Presentatie van Big Bird uit Sesame Street door Sally Corporation - Foto: CoasterForce

Sesamstraat still going strong

Port Aventura en Sea World openen een attractie gebaseerd op het nog immer populaire televisieprogramma Sesamstraat.

Sesamstraat is still going strong. In Nederland is het bijna vijftig jaar oude kinderprogramma niet kapot te krijgen; het overleefde zelfs een verbanning van prime time (in 2009 verhuisde het televisieprogramma van de vroege avond naar de late middag) en een degradatie van NPO1 naar Zapp Xtra op kanaal 311. Ook in het buitenland is Sesame Street nog steeds een hit, al sinds de eerste uitzending op de Amerikaanse televisie op 10 november 1969. De Nederlandse versie Sesamstraat startte op 4 januari 1976.

Uitbreidingsplannen

Dat Sesamstraat in al die jaren populair is gebleven blijkt ook uit de uitbreidingsplannen van twee grote attractieparken voor 2019: daarin speelt Sesamstraat een hoofdrol. Zowel het Spaanse Port Aventura als het Amerikaanse Sea World heeft grootste plannen met de wereldwijd bekende televisieserie. Port Aventura bouwt een interactieve darkride rond Sesamstraat, Sea World opent het themagebied Sesame Street Land.

Acht projectieschermen

Port Aventura krijgt de Europese primeur van een darkride rond Sesamstraat. Het tochtje gaat bijna zes minuten duren en zal een tien minuten durende voorshow krijgen. In de pre-show werpt Grover zich op als detective. Hij wil een mysterie oplossen en vraagt daarbij de hulp van de bezoekers. Zij stappen in voertuigen en krijgen onderweg de kans te schieten op tweeduizend interactieve doelen. De darkride heeft zowel fysieke sets en rekwisieten als virtuele. Er komen acht projectieschermen in de attractie, waarop veel van de doelen geprojecteerd zullen worden. Op één gebogen scherm van 90 graden worden beelden getoond die synchroon lopen met animatronics naast en voor het scherm. Twee halfronde projectieschermen van 180 graden zorgen ervoor dat gasten het gevoel hebben door het kasteel van de Graaf Tel te vliegen en in de vuilnisbak van moppermonster Oscar te duiken.

Amerikaanse specialist

De nieuwe darkride van Port Aventura wordt vervaardigd door Sally Corporation. Deze Amerikaanse specialist produceerde sinds de oprichting in 1977 al 287 darkrides en 1032 animatronics. In Europa tekende Sally tot nu toe slechts voor een handvol darkrides, waaronder Challenge of Tutankhamon in Walibi Belgium, The Lost Adventure Kingdom in diverse Legoland-parken, Labyrinth of the Minotaur in het Spaanse Terra Mítica en La Aventura de Scooby-Doo in het eveneens Spaanse Parque Warner. Op een grote attractieparkenbeurs in Florida presenteerde Sally al de eerste figuur voor de darkride: Big Bird, de levensgrote tegenhanger van ‘onze’ Pino (foto boven). De nieuwe darkride gaat vijftien miljoen euro kosten, komt te staan in het kindergebied Sesamo Aventura en wordt ontwikkeld in samenwerking met Sesame Workshop, de makers van Sesamstraat.

Schets van Sesame Street Land in Sea World Orlando

Sesame Street Land

Twee andere bekende parken die groot gaan inzetten op Sesamstraat zijn Sea World in Florida en Californië. Het zeedierenpark in Florida, vlakbij Walt Disney World, bouwt het themagebied Happy Harbour om naar Sesame Street Land. In SeaWorld San Diego komt Sesame Street Bay of Play. De vernieuwde speelzones met gebouwen uit de televisieserie krijgen vijf kinderattracties: Elmo’s Choo Choo Train, Abby’s Flower Tower, Super Grover’s Box Car Derby, Cookie Drop, Slimey’s Slider en Big Bird’s Twirl ‘n’ Whirl. Voor het eerste krijgt Sea World Orlando ook een dagelijkse parade, die Sesamstraat als thema heeft. Bovendien gaat het pretpark zijn succesvolle reeks evenementen uitbreiden met Elmo’s Birthday Weekend. Er komt een dance party in het park, er zijn spelletjes en speciale drankjes en lekkernijen, allemaal gebaseerd op de karakters uit Sesamstraat.

Darkrides tillen parken naar Champions League

2018 © Tekst: Parkplanet – Beeld: CoasterForce, Sea World

Meest bezochte parkprofielen