerdere dagen nodig. Wie echter niet op het resort zelf logeert of maar één dag wil besteden aan de parken op deze locatie, kan het beste Motiongate bezoeken. Dat themapark biedt de meeste en beste attracties en is bovendien uniek. Van Legoland – het tweede park op het resort – zijn er meer in de wereld, onder andere in Denemarken, Duitsland en Florida. Het derde park – Bollywood – is inmiddels weer gesloten. Het park was vrij klein en had een thema dat maar weinig mensen aansprak: de films en filmindustrie van India.

Legoland Dubai - Foto: © Adri van Esch

Om de themaparken te exploiteren zocht sjeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum andere ondernemingen die hem daarbij konden helpen. Hij kwam uit bij twee gerenommeerde Europese bedrijven. De Spaanse pretparkketen Parques Reunidos – bekend van onder meer Attractiepark Slagharen, Bobbejaanland en Movie Park Germany – ontwikkelde Motiongate en Bollywood Parks, het Engelse Merlin Entertainments werd ingeschakeld voor Legoland Dubai. De bouw van een vierde park – Six Flags Dubai – werd in 2019 geschrapt. Het aantal bezoekers aan de parken valt zwaar tegen en Dubai Parks & Resorts maakt nog steeds verlies. De achtbanen en andere attracties die al waren besteld en zelfs gedeeltelijk al klaar waren voor Six Flags zijn nu in Motiongate geplaatst.

Dubai Parks: Studio Central in Motiongate  - Foto: © Adri van Esch

Motiongate

Themapark Motiongate draait helemaal om de films en studio’s in Hollywood. Het park wist de rechten te verwerven van films van DreamWorks Animation, Columbia Pictures en Lionsgate. Elk van deze filmhuizen heeft een eigen themagebied in het park. Bezoekers komen binnen in Studio Central, een ingangsstraat met winkeltjes en eetgelegenheden. Het eerste deel van Studio Central – direct achter de ingang, die vormgegeven is als een gigantische filmrol – is een plein met fantasievolle gebouwen in allerlei kleuren en vormen. Het tweede deel is een typische Amerikaanse Main Street. Samen vormen ze een eerbetoon aan de roemrijke filmstudio’s in het zonnige Californië.

Dubai Parks: Themagebied DreamWorks in Motiongate - Foto: © Adri van Esch

Aan het eind van flaneerboulevard Studio Central splitst de weg zich in vieren. Wie rechtdoor wandelt, het plein met de grote fontein over, komt in themagebied DreamWorks, niet te missen door de grote letters op het gebouw en beelden van Shrek en leeuw Alex uit Madagascar voor de deur. DreamWorks is een zegen op hete dagen in de zomer als de temperatuur vijftig graden kan aantikken: het hele gebied is overdekt en heeft airconditioning. Nog een pluspunt: doordat alles binnen is, kan men met decoratie, thematisering en belichting een perfecte sfeer oproepen. DreamWorks is verdeeld in vier filmgebieden – van links naar rechts lopend: Kung Fu Panda, Madagascar, Shrek en How To Train Your Dragon.

Dubai Parks: Themagebied Madagascar in Motiongate - Foto: © Adri van Esch

Elk overdekt themadeel heeft enkele eigen attracties en eetgelegenheden. In How To Train Your Dragon kun je een ritje maken in de hangende achtbaan Dragon Gliders over het Vikingdorpje Berk heen. De darkride Shrek’s Merry Fairy Tale Journey is verpakt als poppenshow waarbij alle figuren als marionetten aan touwtjes hangen. De attractie vertelt hoe Shrek en Fiona elkaar ontmoetten. In Madagascar staat naast de grote kleurrijke draaimolen Melman-Go-Around de snelste achtbaan van het park: Madagascar Mad Pursuit! De grootste attractie in themagebied Kung Fu Panda is Unstoppable Awesomeness, een filmsimulator die alle zintuigen prikkelt.

Hotel Transylvania in Motiongate in Dubai - Foto: © Adri van Esch

Ook in de drie buitengebieden zijn veel attracties overdekt. Themazone Columbia Pictures heeft twee overdekte darkrides, een theater met een driedimensionale film en een natte rapid river met stroomversnellingen en watervallen. Hotel Transylvania is een heel unieke darkride: de voertuigen rijden in het hotel van graaf Dracula allemaal tegelijk door één lange, brede gang. De karretjes passeren elkaar en duiken telkens andere hoekjes en vertrekken in. Daar ontmoeten gasten onder meer dr. Frankenstein, Murray de Mummie en de weerwolven Wayne en Wanda. In de tweede darkride worden bezoekers zelf een Ghostbuster en schieten ze op de geesten en spoken die overal opduiken.

De spannendste achtbanen van Motiongate staan in themagebied Lionsgate. Passagiers in de Capitol Bullet Train worden achterwaarts gelanceerd, schieten door twee loopings en leggen het traject vervolgens nog een keer af, nu voorwaarts. In ’s werelds grootste free-fly-rollercoaster John Wick: Open Contract hangen de stoeltjes naast de baan. Ze draaien tijdens de snelle tocht onvoorspelbaar zowel voor- als achterover. Now You See Me: High Roller is een spinning coaster. De rit in deze draaiende achtbaan begint in het casino van het Amerikaanse hotel The Continental.

Dubai Parks: Themagebied The Smurfs Village in Motiongate - Foto: © Adri van Esch

Kinderen kunnen uren verpozen in The Smurfs Village. Het dorpje van de wereldberoemde smurfen bestaat uit grote rode, groene en blauwe paddenstoelen. Het overdekte Smurfberry Factory en Woodland Play Park bieden volop speelplezier. De Smurf Village Express is een kleine achtbaan en in de Smurfs Studio Tours zie je hoe Smurfin zich voorbereidt op haar eerste grote filmrol en hoe Gargamel dat probeert te dwarsbomen. In het Smurfs Village Playhouse kunnen kinderen vragen stellen aan Brilsmurf, die ze op zijn ‘slimme’ manier beantwoordt. The Smurfs Village is gebaseerd op de bekende stripboeken van de Belgische tekenaar Peyo en gerealiseerd door het Nederlandse bedrijf P&P Projects.

Shrek's Merry Fairy Tale Journey in Motiongate in Dubai - Foto: © Adri van Esch

Attracties Motiongate

Snelle attracties: Capitol Bullet Train (gelanceerde loopingachtbaan) – John Wick: Open Contract (grootste free-fly-coaster ter wereld) – Now You See Me: High Roller (achtbaan met draaiende karretjes) – Madagascar Mad Pursuit! (snelle achtbaan zonder loopings) – Dragon Gliders (hangende elektrisch aangedreven achtbaan) – The Swinging Viking (schommelschip) – Zombieland Blast Off (vrijevaltoren) – Smurf Village Express en The Green Hornet: High Speed Chase (familieachtbanen)

Familieattracties: Cloudy with a Chance of Meatballs: River Expedition (wildwaterrivier) – Shrek’s Merry Fairy Tale Journey (darkride met veel grappige elementen) – Hotel Transylvania (spookachtige darkride) – Ghostbusters: Battle For New York (interactieve darkride) – Smurfs Studio Tours (kleurrijke darkride) – Melman-Go-Around, Mr. Ping’s Noodle Fling en Penguin Air (draaimolens) – Kung Fu Panda: Unstoppable Awesomeness (3D-simulator) – Panem Aerial Tour (film in een bewegende hovercraft)

Shows: Underworld 4D (vierdimensionale film) – Step Up Dubai, All In! (grote show in het Hollywood Theater) – Kung Fu Panda Academy (interactieve voorstelling) – King Julien’s Side Show Stomp (combinatie van circusvoorstelling en restaurant) – Operation Penguin Shake

Restaurant Baby Brent's Luncheonette in Motiongate - Foto: © Adri van Esch

Restaurants

Supporting Rolls Bakery (koffie, broodjes, gebak in de hoofdstraat) – Baby Brent’s Luncheonette (Italiaanse gerechten van het buffet, bij de ingang van Columbia Pictures) – Very Smurfy Café (hamburgers, hotdogs, kipstukjes geserveerd in een Smurfenpaddenstoel) – Dragon Flame Grill (curry-gerechten, shoarma en ijs) – King Julien’s Side Show Café (pizza’s en pasta’s met vliegende circusartiesten boven je hoofd) – Mr. Ping’s Noodle Shop (Oosterse rijst- en wokgerechten in themazone Kung Fu Panda)

Boating School in Legoland Dubai - Foto: © Adri van Esch

Legoland Dubai

Legoland in Dubai is op veel punten vergelijkbaar met de andere Legoland-vestigingen. Het grote verschil is dat er in het emiraat rekening is gehouden met de soms intense hitte in de woestijn. Bijna alle paden en openluchtattracties hebben overkappingen die schaduw bieden. En Miniland – net als in alle andere parken het hart van Legoland – is ondergebracht onder een grote, koele koepel. In Miniland zijn met twintig miljoen Legosteentjes bekende gebouwen uit het Midden-Oosten nagebouwd. Blikvanger is Burj Khalifa, met zeventien meter het hoogste Legogebouw ter wereld. De beroemde wolkenkrabber is gemaakt van 439.000 steentjes en het kostte 5.000 uur om de toren in elkaar te zetten. In themazone Kingdoms staat achtbaan The Dragon en in Adventure kunnen gasten op avontuur in het oude Egypte of een kijkje onder water nemen in een onderzeeboot. De andere themagebieden zijn Imagination, Lego City en Factory. Naast het themapark ligt het Legoland Water Park, met twintig waterglijbanen en een wave pool.

Attracties

The Dragon (familieachtbaan) – Lost Kingdom Adventure en Submarine Adventure (darkrides) – Lego Studios 4D (4D-film) – Technic Twister, Merlin’s Flying Machines, City Airport en Wave Racers (draaimolens) – Driving School (rijschool voor kinderen) – Boating School (een eigen bootje besturen) – Dragon’s Apprentice (kinderachtbaan)

Studio Central in Motiongate in Dubai - Foto: © Adri van Esch

Waar?

Dubai Parks & Resorts, Sheikh Zayed Road, Jebel Ali, Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, telefoon: 00 971 4 810 9999 • Dubai Parks ligt aan snelweg E11, veertig kilometer ten zuiden van de stad Dubai en zeventig kilometer ten noorden van Abu Dhabi. Neem afrit 5 • Openbaar vervoer: buslijn DPR1 van vervoersmaatschappij RTA brengt je van metrostation Ibn Battuta naar de parken. Taxi’s zijn betrouwbaar en relatief goedkoop; een ritje van downtown Dubai naar de parken kost circa 25 euro en vanaf de luchthaven ongeveer 30 euro • De twee parken Motiongate en Legoland liggen op loopafstand van elkaar en worden met elkaar verbonden door uitgaansgebied Riverland. Er rijden ook golfkarretjes tussen de parken • Kaart

Wanneer?

De parken zijn het hele jaar geopend. Motiongate gaat om 11.00 uur open en sluit om 20.00 of 21.00 uur. Legoland opent om 10.00 uur gaat om 18.00 dicht (op donderdag en vrijdag om 20.00 uur). Check vooraf de site van Dubai Parks.

Ingang van achtbaan Mad Pursuit! in Motiongate - Foto: © Adri van Esch

Kosten

Entreeprijs Motiongate, Legoland of Legoland Water Park: 295 AED (circa € 73,00), kinderen onder drie jaar gratis • Ticket voor twee parken naar keuze op één dag: 355 AED (circa € 88,00) • Parkeren: gratis

Overnachten

Dubai Resort heeft op eigen terrein drie hotels. Hotel Lapita heeft 504 kamers in Polynesische sfeer en ligt op loopafstand van de parken. Het Legoland Hotel – pal naast het park met dezelfde naam – heeft 250 kamers in de stijl van de kleurige bouwblokjes. Hotel Rove At The Park ligt op enkele kilometers van de parken, maar biedt een gratis shuttlebus.

Riverland - French Village bij Dubai Parks - Foto: © Adri van Esch

Uitgaan

Alle parken zijn met elkaar verbonden door Riverland, een uitgaansgebied met winkels en restaurants. De ruim een kilometer lange promenade is verdeeld in vier gebieden met ieder een eigen architectonische stijl: The French Village, Boardwalk, India Gate en The Peninsula. Riverland heeft bekende restaurantformules als TGI Fridays, Costa Coffee, McDonald’s, Olive Garden en Starbucks, maar ook lokale restaurants die bijvoorbeeld seafood en pasta’s serveren.

Tip

Donderdag en vrijdag zijn de drukste dagen in de parken; het zijn in de emiraten de weekenddagen. Andere dagen zijn meestal veel rustiger. Soms zijn de parken op die dagen zelfs nagenoeg leeg. Houd er rekening mee dat je een park dan in een halve dag gezien hebt. Een ticket voor twee parken is voor zulke dagen zeer geschikt en relatief gunstig geprijsd.

Bollywood Park in Dubai - Foto: © Adri van Esch

Fun fact

Van najaar 2016 tot voorjaar 2023 lag er nog een derde themapark naast Motiongate en Legoland Dubai, het op de filmindustrie van India geïnspireerde Bollywood Park. Ondanks dat het park in 2021 nog werd uitgebreid met een gigantische, 140 meter hoge zweefmolen, een reuzenrad en een houten achtbaan, bleven de bezoekersaantallen zeer teleurstellend. Op 20 april 2023 maakte Bollywood Park bekend niet meer open te gaan voor het publiek.

Verder lezen

Six Flags-achtbanen verdeeld over twee Dubai Parks
P&P Projects over The Smurfs Village
Alle Legolanden ter wereld
Parksite

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen