Port of Entry in Islands of Adventure - Foto: (c) Adri van Esch

De 10 mooiste Main Streets

Veel attractieparken leiden hun bezoekers door een imposante hoofdstraat naar het hart van het park. Main Street, U.S.A. was de eerste en is nog steeds de bekendste.

Main Street, U.S.A. is een fenomeen dat halverwege de vorige eeuw ontsproot aan het brein van Walt Disney. De moeder aller Main Streets werd door Disney gemodelleerd naar de bescheiden winkelstraat in het plaatsje Marceline in de staat Missouri, waar de jonge Walt van 1905 tot 1909 woonde. De fantasierijke entreeboulevards dompelen de gasten helemaal onder in de sfeer van het themapark. Dit zijn de tien mooiste Main Streets in pretparken.

Main Street, U.S.A. in Magic Kingdom in Walt Disney World - Foto: (c) Adri van Esch

1. Main Street, U.S.A., Disneyland

De hoofdstraat van Disneyland heet officieel Main Street, U.S.A. Eigenlijk bezet de Disney-straat de plaatsen van één tot en met vijf, want zoveel Main Streets zijn er wereldwijd. Elke Disney-hoofdstraat heeft een Emporium, een klassiek warenhuis vol cadeaus en souvenirs. Andere illustere huurders aan de winkelstraat zijn Casey’s Corner, de Market House Deli, Boardwalk Candy Palace en the Penny Arcade. Halverwege ligt de kruising met Market Street en Flower Street.

De allereerste Main Street stamt uit 1955 en ligt in Anaheim, Californië. Main Street, U.S.A. loopt van het treinstation aan Town Square tot het kasteel aan Central Plaza. Alleen in Tokyo Disneyland is geen station. De hoofdstraat is daar volledig overdekt en heet World Bazaar. De opzet van de Main Streets is in bijna alle Disneyland-parken hetzelfde: een geïdealiseerde Amerikaanse straat uit begin vorige eeuw met winkeltjes en restaurants. Door de straat trekt de dagelijkse parade (behalve in Japan) en rijden oldtimers, een dubbeldekker en een paardentram (niet in Tokyo en Hongkong). Shanghai Disneyland heeft geen Main Street, U.S.A.; daar komen bezoekers het park binnen op Mickey Avenue.

Port of Entry in Islands of Adventure - Foto: (c) Adri van Esch

2. Port of Entry, Islands of Adventure

Van alle variaties die er op de oer-Main Street van Disneyland zijn gemaakt is die van Islands of Adventure het origineelst en daardoor het meest geslaagd. De ingangsstraat van het zusterpark van Universal Studios Florida heet Port of Entry en is vormgegeven als een exotisch havenstadje. Aan het begin van de straat staat een grote stenen poort met de woorden ‘The adventure begins’. De winkeltjes zijn bedoeld om alle avonturiers te voorzien van voldoende goederen en proviand om aan hun avonturenreis te beginnen.

Voor het straatje is een mengeling aan architectonische stijlen gebruikt. De gebouwen zitten vol grappige details. Zo is de gastenservice gevestigd in het Open Arms Hotel en is volgens een bord aan de gevel de brandweer recentelijk verhuisd naar een plek dichter bij het water. De Port of Entry begint bij de vuurtoren van Pharos, die ’s avonds met een brede lichtstraal bezoekers naar Islands of Adventure lokt.

De 5 grappigste dorpjes

Via Antiqua in Parc Astérix - Foto: © Adri van Esch

3. Via Antiqua, Parc Astérix

Entreestraat Via Antiqua van Parc Astérix bestaat uit een bonte mengelmoes van huisjes en gevels uit de stripboeken van Astérix en Obelix. In het straatje zijn elementen te vinden uit alle landen die het onverslaanbare Gallische duo bezocht: Griekenland, Corsica, België, Nederland, Zwitserland, Spanje, Egypte en India. Uit Engeland brachten de dappere strijders een replica van de Big Ben mee.

Trouw aan de populaire strips van het duo Uderzo en Goscinny heeft ook Via Antiqua – een aanduiding die overigens sinds 2012 niet meer door het pretpark zelf gebruikt wordt – bijzondere namen. Een eettentje heet er Au croissant de Diane en winkels zijn Le Bon Légionnaire en Les Galeries Gauloises, gebaseerd op de bekende Galeries Lafayette in Parijs.

Alt Berlin in Phantasialand - Foto: Achim Raschka, Wikimedia Commons

4. Alt Berlin, Phantasialand

Phantasialand was het eerste Europese park dat zich zonder schroom liet inspireren door de attracties van Disneyland in de Verenigde Staten. Toen Disney in 1992 in Frankrijk een eigen vestiging opende, stopte dat. Phantasialand bouwt nu juist heel originele en unieke attracties. Straat Alt Berlin is nog een voorbeeld van hoe er lange tijd gekopieerd werd onder het motto ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’. Alt Berlin was de ingangsstraat die bezoekers van de hoofdentree naar het hart van het park bracht. Tegenwoordig heeft de Berlijnse boulevard die functie nog maar ten dele: de meeste bezoekers van Phantasialand komen elders het pretpark binnen.

Alt Berlin herbergt naast winkels en eetgelegenheden ook theaters en attracties. Aan de straat zijn het Schauspielhaus en theater Wintergarten gevestigd. Ook de attracties Maus au Chocolat en Das verrückte Hotel Tartüff liggen aan de statige boulevard. Tot 2009 stond aan het eind van de Berlijnse allee een replica van de Brandenburger Tor. Die moest plaatsmaken voor de ruime Kaiserplatz.

Hollywood Boulevard in Hollywood Studios in Walt Disney World - Foto: © Adri van Esch

5. Hollywood Boulevard, Hollywood Studios

Disney paste in de Hollywood Studios in Walt Disney World hetzelfde principe toe als in het nabijgelegen Magic Kingdom: de Main Street van het filmpark heet Hollywood Boulevard. Aan het eind van de straat staat een kopie van Grauman’s Chinese Theatre, het monumentale filmhuis uit Hollywood. De filmboulevard bestaat uit allerlei gevels van bekende gebouwen uit de filmstad aan de andere kant van het land.

Aan Hollywood Boulevard grenst de ene winkel aan de andere: Cover Story, The Darkroom (met een gevel in de vorm van een fotocamera), Keystone Clothiers, L.A. Prop Cinema Storage en Mickey’s of Hollywood. Aan het eind van de straat splitst Sunset Boulevard zich af van Hollywood Boulevard. Sunset Boulevard leidt naar één van de meest geliefde attracties van het studiopark: The Twilight Zone Tower of Terror. Universal Studios bij Orlando heeft een vergelijkbare Hollywood Boulevard.

Hollywood Street Set in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

6. Hollywood Street Set, Movie Park Germany

De Hollywood Street Set is ingangsstraat en filmdecor in één. De boulevard waarover alle bezoekers Movie Park Germany betreden heeft echte winkels, eetgelegenheden en zelfs een 3D-theater, maar is ook meteen een filmset. Sommige gebouwen zijn uitsluitend een gevel; ze hebben weliswaar deuren, maar binnenlopen is niet mogelijk omdat er geen ruimtes achter de voorkant zitten. Net als in de film dus.

Deutsche Allee in Europa-Park - Foto: (c) Adri van Esch

7. Deutsche Allee, Europa-Park

Europa-Park bestaat uit veertien verschillende Europese ‘landen’ en vanzelfsprekend is Duitsland zelf het ‘openingsland’. Gasten betreden het park door de Deutsche Allee. In de toegangsstraat komen allerlei bouwstijlen bij elkaar: Brandenburger baksteengotiek, Frankisch vakwerk, Saksische barok en neoclassicisme uit Weimar bijvoorbeeld. De boulevard begint bij het station van monorail EP Express, geïnspireerd op station Alexanderplatz in Berlijn, en eindigt bij de klassieke tuin van Slot Balthasar.

De mooiste ingangen van pretparken

Studio 1 in Walt Disney Studios Park in Parijs - Foto: © Adri van Esch

8. Studio 1, Walt Disney Studios

Het ingangsgebied van Walt Disney Studios onderscheidt zich van andere parken omdat het helemaal overdekt is. Studio 1 is een ingangsstraat gebouwd in een immense filmhal. In de studio wordt naar verluidt de film Lights, Camera, Hollywood! opgenomen. De decors, de spotlights en de camera’s staan al klaar. Achter de façades van The Brown Derby, Schwab’s Pharmacy, Club Swankedero en The Hep Cat Club zitten restaurants en winkels verstopt. In de boetieks en eetgelegenheden blijkt ook hoeveel illusie er in Hollywood geproduceerd wordt: van de fantasierijke gevels is aan de achterkant weinig meer over.

Main Street in Attractiepark Slagharen - Foto: (c) Adri van Esch

9. Main Street, Attractiepark Slagharen

Sinds 2002 heeft Attractiepark Slagharen een eigen Main Street. In tegenstelling tot de grote broer van Disney loopt de straat in Overijssel niet van de ingang tot het hart van het pretpark, maar verbindt het de twee grootste parkdelen met elkaar. Over de in Texaanse sferen gebouwde Main Street lopen de monorail en de kabelbaan. Onderweg kom je langs eettentjes als Cartwright’s en Boston Grill, de Silver Dollar Bar, de winkels John’s Craftmans Shop, Best Friends Factory, The Main Store en Sweeny’s Sweetiest en de grote spelletjeshal Lucky Nugget. Halverwege de straat staat het 46 meter hoge reuzenrad van Attractiepark Slagharen.

De officiële opening van de nieuwe Mainstreet stond gepland op 7 mei 2002. Toenmalig minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma zou ervoor naar Slagharen afreizen. Maar de dag ervoor werd Pim Fortuyn vermoord. Door de grote verslagenheid en het enorme tumult dat in Nederland ontstond werden alle evenementen en plechtigheden afgelast, ook de opening van de Mainstreet.

Mainstreet in Walibi Holland

10. Mainstreet, Walibi Holland

Jarenlang had Walibi Holland Hollywood The Main Street als ingangsstraat, gethematiseerd rond de beroemde Amerikaanse filmstad. Begin 2018 transformeerde het pretpark in de Flevopolder het entreegebied tot simpelweg Mainstreet en gaf de gebouwen felle kleuren en graffiti-achtige symbolen. Walibi Holland liet zich daarbij inspireren door urban stijlen van grote steden als Londen, New York en Tokio en vooral door muziekfestivals. Op het terras van het American Café drink je een cappuccino, bij Sunset Souvenirs verzeker je je van een aandenken en de W.A.B Shop heeft alles van de Walibi-parkkarakters in het assortiment. Aan het eind van de Mainstreet ligt de Hall of Fame, met onder meer het station van loopingachtbaan Xpress Platform 13.

2015-2018 © Tekst: Adri van Esch
Foto’s: Adri van Esch, Achim Raschka Wikimedia Commons, Walibi Holland

Meest bezochte parkprofielen