Attractiepark Slagharen

Cowboy of indiaantje spelen in het Wilde Westen, zwemmen tussen palmbomen in Mexico of op expeditie in de wonderlijke wereld van Jules Verne, het kan in Attractiepark Slagharen. En als je elke dag in de achtbaan of de zweefmolen wilt, kun je er ook blijven slapen.

In 1963 opende het Shetland Ponypark Slagharen met een uniek concept: rond een oude boerderij waren 24 vakantiehuisjes gebouwd die allemaal een eigen Shetland pony ter beschikking hadden. Het idee sloeg aan en om de gasten langer op het terrein te houden liet eigenaar Henk Bemboom kermisattracties neerzetten. De kermis groeide en het aantal huisjes nam toe.

Bemboom voerde nog een unicum voor Nederland in: de all-in entreeprijs. Bij de ingang betaalde men één prijs die onbeperkt toegang gaf tot alle attracties in het park. Door de all-in formule en het grote aanbod attracties steeg in de loop der jaren het aantal bezoekers fors: tot ruim over een miljoen jaarlijks. Omdat de daggasten en de pony’s elkaar in de weg liepen, werd het aantal kleine paardjes beperkt. De naam van het park veranderde in Attractiepark Slagharen.

APS Reuzenrad 15pers

Het compacte park – dat tegenwoordig deel uitmaakt van de van oorsprong Spaanse keten Parques Reunidos – bestaat uit twee attractiezones die door middel van de Main Street met elkaar verbonden zijn. Hoog boven de hoofdstraat brengen een kabelbaan en een monorail de bezoekers van de ene naar de andere kant van het park. Een mooi uitzicht over alles wat Attractiepark Slagharen te bieden heeft krijgt men vanuit het 46 meter hoge reuzenrad, dat halverwege Main Street staat. 

Slagharen is opgebouwd rond zes thema’s: western, New Orleans, Mexico, Jules Verne, Yellowstone en American Indian. Belevenissen en avontuur staan centraal in het park, onder meer bij het aangepaste entertainment en bij familieachtbaan Mine Train en wildwaterbaan Ripsaw Falls. Rollercoaster Gold Rush heeft een driedelige lancering: de trein wordt vanuit het station eerst vooruit gelanceerd, daarna achteruit en vervolgens weer vooruit. Dan schiet de trein het 400 meter lange traject in. 

> "Slagharen blijft een charmant en overzichtelijk familiepark"

Monorail en Aqua Mexicana in Attractiepark Slagharen

Palmbomen, watervallen, een lekkere temperatuur, in  Aqua Mexicana waan je je in tropische sferen. Meer dan de helft van het waterpark is overdekt. Er zijn tien waterglijbanen. In de 114 meter lange YukaTime worden de glijtijden bijgehouden, zodat bezoekers wedstrijdjes met elkaar kunnen doen. Magic Maya is een negen meter hoge waterglijbaan met banden waar vier personen in passen. In een tweepersoons bootje naar beneden kan in de MexiCone, een waterglijbaan met 3D-projectie. Door de MexiCone stroomt elk uur een half miljoen liter water. 

Naast de glijbanen herbergt Aqua Mexicana een waterval bij het bubbelbad, waterspeeltoestellen, peuterbaden, een zwembad, een restaurant en winkel voor bad- en zwemspullen. Het bubbelbad is het grootste van Nederland: er passen zeventig mensen in!

Kinderen kunnen zich uitleven in het overdekte speelparadijs Kids Country en samen met hun ouders genieten van een stuntshow in het Western Village Theater. Het Wild West Adventure voert bezoekers in ronde bootjes langs krijgslustige indianen, brandend water en vergeten goudzoekers. Naast vakantiehuisjes heeft Slagharen ook stacaravans en wigwams.

El Torito in Attractiepark Slagharen

Attracties

Snelle attracties: Gold Rush (loopingachtbaan) – Free Fall (vrijevaltoren) – Enterprise en Flying Cloud (over de kop)

Familieattracties: Ripsaw Falls (wildwaterbaan) – Mine Train (juniorcoaster) – Wild West Adventure (boottocht langs indianen en goudzoekers) – Zweefapollo (grote zweefmolen) – Aqua Mexicana (groot waterspeelpark, aparte toegangsprijs) – Sky Tower (uitzichttoren) – The Eagle (vlucht op twintig meter hoogte) – Big Wheel (reuzenrad) – El Torito (gethematiseerde Polyp) – Monorail – The Passepartout Explorer (verkeersschool) – Magic Bikes (draaimolen met vliegende fietsen) – Expedition Nautilus (carrousel met waterpistolen) – Fogg’s Trouble (schommelboot) – White Water (waterglijbanen met bootjes)

Shows: Magic Circus Show (circusvoorstelling) – Dream Horses (paarden, cowboys en indianen) – Randy & Rosie (show rond de twee mascottes van Slagharen, in de Music Hall) – 4D-film met Robin Hood (in El Teatro) – Dancing Water Theater (waterorgel) – Miracle of Lights (lichtjesparade en lasershow)

Mine Train in Attractiepark Slagharen

Restaurants

Mountain Lodge (koffie, dagschotels, frites) – Boston Grill (frites en snacks in Main Street) – Cartwright (sandwiches, steaks, spareribs) – Crazy Horse Saloon (hotdogs, tosti's) – Wok inn (noodles, oosterse snacks) – Low Barn (pizza en pasta)

Overnachten

Wie logeert in de eenvoudige vakantiehuisjes Hacienda, Arizona of Buffalo of in de lodges Nevada, Yellowstone of Missouri wandelt vanuit de woonkamer zo het pretpark in. Naast het attractiepark liggen een terrein met compleet ingerichte wigwams en een camping.

Attractiepark Slagharen - Foto: © Adri van Esch

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: 1.037.000.

Waar?

Attractiepark Slagharen, Zwarte Dijk 37, 7776 PB Slagharen, tel. (0523) 683 000 • Op de A28 (tussen Zwolle en Meppel): afslag 22, Nieuwleusen / Dedemsvaart, borden Slagharen volgen • Vanaf de NS-stations in Hardenberg en Hoogeveen vertrekken lijnbussen naar Slagharen • Kaart

Mainstreet in Attractiepark Slagharen - Foto: © Parkplanet

Wanneer?

Open van 1 april tot en met 5 november 2017, dagelijks vanaf 10.00 uur (vanaf 14 oktober vanaf 11.00 uur open).

Kosten

Entreeprijs: € 27,50 per persoon. Kinderen tot en met drie jaar gratis • Flexibele kortingsprijzen via internet, vanaf € 10,50 • Aqua Mexicana: € 8,00 • Parkeren: € 7,50

Koop hier kaartjes met korting 

Expeditie Nautilus in Slagharen - Foto: (c) Parkplanet

Tips

De achtbaan Mine Train en wildwaterbaan Ripsaw Falls liggen vlak bij de entree en trekken om die reden aan het begin van de dag veel bezoekers. Het is daarom verstandig bij aankomst door te lopen naar de attractiezone aan de andere kant van Main Street en de dag te starten in de omgeving van waterpark Aqua Mexicana. ’s Middags kan dan het andere gedeelte – bij de entree – bezocht worden. Deze ‘omgekeerde’ volgorde bespaart vaak wachttijd.

Bij de ingang van het pretpark zijn kluisjes waar je je tas kunt achterlaten. De kluisjes zijn gratis, maar je moet wel zélf een hangslotje meebrengen.

APS Showtijden bord 15PP

Shows en parades

Aan het begin van Main Street, tegenover de grote paardencarrousel Gallopers, bevindt zich het showprogramma van die dag. Daar kun je zien hoe laat shows en parades beginnen.

Maak thuis een virtuele wandeling door Attractiepark Slagharen; bekijk het park met Google Street View. Klik hier en je belandt voor de ingang van het park. Door met het oranje poppetje rechtsonder te slepen, kun je alle blauwe paden in Attractiepark Slagharen bewandelen.

In de herfst en tijdens Winter Slagharen wordt elke openingsdag afgesloten met Miracle of Lights, een lichtjesparade en een openluchtshow van lasers, projecties, fonteinen en vuurwerk. De parkmascottes Randy en Rosie nemen de bezoekers vijftig jaar mee terug in de tijd. 

Tomahawk in Attractiepark Slagharen

Fun facts

In de beginjaren werd Attractiepark Slagharen bevolkt door achthonderd Shetland pony’s. Verblijfsgasten hadden bij hun vakantiehuisje een eigen pony waarmee ze door het park konden rijden. In die tijd heette het pretpark nog Shetland Ponypark Slagharen. Lees hier meer over de pony’s in Slagharen.

In 1968 opende in Slagharen een darkride waarin bezoekers in tweepersoons duikkogels de kleurrijke wereld onder water konden ontdekken. De attractie - die in 2012 gesloopt werd - had in de loop der jaren verschillende namen: Nautilus, Onderwaterwereld en Ocean of Darkness.

Van 1979 tot en met 2016 had Attractiepark Slagharen achtbaan Thunder Loop, die vooral bekend werd als Looping Star. De oorspronkelijk voor de kermis gebouwde rollercoaster was de allereerste baan in Nederland met een looping.

APS Magic Bikes 15pers

Verblijf

Slagharen is niet alleen een attractiepark, maar ook een vakantiepark. Al vanaf de opening in 1963 staan op het park vakantiehuisjes. Die huisjes zijn er na ruim vijftig jaar nog steeds, maar ze zijn de afgelopen jaren wel helemaal vernieuwd. Ze kregen een nieuw interieur en van buiten zonnige kleuren. Ze hebben ook een nieuwe naam: Hacienda’s. Slagharen beschikt ook over luxere ‘lodges’ – moderne bungalows met alle voorzieningen – en mobile homes. Wie zich tijdelijk een indiaan wil voelen kan blijven overnachten in vrijstaande wigwams. Bovendien beschikt Vakantiepark Slagharen over een camping met 229 staanplaatsen.

Verder lezen

De top van Attractiepark Slagharen is het met elkaar eens: achtbaan Gold Rush is een waardige opvolger voor de oudste over-de-kop-achtbaan van Nederland.

- Slagharen: van Ponypark tot Attractiepark
- Interview met directeur Wouter Dekkers
- Voormalig Ponypark heeft weer pony's
Slagharen-info voor kids
- Artikelarchief van Slagharen
Plattegrond
Parksite

© Tekst: Parkplanet – Foto’s: Parkplanet, Attractiepark Slagharen