Bedrijven uit Benelux bouwen darkride in de woestijn

Drie bedrijven uit Nederland en België bouwen samen de interactieve darkride The Enchanted Greenhouse in Six Flags Qiddiya City. Dit attractiepark wordt momenteel gebouwd midden in de woestijn van Saudi-Arabië.

Drie bedrijven uit de Benelux – Jora Vision uit Rijnsburg, ETF Ride Systems uit Nederweert en Alterface uit Wavre – werken samen aan de interactieve darkride The Enchanted Greenhouse in Six Flags Qiddiya City. Het in aanbouw zijnde attractiepark verrijst midden in de woestijn van Saudi-Arabië, op ongeveer vijftig kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Riyad. Six Flags Qiddiya City ligt in de schaduw van de ontzagwekkende Tuwaiq Mountains. Deze bergketen is tussen zeshonderd en duizend meter hoog. De eerste vestiging van Six Flags in het Midden-Oosten is bepaald geen doorsnee pretpark. Elke aangekondigde attractie breekt een nieuw record, van de hoogste vrijevaltoren ter wereld tot achtbaan Falcons Flight. Deze rollercoaster van fabrikant Intamin is liefst 195 meter hoog. De treinen zullen een topsnelheid van 250 kilometer per uur bereiken.

Twilight Gardens

Tussen alle pieken en toppen van de acht achtbanen in het park – waarvan er drie geleverd worden door het eveneens Nederlandse bedrijf Vekoma – ontwerpt en bouwt een consortium van Jora Vision, ETF Ride Systems en Alterface een interactieve darkride. The Enchanted Greenhouse moet volgens de twee Nederlandse en het Belgische bedrijf ‘een nieuwe standaard zetten voor interactieve en thematische indoor attracties’. The Enchanted Greenhouse ligt in het hart van Twilight Gardens, een van de zes themagebieden van het park. Bezoekers worden er uitgenodigd de mysteries te ontrafelen van een lang verloren gewaande kas, waaronder de identiteit van de ongrijpbare bewaker Farasha.

Meerdere animatronics

Het centrale idee is dat een interactieve darkride ook leuk moet zijn om van te genieten als je vinger niet op de trekker zit, licht het consortium van de lage landen een tipje van de sluier op. De darkride heeft volgens de drie bedrijven scènes die bezoekers gezamenlijk kunnen beïnvloeden. Met elkaar kunnen de gasten de groene oase tot leven wekken. De verhaallijn van de attractie werd ontwikkeld door het Zuid-Hollandse bedrijf Jora Vision. Het verhaal wordt verteld met behulp van meerdere animatronics en veertien multimediaprojectoren. Bovendien bevat de attractie ‘een nooit eerder vertoond effect in een interactieve darkride’, zo beloven de samenwerkende bedrijven. “Wij geloven dat The Enchanted Greenhouse mooi harmonieert met de buitengewone aspiraties van Six Flags Qiddiya City”, aldus Robin van der Want, directeur projectontwikkeling bij Jora Vision.

Lees verder onder de foto

Multi Movers

Het samenwerkingsverband tussen Jora Vision, Alterface en ETF Ride Systems is niet nieuw: al eerder maakten zij samen attracties, zoals Bazyliszek in het Poolse Legendia en Popcorn Revenge in Walibi Belgium. Het ontwerpproces startte met uitgebreide 3D-studies, storyboards en talloze illustraties. De darkride is met een oppervlakte van 1300 vierkante meter vrij compact. Toch duurt een ritje bijna vijf minuten en is er ook een uitgebreide pre-show. De bezoekers worden door de attractie vervoerd in Multi Movers van het Limburgse ETF Ride Systems. Deze voertuigen – onder meer bekend van Symbolica in de Efteling – hebben geen fysieke rails en kunnen ieder zes gasten vervoeren. De twaalf voertuigen hebben een op maat gemaakte carrosserie met bewegende onderdelen. Het parcours is honderdzestig meter lang. “Met al deze verschillende elementen is het alsof je een symfonieorkest dirigeert”, stelt Ruud Koppens, directeur van ETF Ride Systems.

Visuele trucs

Alterface is verantwoordelijk voor de interactieve elementen in de attractie, bestaande uit videobeelden, projecties, fysieke rekwisieten en Pepper’s Ghosts. Alterface verzorgt de media, muziek en verlichting. “De samenwerking met ETF Ride Systems en Jora Vision is voor ons essentieel”, zegt Alterface-directeur Stephane Bataille. “Samen kunnen we enerzijds een heel register aan visuele trucs opentrekken en anderzijds de technologie zo verbergen voor de gasten dat ze ondergedompeld worden in een magische ervaring.” Six Flags Qiddiya City is het eerste Six Flags-park dat van de grond af is ontworpen en gebouwd buiten Noord-Amerika. De opening van het park is naar verwachting in 2025.

‘Darkrides staan bol van de creativiteit’

12 augustus 2025 © Beeld: Jora Vision, ETF Ride Systems

Meest bezochte parkprofielen