Toontown in Disneyland - Foto: (c) Adri van Esch

De 5 grappigste dorpjes

Laven, Wuzen, Galliërs, Mickey en Ernie en Bert, ze wonen allemaal in grappige dorpjes.

Toen eind jaren tachtig bij de Efteling het idee ontstond een grappig dorpje te maken met lollige inwoners, kreeg het project de werktitel ‘Funny Village’. Het gekke dorpje werd het Lavenlaar, de nieuwe woonplaats van de Laven. De Laven zijn niet het enige volkje dat in een ‘funny village’ woont, ook de Wuzen, de Galliërs, de karakters uit Sesamstraat en Mickey Mouse en zijn vriendjes hebben een eigen fantasiedorpje.

Volk van Laaf in de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch

Lavenlaar in de Efteling

Eind jaren tachtig van de vorige eeuw maakte de Efteling de grote speeltuin die in het noorden van het pretpark – parallel aan de Europalaan – lag met de grond gelijk. Op die locatie opende in 1990 het Lavenlaar, het dorpje van de dikbuikige Laven. De architectuur van de vijftien huisjes op het Laafse grondgebied was onconventioneel idioot, precies zoals bedenker en ontwerper Ton van de Ven het bedoeld had.

De Laven wonen in huisjes met wonderlijke namen als het Lonkhuys, het Loof- en Eerhuys en het Lachhuys. In Lals Brouwhuys worden lurk, lebber en limoen gebrouwen en in bakkerij Lariekoekhuys wordt luchtig deeg gekneed. Oermoeder Lot – de enige vrouw in het Lavenlaar – verzorgt de pasgeboren ‘Larfjes’ in Lots Kraamhuys en in het Leerhuys werken jonge Laven onder leiding van meester Lavi aan hun kennis.

Door het Lavenlaar loopt de 450 meter lange Slakkenmonorail. De reis begint en eindigt in het Slakkenhuys. Lange tijd waren de Laven ook een commerciële topper: in ontelbare huiskamers en tuinen waren beeldjes van de Laven te vinden. Het succes van het komische volkje is de laatste jaren tanende, ook in het attractiepark zelf: het Lavenlaar is één van de rustigste plekken van de Efteling. Zelfs op drukke dagen of zomeravonden is het in de enclave van de Laven uitzonderlijk stil.

Tittle Tattle Tree in Wuze Town in Phantasialand - Foto: (c) Adri van Esch

Wuze Town in Phantasialand

De geschiedenis van de Wuzen voert terug naar het jaar 1111. Het Wuze-volkje leefde vreedzaam in de dichte bossen van het Duitse Rijnland. De welvarende Wuzen waren echter een doorn in het oog van de rivaliserende Hunnen. Een krijgslustige Hunnenstam verjaagde de Wuzen uit hun dorpjes. Ze vluchtten een verlaten, onderaards amfitheater in. Daar bouwden zij hun leven opnieuw op, het begin van Wuze Town.

Tegenwoordig is Wuze Town voor iedereen vrij toegankelijk en een heel geliefde plek waar de bezoekers van Phantasialand en de Wuzen elkaar ontmoeten. Gasten ontdekken er dat de Wuzen heel anders leven dan wij gewend zijn. De mannen tuinieren en vissen het liefst, de vrouwen zijn ware krijgers die het opmerkelijke dorpje verdedigen tegen indringers.

Meest opvallende attracties in het grote overdekte gedeelte van Wuze Town zijn de draaiende achtbanen Winja’s Fear en Winja’s Force, genoemd naar de heerseres van het land van de Wuzen. De baan slingert zich door de grote hal en om de zeventien meter hoge Tittle Tattle Tree. Achterin het indoor-gedeelte van Wuze Town – vaak over het hoofd gezien door bezoekers – staan diverse kinderattracties, zoals botsautootjes en draaiende theekopjes. Op het Maanmeer stappen bezoekers in de bootjes van Wakobato om met waterstralen op allerlei objecten te schieten.

De 10 mooiste Main Streets

Aerodynamix in Parc Astérix - Foto: A. Sobczyk

La Forêt d‘Idéfix in Parc Astérix

Het dorpje in de stripboeken van Astérix waar de onoverwinnelijke Galliërs wonen is al een ‘funny village’ op zich. Parc Astérix staat vol met gebouwen uit de legendarische strips, het is een aaneenschakeling van schuine muurtjes, scheve ramen, bontgekleurde stenen en komische details. De nieuwste aanwinst van het pretpark ten noorden van Parijs is La Forêt d‘Idéfix, een kleurrijk speelgebied voor kinderen genoemd naar het beroemde hondje van Obelix: Idéfix.

De attracties in La Forêt d‘Idéfix zijn stuk voor stuk bedacht door vijf vrienden van huisdruïde Panoramix. Ze lieten hun fantasie de vrije loop en kwamen ieder met een mallotige en meestal nutteloze – maar wel leuke – kinderattractie. Druïde Aérodynamix liet zich inspireren door de luchtreis die de Romeinen steevast maken na een vuistslag van de beresterke – want als kind in de toverdrank gevallen – Obelix. De eerwaarde druïde vond dat niet alleen de vijand maar ook zijn vrienden moesten kunnen vliegen. Hij bedacht een draaimolen waarbij gasten al fietsend de lucht in gaan.

Druïde Lavomatix bedacht springende badkuipjes en zijn collega Hydrolix vervaardigde een machine waarmee jonge gasten het water op kunnen. Druïde Énigmatix bouwde een acht meter hoge toren die bezoekers op en neer laat vliegen en de vrouwelijke druïde Étamine roert zo hard in haar ketel met toverdrank dat niet alleen de ketel maar het hele huis er van gaat schudden en zweven. Naast de attracties heeft het kinderland ook glij- en klimtoestellen. Jeugdige bezoekers kunnen er bovendien spelen met menhirs, kruipen door een magische grot en op zoek gaan naar Idéfix.

Sésamo Aventura in Port Aventura

Sésamo Aventura

Bert en Ernie, het Koekjesmonster, Grover en Elmo, ze hebben hun eigen dorpje in Port Aventura. Het Spaanse pretpark opende in 2011 Sésamo Aventura, een themagebied gewijd aan het over de hele wereld bekende Sesamstraat. Elmo heeft er zijn eigen tuin, Grover zijn eigen vliegtuigjes – die op een monorail over het hele speelgebied rijden – en Ernie – die in het Spaans Blas heet – heeft twee mini-vrijevaltorens.

Sésamo Aventura heeft zelfs een eigen familieachtbaan, Tami Tami, en een station van de trein die om heel Port Aventura rijdt. Gasten kunnen in de schaduw van gigantisch grote paddenstoelen lekkernijen uit Bert’s Kitchen verorberen.

Midden op het bontgekleurde terrein staat El Árbol Mágico, de Magische Boom. Die vertoont verrassend veel gelijkenis met L’Albero di Prezzemolo in het Italiaanse Gardaland. In het kleurrijke themagebied Fantasy Kingdom heeft mascotte Peterselie (Prezzemolo) een enorme boom die beklommen kan worden en die een draaiend huis tussen de wortels heeft. Net als in Port Aventura loopt er een monorail met vliegtuigjes – Volaplano – over het gebied. Sésamo Aventura en Fantasy Kingdom vertonen zoveel overeenkomsten omdat Port Aventura en Gardaland rond de eeuwwisseling kort tot hetzelfde concern behoorden. De ontwerper van Fantasy Kingdom werd ook ingeschakeld om Sesamstraat naar Spanje te brengen.

Goofy's Playhouse in Mickey's Toontown in Disneyland - Foto: (c) Adri van Esch

Mickey’s Toontown in Disneyland

In twee Disneyland-parken heeft Mickey Mouse zijn eigen ‘funny village’: in het Amerikaanse Anaheim en in Tokio. De bedoeling van de imagineers van Disney was bezoekers het gevoel te geven dat ze zelf onderdeel zijn van een cartoon . Van het woord ‘cartoon’ komt ook de naam Toontown. De ontwerpers lieten zich onder meer inspireren door de film Who Framed Roger Rabbit uit 1988. Mickey’s Toontown in Disneyland ging in 1993 open, in Tokyo Disneyland drie jaar later.

In Mickey’s Toontown hebben de bekendste Disney-karakters hun eigen huis. Knabbel en Babbel wonen in Chip ‘n Dale Treehouse, Donald Duck heeft er een woonboot en Goofy leeft in het Playhouse. De huizen van Mickey en Minnie Mouse zitten vol details die verwijzen naar de betreffende bewoner. Voor Roger Rabbit is een hoofdrol weggelegd in de darkride Roger Rabbit’s Car Toon Spin en Mickey & Minnie’s Runaway Railway draait helemaal om Disney’s wereldberoemde muizenpaar.

De Toontowns in Californië en Japan hebben allebei een familieachtbaan van de Nederlandse fabrikant Vekoma: Gadget’s Coaster. De twee stripstadjes hebben nagenoeg dezelfde attracties, maar de versie in Tokio is gespiegeld aan die in Anaheim.

De mooiste ingangen van pretparken

2015/2023 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Parc Astérix / A. Sobczyk, Port Aventura

Meest bezochte parkprofielen