Miguel uit Coco in de parade Magic Happens in Disneyland in Californië - Foto: © Disney (Joshua Sudock)

Disney’s parade van de nieuwe generatie

Voor het eerst presenteert zich een nieuwe generatie Disney-figuren in een parade: Moana en Miguel uit Coco beleven hun primeur in Disneyland in Anaheim.

Disneyland in Anaheim pakt in de nieuwe parade Magic Happens uit met wagens gebaseerd op succesfilms van de laatste jaren. Waar bij Mickey’s Soundsational Parade – die liep van 2011 tot afgelopen jaar – nog hoofdrollen weggelegd waren voor films als The Lion King, Aladdin, The Little Mermaid, Peter Pan en Mary Poppins ligt bij Magic Happens een grote nadruk op filmproducties van de laatste jaren. Moana uit 2016 en Coco uit 2017 hebben twee wagens in de parade en de grootste ‘float’ is voorbehouden aan Frozen II uit 2019.

Mickey Mouse in de parade Magic Happens in Disneyland in Californië - Foto: © Disney (Joshua Sudock)

Naast films van de nieuwere generatie heeft Magic Happens ook paradewagens gebaseerd op oude Disney-klassiekers. De stoet wordt geopend door Mickey Mouse op een wagen gebaseerd op de film Fantasia. In deze uit 1940 stammende film treedt Mickey op als tovenaarsleerling. De iconische tovenaarshoed die Mickey in de film draagt is op de wagen 4,5 meter hoog. Driehonderd lampjes geven de hoed een magische uitstraling. Mickey wordt rondom de wagen begeleid door Minnie Mouse, Donald Duck, Goofy, Pluto en Knabbel en Babbel. (Tekst loopt door onder de foto)

Moana in de parade Magic Happens in Disneyland in Californië - Foto: © Disney (Todd Wawrychuk)

De volgende vijf van de in totaal negen paradewagens zijn gewijd aan de nieuwe generatie films van Disney en Pixar. De film Moana – in het Nederlands uitgebracht onder de titel Vaiana – heeft twee wagens in de parade in het originele Disneyland in Californië. Op de eerste surft Moana in haar kano op een enorme golf. Het is voor het eerst in een Disney-park wereldwijd dat aan Moana een volledige paradewagen is gewijd. De wagen is bijna tien meter lang en zeven meter hoog. In de golf achter Moana is een LED-paneel aangebracht waarop filmbeelden worden vertoond. Wie goed kijkt merkt zelfs nog een grapje van de imagineers op: er komen karakters uit de film Finding Nemo voorbij. (Tekst loopt door onder de foto)

Maui uit de film Moana in de parade Magic Happens in Disneyland in Californië - Foto: © Disney (Richard Harbaugh)

Op de tweede wagen uit Moana staan het imposante karakter Maui en Moana’s aandoenlijke dierenvriendje Pua. Rondom de wagen spelen percussionisten uit de Kakamora-stam op hun trommels, die geïnspireerd zijn op originele instrumenten uit Polynesië. (Tekst loopt door onder de foto)

Coco in de parade Magic Happens in Disneyland in Californië - Foto: © Disney (Todd Wawrychuk)

Voor het eerst is in een Disney-parade een ‘levende’ Miguel te zien. Een wagen gebaseerd op de Pixar-film Coco is eveneens een primeur voor een Disney-park. De jonge Miguel speelt op de gitaar van wijlen Ernesto de la Cruz, de bekendste Mexicaan aller tijden. Het is een eerbetoon aan alle doden; de wagen symboliseert zowel het Land van de Levenden als het Land van de Doden. De twee imaginaire landen zijn met elkaar verbonden door een brug met daarop dertigduizend goudsbloemen. De wagen van Coco heet symbolisch ‘A Bridge to Magic’. (Tekst loopt door onder de foto)

Coco in de parade Magic Happens in Disneyland in Californië - Foto: © Disney (Joshua Sudock)

Op het hoge achterste gedeelte van de Coco-wagen staan Hector en Imelda, twee bewegende poppen die in het Land van de Doden de Dia de los Muertos vieren. De paradewagen wordt gevolgd door twaalf dansers die verkleed zijn als kleurrijke chihuahuas, in de film onderdeel van een zingende hondenact. De vrolijk uitgedoste dansers stellen – samen met een bontgekleurde paradewagen – alebrijes voor, felgekleurde beelden van fantasiewezens uit de Mexicaanse volkskunst. (Tekst loopt door onder de foto)

Frozen in de parade Magic Happens in Disneyland in Californië - Foto: © Disney (Todd Wawrychuk)

De paradewagen van Frozen is met twaalf meter de langste van de parade. Op de ‘float’ verkennen Anna en Elsa samen met Kristoff, Sven en Olaf het mysterieuze bos waarin het Northuldra-volk leeft. Ze worden beschermd door de mythische watergeest Nokk. In de enorme sneeuwvlok achter Elsa zijn de vier elementaire symbolen van Frozen II verwerkt: water, vuur, aarde en wind. (Tekst loopt door onder de foto)

Cinderella in de parade Magic Happens in Disneyland in Californië - Foto: © Disney (Todd Wawrychuk)

Na Frozen maakt Magic Happens een sprong naar oudere, klassieke films van Disney, te beginnen met karakters als Aladdin en de Geest, Peter Pan, Pinokkio en Tinkerbell. Assepoester rijdt voorbij in een vijf meter hoge open pompoen, de koets waarin zij in de Disney-film Cinderella naar het bal rijdt. Op de wagen van tekenfilm The Sword in the Stone uit 1963 staan tovenaar Merlijn en Arthur, die moet proberen het zwaard uit het rotsblok te trekken om de magie in hemzelf te ontdekken. Het prinselijke paar Tiana en Naveen uit The Princess and the Frog rijdt mee op een eigen stukje drooggelegd moeras, inclusief metershoge mangroveboom. (Tekst loopt door onder de foto)

Sleeping Beauty in de parade Magic Happens in Disneyland in Californië - Foto: © Disney (Todd Wawrychuk)

De finale van de parade Magic Happens bestaat uit een wagen rondom de tekenfilm Sleeping Beauty uit 1959. Doornroosje en haar prins en de drie goede feeën bevolken de wagen. De drie kasteeltorens waarop de feeën staan draaien langzaam rond. Doornroosje – in de Disney-film prinses Aurora genaamd – danst met haar prins Phillip. De ranke torens achterop draaien rond en zijn bijna tien meter hoog. Voor de nieuwe parade in Disneyland werden twee muziekstukken geschreven: het hoofdthema Magic Happens en een speciale track voor de finale van de stoet. In totaal treden zeventig artiesten op in de parade en zijn er ruim twintig Disney-figuren te bewonderen.

Disney Stars on Parade in Disneyland Paris

29 februari 2020 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney (Joshua Sudock, Todd Wawrychuk en Richard Harbaugh)

Meest bezochte parkprofielen