In het Disneyland Hotel in Hong Kong Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Disney Index: VS duur, Azië goedkoop

Mondiaal gezien is de prijs voor een dagje Disneyland in Europa heel gemiddeld.

Noorwegen behoort tot de duurste landen ter wereld, net als Zwitserland en Zweden. Die wijsheid leert ons de Big Mac Index, de door het Britse weekblad The Economist in 1986 bedachte manier om de koopkracht over de hele wereld uit te rekenen. De formule is heel eenvoudig: de Big Mac wordt over de hele wereld verkocht en overal op dezelfde manier gemaakt. Door de prijzen van de hamburger van McDonald’s te vergelijken zie je welke landen het duurst en het goedkoopst zijn.

De Disney Index

De prijs van de Big Mac wordt jaarlijks over de hele wereld vergeleken. Maar hoe zit het met de zes magische koninkrijken van Disney? Die zijn ook over de hele wereld verspreid: één aan de Amerikaanse oostkust, één aan de westkust, één in Europa, één in Japan en twee in China. Welke is het duurst, welke het goedkoopst? Hoe ziet de Disney Index eruit?

Het huis van Goofy in Disneyland Anaheim - Foto: © Adri van Esch

Met afstand het duurst

Een vergelijking van de zes Disneylanden toont aan dat de Verenigde Staten met afstand het duurst is. Een dagkaartje in het hoogseizoen voor een volwassene voor het Magic Kingdom in Walt Disney World in Florida kost 159 dollar. Tel daarbij de btw op – die apart berekend wordt – en aan de kassa moet op de drukste dagen voor een ticket 169 dollar worden neergeteld. Omgerekend komt dat neer op 149 euro*. In het laagseizoen starten de prijzen bij $ 109,00.

Prijsverhoging voor Star Wars

Disneyland aan de andere kant van de Verenigde Staten – in Anaheim bij Los Angeles – vraagt in het hoogseizoen 149 dolllar per persoon. Aan de Amerikaanse westkust ging de prijs onlangs flink omhoog – met liefst 25 dollar – met het oog op de opening van themaland Star Wars Galaxy’s Edge. Het in verhouding kleine park verwacht een gigantische toestroom van bezoekers en de forse prijsverhoging moet die enigszins temperen. Omgerekend in euro’s kost een toegangskaartje voor het originele Disneyland € 131,50. In Californië wordt op pretparkkaartjes geen btw meer geheven, dus die prijs gaat niet verder omhoog. Een manier om te besparen op de dure Amerikaanse parken is meerdaagse tickets kopen: hoe meer dagen een entreekaartje geldig is, hoe voordeliger de prijs per dag wordt.

In de middenmoot

Disneyland Paris is het duurste attractiepark van het Europese vasteland, maar vergeleken met de andere Disney-parken schaart de Franse vestiging zich precies in het midden. Een toegangskaartje voor Disneyland Park kost aan de kassa € 87,00.

Toy Story Land in Hong Kong Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Prijzen opgeschroefd

Goedkoper wordt het in Hongkong. Het Chinese pretpark was lange tijd het goedkoopst – kaartjes kostten tot enkele jaren geleden slechts zo’n 35 euro – maar het park heeft de laatste jaren de tarieven flink opgeschroefd nadat er nieuwe attracties waren geopend. Een dagkaartje voor Hong Kong Disneyland kost voor een volwassene 619 Hong Kong Dollar, omgerekend 70 euro.

Het goedkoopst

Verrassend maar waar: het immens populaire Tokyo Disneyland en het nieuwe Shanghai Disneyland zijn de goedkoopste magische Disney-koninkrijken ter wereld. Een ticket kost in Tokyo ¥ 7400 per persoon. Omgerekend is dat 59 euro. De Japanse vestiging is ook de enige ter wereld die niet door het Disney-concern zelf wordt geëxploiteerd. De Amerikanen hebben hun park in het land van de rijzende zon uitbesteed aan een onafhankelijk bedrijf, de Oriental Land Company. Shanghai Disneyland is nóg goedkoper, althans buiten het hoogseizoen. Een kaartje kost ¥ 399, omgerekend 52 euro. In de weekenden en juli en augustus betaalt een bezoeker 575 Chinese yuan, omgerekend € 75,00.

De Disney Index Dagticket In euro’s*
Magic Kingdom Florida (H) $ 159,00 € 140,00
Disneyland Californië (H) $ 149,00 € 131,50
Magic Kingdom Florida (T) $ 129,00 € 114,00
Disneyland Californië (T) $ 129,00 € 114,00
Magic Kingdom Florida (L) $ 109,00 € 96,00
Disneyland Californië (L) $ 104,00 € 92,00
Disneyland Paris
€ 87,00 € 87,00
Shanghai Disneyland (H) ¥ 575 € 75,00
Hong Kong Disneyland HK$ 619 € 70,00
Tokyo Disneyland ¥ 7400 € 59,00
Shanghai Disneyland (L) ¥ 399 € 52,00

*Prijzen voor een volwassene, voor één dag en één park, omgerekend in maart 2019 en afgerond op hele of halve euro’s
(H) prijs in hoogseizoen
(T) prijs in tussenseizoen
(L) prijs in laagseizoen

Alle Disney-parken wereldwijd

2019 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen