De eerste achtbaan met een stalen looping: Revolution in Magic Mountain - Foto: Jeremy Thompson, Flickr c.c.

Werner Stengel, Lord of the loopings

Werner Stengel ontwierp meer dan 600 achtbanen over de hele wereld. De Duitse ingenieur stond aan de wieg van de moderne stalen looping.

Werner Stengel – geboren op 22 augustus 1936 – is zonder twijfel de beste en meest succesvolle achtbaaningenieur ter wereld. Zijn expertise wordt nog steeds ingeschakeld door achtbaanbouwers als Vekoma, Intamin, Bolliger & Mabillard, Mack Rides, Gerstlauer en Zierer. Het ingenieursbureau van Stengel in München bouwt zelf geen achtbanen, maar berekent en ontwerpt de rollercoasters samen met de fabrikanten.

Anton Schwarzkopf

De liefde voor kermissen en achtbanen begint voor Werner Stengel in 1949. Van zijn woonplaats Bochum wandelt hij naar de grote Cranger Kirmes om het buskaartje uit te sparen. Met dat geld kan de dan twaalfjarige Werner een extra ritje in de draaimolen maken. Tijdens zijn studie loopt Stengel stage bij een ingenieursbureau. Daar helpt hij mee bij het ontwerpen van een botsautootjesattractie. Hij gaat vervolgens werken bij het bureau van de eveneens legendarische achtbaanontwerper Anton Schwarzkopf. Samen zijn ze in 1964 verantwoordelijk voor de eerste verplaatsbare stalen achtbaan die op het Oktoberfest in München in première gaat.

Heartline roll

Een jaar later richt Werner Stengel zijn eigen firma op: Ingenieurbüro Stengel. Hij blijft samenwerken met Anton Schwarzkopf en met de meest vooraanstaande achtbaanbouwers over de hele wereld. Uit de koker van Stengel en Schwarzkopf komt in 1976 de eerste moderne loopingachtbaan, Revolution in het Amerikaanse Magic Mountain (foto boven). Stengel komt met meer innovaties op het gebied van loopings in achtbanen. Hij ontwerpt onder meer een horizontale looping die minder intensieve krachten op het lichaam veroorzaakt – een uitvinding die inmiddels gemeengoed is – en hij bedenkt de heartline roll, een kurkentrekkerlooping waarbij de trein op dezelfde hoogte blijft waardoor de rotatie ter hoogte van de borst (het hart) van de berijder plaatsvindt.

Europese favorieten

Ook na zijn pensionering blijft Werner Stengel betrokken bij het ingenieursbureau dat zijn naam draagt en bij het ontwerpen van achtbanen. Op zijn conto staan gigantische rollercoasters als Top Thrill Dragster en Kingda Ka, maar ook Europese favorieten als Expedition GeForce in Holiday Park, Balder in het Zweedse Liseberg en de houten Colossos in Heide-Park.

In de Stengel Dive in Goliath in Walibi HollandStengel Dive in Goliath

Stengel ontwierp ook ’s werelds langste portabele loopingbaan Olympia Looping, die vijf maal over de kop gaat. De Duitse ingenieur is de enige persoon naar wie een achtbaanelement is genoemd: de Stengel Dive is een combinatie van een overhangende bocht – met een hoek groter dan 90 graden – en een camelback, een heuvel waarbij de passagiers loskomen van hun stoeltje. De Stengel Dive is voor het eerst toegepast in 2002, bij achtbaan Goliath in Walibi Holland (foto links).

Eretitels

Stengel – die zegt het nog steeds heerlijk te vinden mensen te horen gillen in een achtbaan – heeft in de loop van de decennia verschillende officieuze eretitels gekregen, zoals Meester van de centrifugale krachten, Achtbaangoeroe en Rollercoasterpaus. Van de Universiteit van Göteborg kreeg hij in 2005 de officiële titel ‘Doctor honoris causa’. Wat ons betreft is Werner Stengel de Lord of the loopings.

2016 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Walibi Holland, Jeremy Thompson (Flickr c.c.)

Meest bezochte parkprofielen