De Disney Index: Verenigde Staten duur, Japan goedkoop

Amerikanen betalen tot over 200 dollar voor een dagje Disney. In Tokyo kunnen gasten al voor 48 euro naar binnen. Mondiaal gezien is de prijs voor een dagje Disneyland in Europa heel gemiddeld.

Noorwegen behoort tot de duurste landen ter wereld, net als Zwitserland en Zweden. Die wijsheid leert ons de Big Mac Index, de door het Britse weekblad The Economist in 1986 bedachte manier om de koopkracht over de hele wereld uit te rekenen. De formule is heel eenvoudig: de Big Mac wordt over de hele wereld verkocht en overal op dezelfde manier gemaakt. Door de prijzen van de hamburger van McDonald’s te vergelijken zie je welke landen het duurst en het goedkoopst zijn.

Prijzen vergeleken

De prijs van de Big Mac wordt jaarlijks over de hele wereld vergeleken. Maar hoe zit het met de zes magische koninkrijken van Disney? Die zijn ook over de hele wereld verspreid: één aan de Amerikaanse oostkust, één aan de westkust, één in Europa, één in Japan en twee in China. Welke is het duurst, welke het goedkoopst? Hoe ziet de Disney Index eruit?

Lees verder onder de foto

Het huis van Goofy in Disneyland Anaheim - Foto: © Adri van Esch

Met afstand het duurst

Een vergelijking van de zes Disneylanden toont aan dat de Verenigde Staten met afstand het duurst is. Een dagkaartje in het hoogseizoen voor een volwassene voor Disneyland in Anaheim (Californië) kost 194 dollar. Omgerekend is dat 179 euro. Daar komt – in tegenstelling tot in Florida – geen btw meer bij. Het Magic Kingdom in Walt Disney World rekent op de drukste dagen 189 dollar. Tel daarbij de btw op – die apart berekend wordt – en op de drukste dagen moet voor een ticket 201 dollar worden neergeteld. Omgerekend komt dat neer op 185 euro*. In het laagseizoen starten de prijzen bij 134 dollar. In totaal heeft het Magic Kingdom gedurende het jaar twaalf verschillende prijzen, afhankelijk van de drukte op een dag.

In de middenmoot

Disneyland Paris is het duurste attractiepark van het Europese vasteland, maar vergeleken met de andere Disney-parken schaart de Franse vestiging zich redelijk in het midden. Een toegangskaartje voor Disneyland Park kost op de drukste dagen 105 euro en op heel rustige dagen 64 euro.

Lees verder onder de foto

Prijzen opgeschroefd

Goedkoper wordt het in Hongkong. Het Chinese pretpark was lange tijd het goedkoopst – kaartjes kostten tot tien jaar geleden slechts zo’n 35 euro – maar het park schroefde de tarieven flink op nadat er nieuwe attracties waren geopend. Een dagkaartje voor Hong Kong Disneyland kostte in 2019 voor een volwassene 619 Hong Kong Dollar, omgerekend 70 euro. In 2024 moeten gasten op de drukste dagen 799 Hong Kong Dollar neertellen (94 euro) en op de minst drukke dagen 639 Hong Kong Dollar (75 euro).

Het goedkoopst

Verrassend maar waar: het immens populaire Tokyo Disneyland is het goedkoopste magische Disney-koninkrijk ter wereld. Een ticket kost in Tokyo ¥ 10900 per persoon. Omgerekend is dat 66 euro. Op rustigste dagen is het park net zo duur (of liever: goedkoop) als de Efteling: bezoekers betalen dan slechts 48 euro entree. De Japanse vestiging is ook de enige ter wereld die niet door het Disney-concern zelf wordt geëxploiteerd. De Amerikanen hebben hun park in het land van de rijzende zon uitbesteed aan een onafhankelijk bedrijf, de Oriental Land Company.

*Prijzen voor een volwassene, voor één dag en één park, omgerekend in maart 2024 en afgerond op hele euro’s

(H) prijs in hoogseizoen
(T) prijs in tussenseizoen
(L) prijs in laagseizoen

Alle Disney-parken wereldwijd

2024 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen