Het Uitrijk

Het Uitrijk is het in- en uitgangsgebied van de Efteling en sinds 2017 onderdeel van het Fantasierijk.

Het Uitrijk vormt de entree van de Efteling en ligt tussen het parkeerterrein en de spoorwegovergang aan het begin van de Pardoes Promenade. Centraal in dit gebied ligt het Dwarrelplein. Het Uitrijk bevat twee in het oog springende gebouwen: Het Huis van de Vijf Zintuigen en het Efteling Theater. Bovendien herbergt het Uitrijk een spectaculaire show: Aquanura. Bedoeling is om dit Rijk verder te ontwikkelen tot een gethematiseerd uitgaansgebied.

Ga naar het Fantasierijk

Eft Ingang Foto Susan 15PP

Het Huis van de Vijf Zintuigen

In 1996 verving de Efteling de te klein geworden Ingang West door Het Huis van de Vijf Zintuigen. Ontwerper Ton van der Ven vond dat het ingangsgebouw enerzijds moest lijken op een openhangend gordijn van een uitnodigend theater en anderzijds naadloos diende te passen in het glooiende Brabantse landschap. Hij ontwierp een gebouw met vier punten en een achterliggend rond gebouw met één punt, bedoeld voor een souvenirwinkel. De vijf dakpunten, waarvan de middelste een hoogte van ruim 40 meter haalt, geven het indrukwekkende gebouw de naam Het Huis van de Vijf Zintuigen. Het dak, helemaal bedekt met riet, wordt volledig ondersteund door houten balken, die elkaar op 331 knooppunten ontmoeten. ’s Avonds lichten in het dak honderden witte led-lampjes op.

 Dit zijn de mooiste ingangen van pretparken

eft aquanura 2 13pers

Aquanura

Op de Vonderplas – naast Fata Morgana en vlakbij de in- en uitgang van de Efteling – wordt aan het eind van elke dag de fonteinenshow Aquanura opgevoerd. Deze derde grootste fonteinenshow van de wereld is een eerbetoon aan de eerste waterattractie die de Efteling bij de opening in 1952 rijk was: De Kikkerkoning op het Herautenplein. Aquanura is een twaalf minuten durend schouwspel van dansende fonteinen, draaiende kleurvlakken, hoogopspuitende waterstralen en bonte lichtpatronen, ondersteund door herkenbare Efteling-melodieën van sprookjes als De rode schoentjes en De Indische waterlelies, maar ook van attracties als Spookslot, Raveleijn en Droomvlucht. Bij het waterspektakel zorgen tweehonderd fonteinen en negenhonderd lampen voor een symfonie van water, licht, mist, kleur, muziek en vuur.

Informatie: Kleurrijke show geschikt voor het hele gezin – Openluchtvoorstelling – Duur: circa 12 minuten – De show wordt vaak meerdere malen per dag opgevoerd, steeds aan het eind van de dag – Showtijden staan op de borden bij de Vonderplas – De beste show is de avondshow – De mooiste plek om het spektakel te volgen is het vlonderterras langs de spoorlijn

eft theater de efteling voorgevel pp

Efteling Theater

In 2002 kunnen bezoekers voor het eerst naar een voorstelling in de nieuwe theaterzaal van de Efteling. In de twaalfhonderd zitplaatsen tellende zaal met balkon staat dan de Wonderlijke Efteling Show met illusionist Hans Klok op de planken. Later volgen nog de shows over Hans Christian Andersen en TiTaTovenaar. In de wintermaanden van 2003/2004 programmeert de Efteling voor het eerst een musical in het grote theater: Doornroosje. De accommodatie is dan inmiddels uitgebreid met restaurant Applaus en een foyer over twee verdiepingen van duizend vierkante meter.

Het Efteling Theater mag zich rekenen tot de vijf grootste schouwburgen van Nederland. Het paleisachtige complex is professioneel uitgerust, met een achttien meter hoge toneeltoren, een beweegbare orkestbak, een repetitieruimte en een artiestenfoyer. Na succesvolle musicals als Annie en Assepoester wordt in 2008 besloten het theater los te weken van het attractiepark. Er zullen geen parkshows meer in de zaal worden opgevoerd. Het Efteling Theater is het derde open eind theater van Nederland, net als het Circustheater in Scheveningen en het Beatrix Theater in Utrecht.

eft applaus nar pp

Restaurant Applaus

Het roodpluchen theaterrestaurant Applaus kan vierhonderd gasten herbergen. In gordijnen en meubelstoffering is 865 meter rode velours verwerkt. Opvallend is de blauwe bank bij de bar, gemaakt van honderd meter velours. Zowel het interieur als het serviesgoed is door de eigen ontwerpers van de Efteling ontworpen. Op het terras van Applaus staat een beeld van een vrolijke nar die een zorgeloze middag of avond uit voor de gasten symboliseert.

eft efteldingen interieur pp

Efteldingen

In het ronde gebouw direct achter de hoofdentree van de Efteling is Efteldingen gevestigd. Het is de grootste souvenirwinkel van het park, met het meest omvangrijke aanbod aan gethematiseerde cadeautjes en Efteling-speelgoed. In de verdieping tussen Efteldingen en het entreegebouw is de studio van Efteling Radio gehuisvest.

eft dwarrelplein plattegrond 13pp

Services

Het Uitrijk is het gebied waar de meeste servicefaciliteiten van de Efteling gevestigd zijn. Komend vanaf het parkeerterrein is rechts van het entreegebouw een pad naar de gratis fietsenstalling.

In het entreegebouw Huis van de Vijf Zintuigen bevindt zich links de Gastenservice, waar inlichtingen kunnen worden ingewonnen en gevonden voorwerpen kunnen worden afgegeven en opgevraagd. Links van de Gastenservicebalie is een openbare telefoon. Achter de kassa-units zijn automaten gestationeerd waar uitrijkaarten voor het parkeerterrein kunnen worden gekocht (auto: € 12,50 per dag). Die kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de kassa’s zelf. Rechts in het entreegebouw zijn toiletten.

Na de kaartcontrole lopen bezoekers linksaf in de richting van het park. Meteen na het toegangshek zijn gratis plattegrondjes verkrijgbaat. Aan de linkerhand staat ook een grote plattegrond van het park. Links ligt ook een gebouw waar wandelwagentjes kunnen worden gehuurd (€ 4,00 per stuk), rolstoelen beschikbaar zijn (vooraf reserveren), een garderobe is gevestigd (jassen/tassen: € 1,50 per stuk) en eerder in het park gekochte souvenirs kunnen worden afgehaald (Souvenir Express). Er zijn ook toiletten. Iets verderop staat een geldautomaat.

Halverwege de Pardoes Promenade, bij de ingang naar het Spookslot, staat een informatiebord met plattegrond en actuele wachttijden en aan het einde van de ingangslaan, vlak voor het centrale plein Hartenhof, is in een grote schatkist een tweede geldautomaat beschikbaar.

Uitrijk is onderdeel van Fantasierijk

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Efteling

Meest bezochte parkprofielen