Frontierland in Disneyland Paris - Foto: (c) Disney

Niet te missen in… Disneyland Park

Welke attracties en shows mag je niet missen als je een dagje in Disneyland Paris bent?

Alleen al rondlopen in Disneyland Paris is een genot: het hele park is tot in de puntjes verzorgd en tot in de kleinste details gethematiseerd. Veel hoogtepunten kun je absoluut niet mislopen. Hoe je het ook wendt of keert, je komt altijd door de prachtig aangelegde Main Street U.S.A., het roze kasteel van Doornroosje kan je niet ontgaan en ook bijzondere gebouwen als bijvoorbeeld Hyperspace Mountain en It’s a Small World zullen niet aan je aandacht ontsnappen.

Naast de blikvangers zijn er ook attracties die op je to do-lijstje horen te staan. We wandelen via Main Street naar Central Plaza, het plein voor het kasteel. Daar gaan we linksaf, Frontierland in. Vervolgens wandelen we met de klok mee, door Adventureland, Fantasyland en Discoveryland, en wijzen je op de belevenissen die je in geen geval mag missen.

Big Thunder Mountain - Foto: (c) Disney

Big Thunder Mountain Railroad

Midden in Frontierland liggen de Rivers of the Far West. Uit die waterpartij rijst Big Thunder Mountain op. Door de Grote Donderberg snellen op hol geslagen mijntreintjes. Een tochtje in deze ‘Wildest Ride in the West’ hoort bij je dagje Disneyland. De losgeslagen treintjes schieten aan het begin en eind door een donkere tunnel die onder het water door leidt. Dat is al een belevenis! In de berg loopt het parcours langs grotten en rivieren, door mijngangen en een depot vol dynamiet.

Phantom Manor in Disneyland Paris - Foto: (c) Adri van Esch

Phantom Manor

Op een heuvel net buiten wildwestdorpje Thunder Mesa staat Phantom Manor. Eens bewoond door een familie die zijn rijkdom vergaarde met goud staat de spookvilla nu leeg. Maar in de donkere gangen waart nog steeds de geest van de dochter van het gezin. Zij werd op haar trouwdag in de steek gelaten door de bruidegom. Die tragedie is nog steeds voelbaar in Phantom Manor. De reis door de villa begint in een geheimzinnige lift en wordt voortgezet in ‘doom buggy’s’. Het spookhuis is niet luguber, hooguit een beetje eng.

Pirates of the Caribbean in Disneyland Paris - Foto: (c) Parkplanet

Pirates of the Caribbean

Achterin Adventureland ligt Pirates of the Caribbean, één van de beste en populairste attracties van Disneyland. In een Spaans bastion scheep je in voor een spannende vaartocht over de Caribische zeeën. Onderweg word je belaagd door piraten en vaar je langs dronken rovers. De lallende zeemanslieden zijn onvoorzichtig met vuur en steken onbedoeld het havenstadje in brand. Jij weet alleen nog te ontkomen aan de vuurzee door een steile duik naar beneden, de catacomben in.

De ingang van Peter Pan's Flight in Fantasyland in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Peter Pan’s Flight

In Fantasyland ligt een aantal klassieke attracties, kleine darkrides waar Walt Disney zelf nog de hand in heeft gehad. Alleen al om die reden moet je ze bezoeken: Peter Pan’s Flight, Blanche-Neige et les Sept Nains en Les Voyages de Pinocchio. De beste van deze drie is Peter Pan’s Flight, een kort vliegtochtje over donker Londen naar Neverland. Tijdens de vlucht – die begint in de slaapkamer van Wendy – wordt Peter Pan belaagd door kapitein Haak. Peter Pan’s Flight is een attractie met een lage capaciteit. Daarom staan er haast altijd lange wachtrijen. Tip: ga vroeg in de ochtend.

It's a Small World - Foto: (c) Disney

It’s a Small World

De fantasierijke gevel van It’s a Small World in Fantasyland kan je niet ontgaan. Scheep in voor een boottocht langs 281 poppen in bontgekleurde kleren en reis langs talloze landen en wereldberoemde monumenten als de Eiffeltoren, de Big Ben, de toren van Pisa en de Taj Mahal. Ook Nederland is vertegenwoordigd met de onvermijdelijke tulpen en molens. Het begeleidende deuntje It’s a Small World after all zal de hele dag door je hoofd blijven spoken. It’s a Small World is de vrolijkste – en voor sommige bezoekers daarom de afschuwelijkste – attractie van het hele pretpark.

Buzz Lightyear Laser Blast in Disneyland Paris - Foto: (c) Adri van Esch

Buzz Lightyear Laser Blast

Loop je vanaf Central Plaza Discoveryland binnen, dan stuit je het eerst op Buzz Lightyear Laser Blast. In deze zogenaamde ‘shooter’ kun je onderweg op allerlei doelen schieten en zo punten vergaren. Bedoeling is dat je meer punten pakt dan je medepassagier in de tweepersoons Starcruiser. Het schietgeweer heet een Astro Blazer-gun, hét wapen om de strijd aan te binden met de afschuwelijke keizer Zurg.

Station van Space Mountain in Disneyland Paris - Foto: (c) Disney

Hyperspace Mountain

Midden in Discoveryland pronkt Hyperspace Mountain, de ruimteberg die overwonnen kan worden met futuristisch ogende achtbaantreinen. Die worden afgeschoten met het kanon Columbiad. In de 32 meter hoge rollercoaster in het hart van Space Mountain ga je drie keer over de kop. In Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission (zoals de attractie officieel heet) word je geïnstrueerd door de befaamde Admiraal Ackbar uit de filmreeks Star Wars. Zijn Rebel Alliance heeft hulp nodig om de dreiging boven de planeet Jakku onder controle te krijgen. Tijdens de snelle achtbaanrit door de donkere Hyperspace Mountain kruisen TIE Fighters en een Star Destroyer je pad.

Star Tours in Disneyland Paris - Foto: (c) Disney

Star Tours, The Adventures Continue

Een onvoorspelbaar tochtje in een Starspeeder, dat is wat Star Tours, The Adventures Continue in Discoveryland te bieden heeft. Het ritje in de vluchtsimulator is een spannende driedimensionale reis door het heelal met de menselijke robot C-3PO en zijn maatje R2-D2. Zij proberen een spion veilig terug te brengen naar de Rebel Alliance. Star Tours 3D is onder meer gebaseerd op de laatste Star Wars-film The Force Awakens.

DLP Stars on Parade Frozen Sven Olaf 17pers

Disney Stars on Parade

Het is al meer dan zestig jaar een traditie in Disneyland: ’s middags trekt een kleurrijke parade door het park en door Main Street U.S.A. Al ver voor aanvang zoeken toeschouwers een mooi plekje om de levendige stoet met praalwagens, dansers en Disney-karakters goed te kunnen zien. Disney Stars on Parade mag je inderdaad niet missen, maar besluit je om de optocht toch aan je voorbij te laten gaan, dan heb je één voordeel: bij de attracties is het minder druk.

Disney Illuminations in Disneyland Paris - Foto: (c) Disney

Disney Dreams

Disney Dreams vormt de ideale afsluiting van een volle Disney-dag. Het spektakel voor het kasteel van Doornroosje heeft enorme fonteinen, waterschermen waarop Disney-figuren worden geprojecteerd, laserstralen en het vuurwerk. Ze dragen allemaal bij tot een fascinerend schouwspel, maar de hoofdrol is weggelegd voor het kasteel. Dat verandert van een landingsplaats voor de ruimteschepen van Star Wars en het kasteel waar Belle het Beest ontmoet in de onderwaterwereld van Ariel en Crush. Onder de bezielende leiding van Mickey Mouse is Disney Dreams een explosie van licht en kleur, een perfecte finale van je dag in Disneyland Park.

Bestel entreetickets rechtstreeks bij Disneyland Paris

2015-2017 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen