Het (voor Nederlanders) meest bijzondere themapark ter wereld

Het is een haast hallucinerende ervaring om aan een Japanse baai bekende Nederlandse gebouwen te zien. Eén op één gekopieerd. Voor Nederlanders is Huis ten Bosch het meest bizarre themapark ter wereld.

Het is een onwerkelijk gezicht: aan een baai in Japan torent de Utrechtse Domtoren hoog boven de bomen uit. Geflankeerd door de Waterpoort van Sneek, het Centraal Station van Amsterdam en het Haagse Huis ten Bosch. Niet als miniaturen, maar op ware grootte. Alsof dat nog niet onwezenlijk genoeg is, staan tussen het water van de baai en de verderop gelegen heuvels ook nog volle replica’s van het stadhuis van Gouda, de Oude Kerk van Delft, kasteel Nijenrode in Breukelen en het Scheepvaartmuseum en Concertgebouw van Amsterdam. Alle Nederlandse gebouwen, die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn, staan in het grote, groene themapark Huis ten Bosch, op zo’n zestig kilometer ten noorden van de stad Nagasaki. Huis ten Bosch is voor Europeanen, en zeker voor Nederlanders, waarschijnlijk het meest bijzondere en zelfs bizarre themapark ter wereld.

Lees verder onder de foto’s

De Nederlandse iconen bestaan niet louter uit façades, maar zijn echte gebouwen. Gasten kunnen er gewoon naar binnen stappen. Telkens treffen ze dan iets anders aan. Zo zijn het stadhuis van Gouda en de Delftse Oude Kerk ingericht als museum en fungeert de Domtoren als een 105 meter hoog uitzichtplatform. Met een lift te bereiken, gemak dient ook de Japanners. In Huis ten Bosch – waarnaar het park vernoemd is – trekt vooral een 1200 meter grote, bonte wandschildering van de Nederlandse kunstenaar Rob Scholte de aandacht. Het exterieur is een exacte kopie van het Haagse paleis. Zeer geschikt voor foto’s, wat vooral ook bruidsparen uit de omgeving hebben ontdekt. Het interieur wijkt af van het Nederlandse voorbeeld omdat koningin Beatrix destijds bij de bouw geen toestemming gaf de binnenkant te kopiëren.

Lees verder onder de foto’s

Het park zelf is een welhaast prefecte nabootsing van het Nederlandse landschap. Molens, kilometers lange grachten, tientallen karakteristieke huizen en grote bloemenvelden geven een idealistische voorstelling van Nederland. De tuin bij de Japanse replica van Huis ten Bosch is zelfs origineler dan origineel: de paleistuin is gebaseerd op een afgekeurd plan voor Huis ten Bosch in Den Haag. Om het oer-Hollandse plaatje af te maken, rijden overal fietsen. Bezoekers kunnen een tweewieler – en zelfs een vierwieler – huren om op de pedalen het uitgestrekte themapark te verkennen.

Lees verder onder de foto’s

Hoe komt een park vol getrouwe replica’s van beroemde Nederlandse gebouwen in het zuiden van Japan terecht? Het initiatief was afkomstig van Yoshikuni Kamichika, een grootheid in Japan. In 1979 bezocht Kamichika Nederland voor het eerst. Hij was onmiddellijk verliefd op het land, op de bouwstijl, de grachtenhuizen, de polders, kanalen en grachten. Hij bedacht dat Holland een perfect thema zou zijn voor een nieuwe toeristische attractie aan de economisch sukkelende Omura-baai. Yoshikuni liet als eerste een windmolen bouwen. Een medewerker van de Nederlandse ambassade vertelde hem dat slechts één molen geen recht doet aan de Hollandse cultuur. Yoshikuni Kamichika was het daarmee eens. Samen met een projectontwikkelaar bouwde hij in 1983 meer molens en een in een Hollandse stijl opgetrokken dorpje: Oranda-mura.

Lees verder onder de foto’s

Oranda-mura (Japans voor ‘Holland-dorpje’) of Nagasaki Holland Village (zoals het park in de toeristische brochures werd genoemd) was een succes en smaakte naar meer. Yoshikuni Kamichika pakte de uitbreiding groots aan. In 1988 besloot hij Nederlandse gebouwen één op één te kopiëren. Om alle huizen, winkels, hotels, restaurants, kerken en torens zo authentiek mogelijk na te bootsen importeerde hij enorme ladingen bakstenen uit Nederland en betrok hij Nederlandse architecten bij het ontwerpen. Kamichika liet ruim zes kilometer grachten graven en plantte honderdduizenden bomen en bloemen. De metamorfose van Nagasaki Holland Village naar Huis ten Bosch duurde vier jaar en kostte ruim twee miljard dollar. Dat was financieel iets te hoog gegrepen: door de hoge schuldenlast ging het themapark in 2003 failliet. Het bedrijf HIS was de reddende engel: de grote Japanse reisorganisatie nam Huis ten Bosch over en maakte er meer een attractiepark van. Compleet met hotels om ervoor te zorgen dat gasten langer in het Japanse stukje Nederland zouden verblijven. Initiatiefnemer Yoshikuni Kamichika overleed op 5 september 2020.

Lees verder onder de foto’s

Tegenwoordig heeft Huis ten Bosch attracties in de diverse gebouwen. Die doen door hun opvallende borden wat afbreuk aan het authentieke karakter van het Nederlandse thema, maar zorgen er wel voor dat het park het hoofd boven water kan houden. Sommige attracties passen naadloos in het thema, zoals Horizon Adventure. Bij deze multimediashow wordt Holland overspoeld door 800.000 liter water. Andere attracties passen minder goed, maar zijn wel geliefd bij bezoekers. Zo lopen de gasten van Huis ten Bosch bij Flower Fantasia en Aquarium Fantasia door een lichtgevend, fluorescerend decor van bloemen en onderzeebewoners. Het grote witte reuzenrad aan de rand van het park is vooral ook ’s avonds een blikvanger, als de 70.000 lichtjes aangaan.

Lees verder onder de foto’s

Heel populair zijn de festivals en speciale evenementen die worden georganiseerd. Jaarlijks is er een zomers lichtfestival langs de grachten, een vuurwerkfestival en festivals met tulpen, rozen en hortensia’s. Japanners maken hun voorliefde voor foto’s en selfies waar als de drie mascottes van het park ten tonele verschijnen. Twee van de parkmascottes zijn BN’ers. Nijntje heeft in Japan een heldenstatus; het beroemde witte konijntje van Dick Bruna is er bekend als Miffy. En STER-ster Loeki de Leeuw komt op diverse plekken in het park terug, bijvoorbeeld boven de deur van het informatiecentrum. Dat daar net als bij ons VVV wordt genoemd. Een eigen mascotte van het park is Tuly, een levensgrote wandelende tulp.

Attracties

Snelle attractie: VR King (achtbaan met VR-brillen)

Familieattracties: Reuzenrad – Uitzichttoren (op de bovenste verdieping van de Utrechtse Dom) – Sky Carousel (draaimolen met drie verdiepingen) – Fantasy Forest (indoor kinderspeelplaats) – Jurassic Island (avontureneiland) – VR World (virtueel raften met een VR-bril op) – Flower Fantasia en Aquarium Fantasia (fluorescerende walk throughs) – Sky Castle (klimparcours) – Shooting Star (zipline over de grachten) – The Maze (futuristisch doolhof van licht) – Rondvaarten door de grachten – Botanische tuinen – Bloementuinen

Show: Horizon Adventure (waterspektakel in typisch Hollands landschap)

Restaurants

Cheese Waag (restaurant geïnspireerd op de Waag in Hoorn met fondue en andere gerechten met kaas, die dan merkwaardigerwijs weer uit Zwitserland komt) – A Coeur Ouvert (Frans restaurant in het Amsterdamse themagebied) – Anjin (lokale gerechten) – Café de Haven (loungebar met sake en Heineken) – Dam en Bikken Bikken (hamburgerrestaurants) – Uoichi en Kissuitei (visgerechten) – Pinoccio (pizza en pasta) – Chegoya Huis ten Bosch (Koreaanse keuken) – De Admiraal (Franse keuken, in hotel Europe)

Lees verder onder de foto’s

Winkels

Schiphol (grootste souvenirwinkel van het park, bij de uitgang) – De Passage (winkelgalerij geïnspireerd op de naamgenoot in Den Haag) – Vondel (pluchen mascottes) – Linda (teddyberen) – De Kus (sieraden) – Café Nijntje (alles van het beroemde konijntje) – Tante Annie (cheesecake om mee te nemen) – Holland House (klompen in alle maten en kleuren)

Waar?

Huis ten Bosch, 1-1 Huis Ten Bosch Machi, Sasebo, Nagasaki 859-3292, Japan, telefoon 00 81 570-064-110 • Huis ten Bosch ligt bij de plaats Sasebo. Met de auto uit Nagasaki moet je om de Omura-baai heen. Ten oosten kan dat via de snelwegen 34 (Nagasaki Expressway) en 205, ten westen over de snelwegen 34 (Nagasaki Expressway) en 206. De reistijd is linksom en rechtsom ongeveer even lang: een uur • Openbaar vervoer vanaf Nagasaki: per trein met de nationale spoorwegmaatschappij JR. Je reist met de Omura Line of de Sea Side Liner in anderhalf uur naar het eigen treinstation van Huis ten Bosch. Vanaf vliegveld Nagasaki neem je de bus (50 minuten) of – leuker – de snelle ferryboot (ook 50 minuten) • Kaart

Wanneer?

Het park is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 21.00 of 22.00 uur. Bij evenementen, festivals of tijdens schoolvakanties kunnen er andere openingstijden gelden; check de parksite.

Kosten

Entreeprijs, inclusief attracties: ¥ 7000 (€ 45,00). Kinderen (basisschool): ¥ 4600 (€ 29,50). Jeugd (middelbare school): ¥ 6000 (€ 38,50). Senioren vanaf 65 jaar: ¥ 5000 (€ 32,00) • Parkeren: ¥ 1000 (circa € 6,50).

Overnachten

Huis ten Bosch heeft vijf eigen hotels die in het park liggen: Hotel Europe, Hotel Amsterdam, Forest Villa, Hotel Watermark (met uitzicht over de baai) en het Henn Na Hotel (met robots in de bediening). Daarnaast heeft het themapark twee partnerhotels: Hotel Okura (gevestigd in het nagebouwde Centraal Station van Amsterdam, ligt tussen het treinstation en de hoofdentree) en Hotel Nikko (met een eigen rechtstreekse toegang tot het park). In Sasebo zijn meerdere en goedkopere hotels te boeken.

Fun facts

In maart 2022 werd een vierhonderd kilo wegend stuk van de Dom in Utrecht aan de Japanse Dom geschonken. Het ging om een gotisch sierelement – een zogeheten ‘kanthogel’ – die bij de restauratie van de toren in Utrecht vervangen moest worden. Het stuk steen met een bloemmotief afkomstig van een luchtboog van de toren werd geschonken vanwege het dertigjarig bestaan van park Huis ten Bosch.

Bedenker Yoshikuni Kamichika kwam op het idee voor Huis ten Bosch door Dejima, een kleine Nederlandse handelspost in de zeventiende eeuw in de haven van Nagasaki. Huis ten Bosch is volgens Kamichika een moderne variant op Dejima.

In de haven van Huis ten Bosch ligt een replica van het Nederlandse galjoen De Liefde, dat op 19 april 1600 als eerste Nederlandse schip Japan bereikte.

Het Henn Na Hotel in Huis ten Bosch wordt bemand door robots. ‘Henn’ staat in het Japans voor ‘verandering’. De robots zorgen onder meer voor het vervoer van de koffers, ze maken de kamers schoon en ze bemannen de receptie. Gasten betreden de kamer niet met een ouderwetse sleutel of een chipkaart, maar worden binnengelaten na gezichtsherkenning. Negentig procent van alle werkzaamheden in het Henn Na Hotel wordt door robots verricht.

Verder lezen

Disneyland in Japan
Universal Studios Japan
Parksite

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen