Wachters markeren oprijlaan Efteling-kasteel

Bij de entree naar het gerenoveerde kasteel van Doornroosje in de Efteling staan voortaan twee slaperige huzaren op sokkels. De wachters ruilden van plek met de twee beeldjes van de rode heksen.

Wie vandaag de Efteling bezocht en de situatie in het Sprookjesbos een beetje beter kent, zag een opmerkelijk tafereel. Het park heeft de beeldjes bij de twee ingangen van het fameuze bos omgewisseld. De twee rode heksen die de entree vanuit het Marerijk sinds 1952 markeerden staan nu bij de ingang aan de Pardoes Promenade. De twee op wacht staande soldaten verhuisden op hun beurt van de ingang bij Langnek naar de toegang tot het Sprookjesbos naast souvenirwinkel In den Ouden Marskramer. De omwisseling heeft te maken met de heropening van het kasteel van Doornroosje. De wachters lijken nu, net als alle overige personages in het kasteel, te slapen.

Heksenpoort

De twee slaperige soldaten die de statige oprijlaan naar het gerenoveerde kasteel markeren passen beter bij het sprookje van Doornroosje dan de twee door Anton Pieck ontworpen heksen, verklaart hoofdontwerper Sander de Bruijn de verhuizing. “De huzaren die hun slaap niet meer kunnen bedwingen door de vloek van de boosaardige fee zijn geknipt voor dit sprookje. Bovendien passen de twee heksen beter bij de andere ingang, die in de loop der tijd haast tot hoofdingang is geworden. Meer bezoekers betreden tegenwoordig het Sprookjesbos vanaf de Pardoes Promenade dan vanuit het Marerijk. De Heksenpoort is daar dus heel goed op z’n plaats.”

Lees verder onder de foto’s

Grote renovatie

Vanaf september onderging het kasteel van Doornroosje een grote renovatiebeurt, waarbij niet alleen het gebouw aandacht kreeg, maar ook de omgeving. Er werden veel bomen gekapt, waardoor er ruimte kwam voor een grotere vijver met een nieuwe waterval en een pad voor het kasteeltje langs. Vanaf dat pad kunnen bezoekers binnenkort ook twee nieuwe figuren ontdekken: een extra wachter en een uil. Door het nieuwe voetpad is het witte kasteeltje op de heuvel nu helemaal rondom te bewonderen. Het kasteel van Doornroosje is al vanaf de opening van het Sprookjesbos in 1952 een blikvanger. Na de grootscheepse renovatie kan het karakteristieke bouwwerk weer decennialang mee.

Efteling renoveert ene na andere sprookje
Nieuwe ingang en route Sprookjesbos

1 april 2024 © Tekst en foto’s: Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen