Ambachtslui verfraaien Disneyland

Honderden vaklui werken dagelijks aan het renoveren, restaureren en verfraaien van decors, rekwisieten en bouwwerken in Disneyland Paris.

Liefst 250 eigen vakmensen en ambachtslieden van externe, gespecialiseerde bedrijven zijn dag in dag uit in de weer om Disneyland Paris mooier te maken. Ze herstellen, verfraaien en restaureren decors, attributen, voertuigen, borden en zelfs hele gebouwen. Meestal zijn die in de bijna dertig jaar dat het Disneyland Park open is goed en regelmatig bijgehouden. Soms wordt een gebouw voor het eerst sinds de opening op 12 april 1992 van drempel tot de bovenste dakpan aangepakt. Dat gaat bijvoorbeeld op voor het roze kasteel van Doornroosje, want voor het eerst wordt dit iconische symbool van Disneyland volledig van top tot teen gerenoveerd.

Grootscheepse renovatie

Voor de grootscheepse renovatie van het Château de la Belle au Bois Dormant schakelde Walt Disney Imagineering negen Franse bedrijven in. Zij zijn verantwoordelijk voor onder meer het timmerwerk, dakbedekking, schilderen en metaalbewerking. Dezelfde bedrijven werken niet zelden mee aan de restauratie van de historische kerken, kathedralen en kastelen waar Frankrijk zo beroemd om is. Eén van die gespecialiseerde bedrijven is Le Bras Frères. De 140 medewerkers van deze gerenommeerde onderneming uit het plaatsje Jarny, niet ver van Metz, zijn experts op het gebied van renovatie van muren, kozijnen en dakbedekking van Frans erfgoed. De vaklui van Le Bras Frères zetten hun unieke knowhow nu in voor de renovatie van de torens en het dak van het kasteel van Disneyland.

Koninklijke klus

Het kasteel van Doornroosje wordt precies zo behandeld als een historisch pand. Daar moest ambachtsman Adrien Beaugendre even aan wennen. “Ik werk altijd aan daken van oude monumenten, het kasteel van Disney is geen ‘echt’ monument”, vertelt Beaugendre, die in 2015 werd uitgeroepen tot beste dakdekker van Frankrijk. Maar het werk voor het park is precies hetzelfde als voor kerken en kastelen, daar zit geen verschil in. De dakbedekking met leien wordt exact hetzelfde aangepakt als bij ons nationale erfgoed. Net als het schilderwerk, de ornamenten, de torenspitsen en het bladgoud.” Het werken aan Le Château de la Belle au Bois Dormant ziet Adrien als een ‘koninklijke klus’. En één die uitdagend is. “Maar weinig Franse kastelen hebben twaalf of dertien torentjes met leien. Het kasteel van Doornroosje zit technisch gezien erg gecompliceerd in elkaar.”

Gekocht in antiekwinkels

Ook medewerkers van Disneyland zelf steken dagelijks de handen uit de mouwen om het themapark in een zo optimaal mogelijke conditie te houden. In de Central Workshop werken liefst 250 cast members. Onder hen decorateurs, meubelmakers, timmerlieden, stoffeerders en letterschilders. Tien medewerkers zijn verantwoordelijk voor het onderhouden en opknappen van de vele decors en accessoires in Disneyland Paris. Decorstukken en -attributen worden naar de werkplaats gebracht om met traditionele technieken in hun oude staat hersteld te worden. Soms is daar nauwgezet onderzoek voor nodig. De rekwisieten zijn begin jaren negentig vaak in antiekwinkels gekocht en het reviseren van die accessoires vergt tijd en vakmanschap. Elk jaar worden liefst vijfhonderd rekwisieten uit zowel Disneyland Park en Walt Disney Studios onder handen genomen.

Hollandse decorstukken in Hollywood Hotel

Chaudronniers

In de Central Workshop werken ook letterschilders en ketelmakers. De letterschilders houden zich bezig met het herstellen van borden voor winkels en restaurants, maar ook bijvoorbeeld met de teksten op de stoomtreinen en wagons van de Disneyland Railroad. De ketelmakers – ‘chaudronniers’ in het Frans – zijn gespecialiseerd in alles wat op rails rijdt: treinen, spoorlijnen, achtbanen, voertuigen in attracties. De afgelopen maanden hebben zij delen van de bergachtbaan Big Thunder Mountain Railroad herbouwd.

Zeemansknopen

De cast members van de Central Workshop hebben diverse bijzondere productietechnieken onder de knie. Ze modelleren, harsen en gipsen. Hun vaardigheden omvatten timmerwerk, schrijnwerk, stofferen, laswerk, glasblazen en touwwerk. De grote zeemansknopen die te zien zijn op de twintig kilometer bamboehekken in Adventureland worden in eigen huis gemaakt.

Zeldzame ambachten in Disneyland Paris

Traditioneel werken

“Elk object waaraan we werken vertelt een verhaal”, zegt Eric. Hij is als glasblazer verantwoordelijk voor de restauratie van glazen objecten, zoals lampen en lantaarns. “Aan elk stuk werken we op een zo traditioneel mogelijke manier, om zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke object te blijven.” In Marne-la-Vallée worden vaklui als Eric op handen gedragen. Geen wonder: de werkzaamheden die de ambachtslieden verrichten, grenzen aan kunst. En daar is Disneyland Paris met recht trots op.

Alle Disney-parken ter wereld

2021 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meest bezochte parkprofielen

In het jaar 2020 (plek in 2019)