Walt Disney als animatronic in de show A Magical Life

In de show Walt Disney - A Magical Life die in 2025 opent in Disneyland in Anaheim vertelt Disney over zijn leven, dromen en ambities. De meester komt tot leven als een bijzondere animatronic.

In 1955 realiseerde Walt Disney zijn droom van een eigen themapark: op 17 juli van dat jaar opende Disneyland vlakbij het toen nog slaperige stadje Anaheim ten zuiden van Los Angeles. In 2025 wordt het zeventigjarig bestaan van het park op een bijzondere manier gevierd: Walt Disney komt voor het eerst tot leven als animatronic.

Abraham Lincoln

De eerste menselijke animatronics – of audio-animatronics zoals Walt Disney ze noemde – was van Abraham Lincoln, van 1861 tot 1865 president van de Verenigde Staten van Amerika. Disney experimenteerde met de animatronic-technologie in de figuur van Lincoln voor de wereldtentoonstelling van New York in 1964. Voor die World’s Fair ontwierp en ontwikkelde Disney enkele attracties, waaronder Great Moments with Mr. Lincoln en It’s a Small World. Beide attracties verhuisden na afloop van de wereldtentoonstelling naar de andere kant van de States, naar Disneyland.

Lees verder onder de illustratie

In het kantoor

Great Moments with Mr. Lincoln (afbeelding hierboven) is nog steeds te zien in het Main Street Opera House in Disneyland. Vanaf medio 2025 zal de voorstelling met de president afgewisseld worden met de show Walt Disney – A Magical Life. Tijdens deze voorstelling belanden bezoekers in het kantoor van Walt in de Disney Studios in Burbank. “Het plan om Walt tot leven te wekken als audio-animatronic leeft al jaren, zelfs al decennia, bij Walt Disney Imagineering”, vertelt Disney-parkenchef Josh D’Amaro. “We moesten echter wachten tot de techniek zo ver was om Walt realistisch tot leven te brengen. Nu zijn we er eindelijk klaar voor.”

Volg je dromen

“We wilden dat de show en het verhaal alle leeftijden zouden aanspreken”, vertelt de baas van Walt Disney Imagineering Tom Fitzgerald. “Onze jongere doelgroep weet misschien niet zoveel over Walt Disney, maar we denken dat zijn verhaal van ‘volg je dromen, verander tegenslagen in succes, geef nooit op en geef de wereld het allerbeste’ ook inspirerend voor hen kan zijn.”

Levensechte impressie

Volgens Fitzgerald is er door de imagineers heel veel zorg besteed aan het maken van een audio-animatronic van Walt. “We hebben in de loop der jaren zoveel animatronics gemaakt, van piraten tot presidenten, maar een animatronic maken van Walt Disney is een bijzondere eer en uitdaging. We willen een levensechte impressie van Walt creëren, met de nuances die hem in het echt uniek maakten. De twinkeling in de ogen, zijn gezicht met zijn expressieve wenkbrauwen en de manier waarop hij zijn handen gebruikte om zijn gedachten en ideeën te accentueren; we willen het allemaal vangen in die ene speciale audio-animatronic.”

Echt contact

De imagineers van Disney werken bij de realisatie van de animatronic van Walt nauw samen met de Walt Disney Archives, onderdeel van de Walt Disney Studios. “We hebben al zijn toespraken en andere documenten doorgespit om juist die woorden te vinden die hem het best tot leven brengen. Onze gasten moeten het gevoel krijgen dat ze even bij hem op kantoor langsgaan voor een praatje.” Brian Orr, bij de studio verantwoordelijk voor de Show Systems, vult aan: “We willen ervoor zorgen dat Walt geloofwaardig overkomt. Hij moet als het ware echt contact maken met het publiek, zoals hij dat met zoveel mensen over de hele wereld heeft gedaan.” Volgens Tom Fitzgerald krijgt de animatronic van Walt functies en innovaties die nog nooit eerder zijn toegepast. “Walt zal de meest levensechte menselijke figuur zijn die we ooit hebben gemaakt. We denken dat Walt trots zou zijn geweest op het werk dat onze toegewijde imagineers hebben geleverd.”

Nieuwe attracties rond Avatar, Cars, Monsters, Encanto en Coco

13 juli 2024 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Disney

Meest bezochte parkprofielen