Disney’s aandeel in de themaparken: van 0 tot 100%

Disneyland Paris - Foto: © Disney

The Walt Disney Company wil volledig de regie overnemen in Disneyland Paris. Het concern wil in juni alle aandelen van het Franse resort in handen hebben, net zoals het voor 100 procent eigenaar is van de Amerikaanse parken. In Azië heeft Disney minderheidsbelangen in de parken, variërend van 0 tot 47 procent.

The Walt Disney Company heeft zes resorts met themaparken en hotels: in Californië, Florida, Frankrijk, Japan en twee in China (Hongkong en Shanghai). Maar Disney heeft niet in alle pretenclaves een even grote vinger in de pap. In de Amerikaanse Disneylanden heeft het concern het volledig voor het zeggen: de resorts bij Los Angeles en Orlando zijn voor 100 procent in handen van The Walt Disney Company. Bij de andere vier recreatiegebieden ligt dat anders: daar bezit Disney van 0 tot 85,7 procent van de aandelen.

Disneyland Paris - Foto: © Disney

Disneyland Paris: 85,7%

Bij de Amerikaanse Disney-resorts is het duidelijk: ze zijn compleet in handen van de muis en The Walt Disney Company deelt er de lakens uit. Maar bij de overzeese filialen moet Disney de zeggenschap delen met andere bedrijven en investeerders. Laten we beginnen in Frankrijk: het entertainmentbedrijf bezit 76,7 procent van de aandelen van Disneyland Paris. De Amerikanen staan op het punt 9 procent van de aandelen die nu nog in handen zijn van Kingdom Holding Company van de Saoedische prins Al-Waleed bin Talal al-Saoed – de op zeven na rijkste persoon ter wereld – over te nemen. Dat brengt het aandelenpercentage van het Disney-concern in het resort bij Parijs op 85,7.

Ook in Parijs naar 100%

The Walt Disney Company wil ook de overige 14,3 procent van de aandelen overnemen, waardoor Disney de enige eigenaar wordt van Disneyland Paris. Op die manier hoopt het huis van de muis het Franse resort te kunnen ontwikkelen zoals dat ook in de Verenigde Staten momenteel gebeurt: met veel nieuwe attracties, themagebieden en hotels. Disney heeft toegezegd bijna 1,5 miljard euro in het Europese resort te willen investeren, nadat in 2014 al een miljard in het bedrijf was gepompt, waarmee attracties en hotels volledig zijn gerenoveerd om ze te laten stralen bij de 25e verjaardag op 12 april 2017. The Walt Disney Company verwacht in juni alle aandelen in handen te hebben, waarna moederbedrijf Euro Disney SCA van de beurs in Parijs wordt gehaald.

Hong Kong Disneyland - Foto: © Disney

Hong Kong Disneyland: 47%

In Hongkong is The Walt Disney Company voor 47 procent eigenaar van Hong Kong Disneyland. De meerderheid van de aandelen is in bezit van de stedelijke overheid. Hong Kong Government en The Walt Disney Company hebben voor het exploiteren van het resort in Hongkong een gezamenlijk bedrijf opgericht: Hong Kong International Theme Parks Limited. Bij de start in 2005 bezat de stad Hongkong nog 57 procent van de aandelen en Disney 43 procent, maar nadat het entertainmentconcern 430 miljoen euro in nieuwe themagebieden en attracties stak, steeg het aandeel van Disney en daalde dat van Hong Kong Government naar 53 procent.

Shanghai Disneyland - Foto: © Disney

Shanghai Disneyland: 43%

Het tweede Chinese park – het in juni geopende Shanghai Disneyland – is voor 43 procent in handen van The Walt Disney Company. De overige 57 procent staat op naam van de Shanghai Shendi Group, een conglomeraat van drie bedrijven: Shanghai Lujiazui Company, Shanghai Radio, Film and Television Development Company en Jinjiang International Group Holding Company. Al deze ondernemingen zijn eigendom van de Chinese staat, waardoor Shanghai Disneyland eigenlijk een staatsbedrijf is. De overheid een meerderheid geven in de aandelen van het nieuwste Disney-resort was de enige manier voor het Disney-concern om voet aan de grond te krijgen op het vasteland van China.

Tokyo Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Tokyo Disneyland: 0%

Ook in Japan was het inschakelen van een lokaal concern de enige manier om een Disney-resort in dat land van de grond te krijgen. Bovendien werd begin jaren tachtig tegelijkertijd met Tokyo Disneyland Epcot in Walt Disney World gebouwd; The Walt Disney Company had al zijn financiële slagkracht nodig voor dat baanbrekende themapark in Florida. Een partner zoeken voor het pretpark bij Tokyo was dus geen luxe maar noodzaak. Disney ging in zee met de Oriental Land Company, een onderneming die een goede bestemming zocht voor het gewonnen land in de baai van Tokyo en daarbij het oog liet vallen op Disneyland. De vestiging in Urayasu bij Tokyo is voor 100 procent in handen van de Oriental Land Company. Het Japanse bedrijf betaalt aan Disney voor het gebruik van de naam en karakters. Daarnaast gaat een percentage van de verkopen – tickets, eten, souvenirs – en overnachtingen naar de Amerikanen en ontwikkelt en realiseert Walt Disney Imagineering alle uitbreidingen van de uiterst succesvolle themaparken bij de Japanse hoofdstad.

> Naar alle Disney-parken ter wereld

10-2-2017 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Disney, Adri van Esch