Zo anders is Disneyland Paris

Alle Disneylanden zijn zeker niet hetzelfde. Wat is er anders in Disneyland Paris dan in Anaheim, Florida, Hongkong, Tokio en Shanghai?

Het kasteel van Doornroosje in Disneyland Paris is heel anders dan de kastelen in de zusterparken in Amerika, Japan en China. Geen wonder: Frankrijk staat vol met kastelen en daarom moest de Disney-variant ‘er uit springen’, zo vonden de Imagineers. En dus kreeg het magistrale bouwwerk bij Parijs een roze kleur en veel meer sprookjeselementen dan de andere kastelen.

Illustraties uit klassieke boeken en de Disney-animatiefilm Doornroosje uit 1959 vormden – meer dan de Franse kastelen – de inspiratiebron voor het kasteel van Disneyland Park bij Parijs. In de Verenigde Staten, Japan en China was dat anders: daar waren juist de ‘châteaux’ in Frankrijk en de ‘Schlösser’ in Duitsland de grote voorbeelden voor de kastelen. Er is echter één ding dat het kasteel van Doornroosje gemeen heeft met alle andere Disney-kastelen: het is noord-zuid aangelegd. De voorkant op de zuidzijde voorkomt achtergrondlicht, waardoor je het kasteel vanaf Central Plaza en Main Street, U.S.A. altijd perfect kunt fotograferen.

Zware draak

Het Franse kasteel van Doornroosje is het enige Disney-kasteel ter wereld met een eigen draak. De draak heeft een persoonlijke kelder onder het kasteel, La Tanière du Dragon. Het grote donkergroene beest is 24 meter lang en weegt 2.250 kilo. De Disney-imagineers wilden dat de draak lijkt op de ‘echte’ draken uit de Europese folklore en niet op de ‘vriendelijke’ geanimeerde draken in de Disney-films. Nog wat cijfers: de meest ‘bewoonde’ attractie in Disneyland Park is It’s a Small World. Er zijn 281 figuren, 48 stukken geanimeerd speelgoed en 247 geanimeerde accessoires.

Alle Disney-parken ter wereld

Le Pays des Contes de Fées in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Treinen en miniaturen

Walt Disney hield van treinen en van miniaturen. Zijn liefde voor treinen komt tot uiting in de stoomtreinen die hun rondjes rijden om Disneyland Park. Alleen Shanghai Disneyland heeft geen trein en de spoorrails van Tokyo Disneyland loopt niet rond het park maar het traject maakt een rondje door Frontierland. Walt Disney gebruikte miniaturen in de planning van films en themaparken. In Disneyland Park staan diverse miniaturen van sprookjes in Storybook Land (in het Frans: Le Pays des Contes de Fées). Afgezien van Disneyland Paris beschikken alleen Disneyland in Californië en Hong Kong Disneyland over vergelijkbare attracties. De versie in Frankrijk is echter groter en bevat meer sprookjesscènes.

Over de verschillen: Disney hier en Disney daar

Ramen in Main Street, U.S.A.

Loop je door Main Street, U.S.A. – en dat doe je minimaal tweemaal per dag – kijk dan eens naar de ramen van de diverse gebouwen. Op veel ramen staat een naam: sommige namen hebben een historische Disney-betekenis, sommige zijn een eerbetoon aan de mensen die geholpen hebben bij de bouw van het park en sommige teksten zijn fictief.

Audiosysteem aan boord

De attractie Space Mountain: De la Terre à la Lune was de eerste achtbaan ter wereld die een gesynchroniseerd audiosysteem aan boord had. Het idee kwam uit de koker van Walt Disney Imagineering en wordt sindsdien gebruikt bij achtbanen in Disney-parken over de hele wereld, inclusief de voormalige Rock ’n’ Roller Coaster starring Aerosmith in Walt Disney Studios, die momenteel wordt getransformeerd tot een attractie die in het teken staat van Marvel-superheld Iron Man.

Beleef een magisch mooi verblijf in een Disney-hotel op het park

Space Mountain in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Space Mountain: Mission 2

Van de vijf versies van Space Mountain in de Disney-parken is Space Mountain: Mission 2 in Disneyland Paris de snelste en de enige die inversies – loopings en kurkentrekkers – bevat. Versie 2 van Space Mountain werd geopend op 9 april 2009. Michael Giacchino, de componist van de muziek voor The Incredibles en de Amerikaanse televisieserie Alias, componeerde de muziek die bezoekers van Space Mountain: Mission 2 horen tijdens hun reis.

Big Thunder Mountain in het water

Er bestaan vier verschillende versies van Big Thunder Mountain in vier Disney-parken wereldwijd (Parijs, Californië, Florida en Tokyo). De versie in Disneyland Paris is het snelste, hoogste en langste van allemaal. En het is de enige Big Thunder Mountain die midden in het water ligt.

Lees het interview met Disney-imagineer Tony Baxter

Indiana Jones, voor- en achteruit

Indiana Jones and the Temple of Peril was de eerste achtbaan in een Disney-park met een inversie. De attractie maakte zijn eerste ritje op 30 juli 1993. Van april 2000 tot november 2004 waren de ritjes in de attractie tijdelijk in tegengestelde richting, om zo Indiana Jones and the Temple of Peril: Backwards te worden.

Moteurs... Action! Stuntshow in Walt Disney Studios Park bij Parijs - Foto: © Disney

Motoren aan… en weer uit!

De stuntshow Moteurs… Action! beleefde zijn primeur bij de opening van Walt Disney Studios Park op 16 maart 2002 en sloot bijna twintig jaar later om plaats te maken voor de Avengers Campus. De energieke voorstelling met ronkende auto’s, jetski’s, vuurwerk en stuntmannen speelde zich af in een groot openluchttheater met een decor dat geïnspireerd is op Villefranche-sur-Mer, een klein plaatsje in het zuiden van Frankrijk. Moteurs… Action! was jarenlang een unieke show die in geen ander Disney-park ter wereld te bewonderen is. Dat was tussen 5 mei 2005 en 2 april 2016 anders: toen draaide een kopie van de show in Disney’s Hollywood Studios in Walt Disney World. Dat theater moest plaatsmaken voor het nieuwe themagebied Star Wars: Galaxy’s Edge. Ook de show in Walt Disney Studios bij Parijs had niet het eeuwige leven; die werd uiteindelijk opgeofferd aan het nieuwe Marvel-gebied dat op de plek van het stunttheater verrees.

Naar Walt Disney Studios Park
Bestel hier entreetickets of boek een hotel bij Disneyland Paris

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disney

Meest bezochte parkprofielen