Drievliet wil een vrijevaltoren

De droom van Drievliet-directeur Jos Faaij is een vrijevaltoren voor zijn pretpark in Den Haag.

Een tientallen meters hoge vrijevaltoren, dat is de grootste wens van directeur Jos Faaij voor zijn pretpark Drievliet. Op Omroep West dagdroomde Faaij al van de nieuwe attractie: het zou een eyecatcher voor het park bij Den Haag moeten worden, duidelijk zichtbaar vanaf de nieuwe toegangsweg die naar het centrum van de Hofstad wordt aangelegd.

Eerste ‘drop tower’

Twintig jaar geleden ging de eerste vrijevaltoren open: de ‘drop tower’ van het park Kentucky Kingdom dat in 1995 nog tot de parkengroep Six Flags behoorde. Het pretpark in Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky verwijderde in 2006 de 54 meter hoge toren na een ongeluk waarbij een dertienjarig meisje haar voet verloor. De vrijevaltoren van Kentucky Kingdom opende onder de naam Hellevator en ging later door het leven als Superman, Tower of Power.

Dalton Terror in Walibi Belgium

Blikvanger

In Nederland hebben twee attractieparken een hoge vrijevaltoren: Attractiepark Slagharen heeft de 40 meter hoge Free Fall en in Walibi Holland staat sinds 1998 de 57 meter metende Space Shot. Als het aan Jos Faaij ligt, krijgt Drievliet ook ooit zo’n toren. Die zal goed zichtbaar zijn vanaf de nieuwe Rotterdamsebaan, de vier kilometer lange invalsweg die de snelwegen A4 en 13 verbindt met hartje Den Haag. De Rotterdamsebaan komt vlak langs Drievliet te lopen en duikt ter hoogte van het parkeerterrein van het pretpark een tunnel in.

Hoogste van Europa en ter wereld

Ook België kent twee vrijevaltorens: Walibi Belgium was er in 1998 heel snel bij met zijn 77 meter hoge Dalton Terror. Bellewaerde in Ieper heeft de 52 meter metende Screaming Eagle. De hoogste toren in Europa is AtmosFear in Liseberg. De vrijevaltoren van het Zweedse attractiepark torent 116 meter boven Göteborg uit. ’s Werelds hoogste toren staat in de Amerikaanse staat New Yersey, in Six Flags Great Adventure. Zumanjaro, Drop of Doom is 126 meter hoog en tegen achbaan Kingda Ka aan gebouwd.

The High Fall in Movie Park Germany

Extra eigenschappen

Sommige vrijevaltorens hebben extra eigenschappen of zijn prachtig gethematiseerd. Bij de 61 meter hoge High Fall in Movie Park Germany kantelen de stoeltjes licht naar voren vlak voor de val naar beneden. Falcon’s Fury in Busch Gardens in Florida gaat nog een stapje verder: de stoeltjes van deze 102 meter hoge toren kantelen bovenin liefst negentig graden. De dappere berijders vallen omlaag met het gezicht naar beneden. The Hollywood Tower of Terror in Walt Disney Studios bij Parijs en Mystery Castle in het Duitse Phantasialand zijn gethematiseerde torens. De vrije val in die torens vindt (grotendeels) in het donker plaats.

2015 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Movie Park Germany, Walibi Belgium, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen