Speuren naar collector’s items op Efteling-verzamelbeurs

In Drunen struinden vele honderden verzamelaars langs kramen vol hebbedingetjes, souvenirs en relikwieën van Anton Pieck en de Efteling. Op zoek naar collector’s items en hopend op die ene gouden vondst.

Het parkeerterrein bij De Voorste Venne is vol. Mensen zoeken naarstig naar een plekje voor hun auto in de omliggende straten. Het is bijna kwart over tien; de Verzamelbeurs met spulletjes van de Efteling en Anton Pieck is amper een kwartier open. Maar in het cultureel centrum in Drunen – ooit door Pieck ontworpen als onderkomen voor het Autotron – staat reeds een lange rij voor de exclusieve pins die worden aangeboden. En langs de kraampjes slenteren al honderden mensen, speurend naar iets van hun gading. Sprookjesboeken, knuffels, kalenders, miniaturen, puzzels, mokken, bordjes, luchtkastelen, schilderijen, kerstversiering. Alles met een vleugje Efteling of de kenmerkende signatuur van Anton Pieck. Het publiek smult en is bereid daarvoor, zelfs op een gure zondagochtend, vroeg uit de veren te komen.

Lees verder onder de foto’s

Nog grootser

De oorsprong van deze tweede Verzamelbeurs van Efteling-fansite De Vijf Zintuigen ligt ruim tien jaar eerder. “In 2012 hielden we al eens een kleinschalige beurs tijdens een benefietdag voor Villa Pardoes”, vertelt kartrekker Carlo van Schijndel (grote foto boven). “Vorig jaar dachten we: misschien kan het ondertussen omvangrijker en beter. We waagden het erop en pakten het meteen groots aan. Dat was zo’n gigantisch succes, dat smaakte naar meer. Dus voor dit jaar hebben we het nog grootser opgezet met meer kramen en standhouders. En ik schat in dat we dubbel zoveel bezoekers hebben; de belangstelling is gigantisch.”

Kooplustigen

Speciaal voor de beurs werden drie nieuwe pins uitgebracht, waaronder een Villa Pardoes-pin. “Daarvoor stonden de eerste liefhebbers al om acht uur voor de deur”, glimlacht Van Schijndel. “Om negen uur hebben we de deuren toen maar open gegooid, en om half tien stonden alle gangen hier in De Voorste Venne vol met kooplustigen. En de rij blijft maar lang, dat is ongelooflijk. Onder de gewilde collector’s items is ook Rudolphs Muziekboek, een uniek prentenboek met een cd met daarop muziek van voormalig Efteling-componist Maarten Hartveldt. De tekeningen zijn van oud-Efteling-ontwerper en Disney-imagineer Michel den Dulk. Ook het boek vindt gretig aftrek: “We hebben een grote voorraad hier, maar we zullen nog wel een keer op en neer moeten rijden naar de opslag”, schat Carlo van Schijndel in.

Lees verder onder de foto’s

Ontspullen

Carlo is zelf al heel zijn leven Efteling-verzamelaar. “Ik heb een grote collectie memorabilia”, vertelt hij. “En heel veel dubbel. Daarom heb ik de afgelopen weken ook veel tijd doorgebracht op zolder om alles uit te zoeken voor mijn eigen kraam hier. Ik heb boeken, Anton Pieck-spullen, beeldjes, pins, elpees, noem maar op. In andere kramen heb ik ook al heel veel aanlokkelijks gezien, maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik me erg in ga houden deze keer. Ik sta hier om te ontspullen, niet om weer dingen te kopen. Dat is niet makkelijk, want er ligt veel prachtigs. Ik heb een collega aangespoord hier te komen staan; hij verkoopt mooie beeldjes van Luville. We hebben een dame die zwevende Droomvlucht-planeten verkoopt. Kortom, er zijn veel begerenswaardige zaken te koop voor liefhebbers zoals ik.”

Lees verder onder de foto’s

Spookslot-miniatuur

Heel bijzonder vindt Van Schijndel de nieuwe – zoals hij dat noemt – creabea-hoek. “Meneer John Steijger meldde zich aan met een indrukwekkende, zelfgemaakte Spookslot-miniatuur. Dat vond ik zeer interessant en het bracht ons op het idee een deel van de beursvloer te reserveren voor creatievelingen. Ik heb toen Emiel Schaap benaderd, die prachtige replica’s van Efteling-borden schildert. Hij staat hier nu met het bekende Sprookjesbosbord. En Bram Elstak trekt veel bekijks met zijn tatoeagecreaties. Op die hoek van de beurs ben ik echt heel trots!”

Perfecte puzzel

Het succes van de Efteling en Anton Pieck Verzamelbeurs smaakt naar meer. “Ik denk dat het een jaarlijkse traditie wordt”, blikt Carlo vooruit. “We hebben amper reclame gemaakt voor dit evenement en je ziet hoe druk het is. Mensen hebben hier echt op gewacht. Ik ben wel heel veel tijd kwijt aan de organisatie, maar ik doe het met plezier. Ik ben een perfectionist die alles tot in de puntjes geregeld wil hebben. We zijn gelukkig met een heel team; ik had dit niet zonder de jongens gekund. Het kost tijd, het kost energie, maar het valt altijd weer als een perfecte puzzel in elkaar. En kijk hoe enthousiast de standhouders en bezoekers zijn. Eerlijk is eerlijk: dan ben ik blij en tevreden.”

Jaar na sluiting: eerbetoon aan iconisch Spookslot

29 oktober 2023 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen