Pretparken in Californië

Californië is de bakermat van de Amerikaanse pretparken. In de Golden State ligt ‘America’s first theme park’, maar ook het originele Disneyland, dat na de opening in 1955 het referentiekader was voor alle attractieparken in Amerika en over de hele wereld.

Californië heeft ook diverse ‘boardwalks’, traditionele amusementsparken langs de zeerand. Tien tips voor een onvergetelijk dagje uit aan de zonnige westkust van de Verenigde Staten.

Matterhorn Bobsleds in Disneyland in Anaheim - Foto: © Disney

DISNEYLAND

Anaheim

‘The happiest place on earth!’ Dat staat op het affiche van Disneyland bij Los Angeles. Voor Disney-liefhebbers is deze locatie bijna heilig; het is niet het enige park ter wereld waar Walt zijn naam aan gaf, maar wel het enige dat door de meester zélf is bedacht en uitgevoerd. Met Disneyland in Anaheim kwam de jarenlange droom van Walt Disney uit. Het park, dat de poorten opende op 17 juli 1955, heeft nog steeds attracties die debuteerden op die snikhete eerste openingsdag, zoals Snow White’s Scary Adventures, Autopia, Mark Twain Riverboat, Peter Pan’s Flight en Mad Hatter’s Tea. Later vonden deze klassiekers hun weg over de hele wereld. Meer over Disneyland lees je hier.

Waar? Disneyland, 1313 S. Disneyland Drive, Anaheim, CA 92802 • Het park ligt ten zuiden van Los Angeles aan snelweg I-5 (Los Angeles-San Diego), afslag 110B.

Wanneer? Disneyland is het hele jaar dagelijks geopend, meestal vanaf 10.00 uur. De sluitingstijd varieert met de seizoenen, weekenden en piekdagen.

Alles over Disneyland in Anaheim
De 15 ‘gouwe ouwe’ van Disneyland

Maters Tractors in Disney's California Adventure - Foto: © Disney

CALIFORNIA ADVENTURE

Anaheim

De staat Californië is het thema van California Adventure, dat in 2001 opende op het voormalige parkeerterrein van Disneyland. De natuur, de filmindustrie, het strand, de cultuur en de mensen van Californië vormden de inspiratiebron voor dit park. Populair zijn zweefattractie Soarin’ Around The World, de virtuele darkride Toy Story Midway Mania en loopingachtbaan Incredicoaster. In themagebied Cars Land leidt een nagebouwd stukje Route 66 naar het dorpje Radiator Springs. Gasten beleven er een uniek avontuur: een ritje in de razendsnelle raceauto’s van Radiator Springs Racers. In Avengers Campus, het nieuwste land in het park (nog in aanbouw), ga je in een Web Slinger op avontuur met Spider-Man en bezoek je de spannende Avengers Headquarters. Elke avond wordt op het meer van California Adventure de betoverende watershow World of Color vertoond. Meer over Disney’s California Adventure lees je hier.

Waar? California Adventure, 1313 S. Disneyland Drive, Anaheim, CA 92802 • Het park ligt ten zuiden van Los Angeles aan snelweg I-5 (Los Angeles-San Diego), afslag 110B.

Wanneer? California Adventure is het hele jaar dagelijks geopend, meestal vanaf 10.00 uur. De sluitingstijd varieert met de seizoenen, weekenden en piekdagen.

Alles over California Adventure
Van lelijk eendje tot mooie zwaan
Disney over de hele wereld

Universal Studios in Hollywood

UNIVERSAL STUDIOS HOLLYWOOD

Hollywood

Universal Studios is inmiddels over de hele wereld populair, maar de enig echte filmstudio met bijbehorend themapark staat natuurlijk in Hollywood. Het studiocomplex werd in 1912 opgericht door Carl Laemmle. Drie jaar later konden geïnteresseerden de studio’s bezoeken en voor 25 cent zien hoe films gemaakt werden. In 1964 werd een apart themapark geopend. Bezoekers kunnen er per tram een Studio Tour maken, langs filmsets van onder meer Desperate Housewives, Ghost Whisperer en Psycho en naar Skull Island voor King Kong: 360 3-D. Universal Studios Hollywood heeft ook bekende en veelgeprezen attracties als Harry Potter and the Forbidden Journey, The Simpsons Ride en Fast & Furious: Supercharged. Naast het filmpark ligt CityWalk, een uitgestrekt complex met bioscoopzalen, restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden. Meer over Universal Studios Hollywood lees je hier.

Waar? Universal Studios Hollywood, 100 Universal City Plaza, Universal City, CA 91608 • Het park ligt aan snelweg 101, de Hollywood Freeway. Afslag Universal Studios Boulevard.

Wanneer? Universal Studios Hollywood is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. In de zomer, schoolvakanties en weekenden langere openingstijden.

 Alles over Universal Studios Hollywood
Universal over de hele wereld

Achtbaan HangTime in Knott's Berry Farm - Foto: Jeremy Thompson (Flickr)

KNOTT’S BERRY FARM

Buena Park

Knott’s Berry Farm noemt zichzelf ‘America’s first theme park’; begin jaren veertig bouwde Walter Knott attracties en een cowboystadje rond het drukke kiprestaurant met bessenjamwinkeltje van zijn vrouw Cordelia om het wachten te veraangenamen. Het wildweststadje Ghost Town is er nog steeds – gasten kunnen mee in de authentieke stoomtrein, een ritje maken in een postkoets of in de Calico Mine Ride in mijnkarretjes door een goudmijn rijden – maar het park heeft ook hypermoderne attracties als houten achtbaan GhostRider, de zes loopings tellende rollercoaster Silver Bullet, wildwaterbaan Timber Mountain Log Ride en Pony Express, een achtbaanrit op de rug van een paard. Naast het pretpark ligt Knott’s Soak City, een waterpark met meer dan twintig snelle waterglijbanen, de zeshonderd meter lange Sunset Lazy River en golfslagbad Tidal Wave Bay. Meer over Knott’s Berry Farm lees je hier.

Waar? Knott’s Berry Farm, 8039 Beach Boulevard, Buena Park, CA 90620 • Komend vanuit het noorden (Los Angeles): snelweg I-5 south (Interstate 5), afslag 117, Knott Avenue. Komend vanuit het zuiden (San Diego, Anaheim): snelweg I-5 north (Interstate 5), afslag 114.

Wanneer? Knott’s Berry Farm is dagelijks geopend, behalve op 25 december, vanaf 10.00 uur. Knott’s Soak City Waterpark is open van eind mei tot begin september.

Alles over Knott’s Berry Farm

Batman in Six Flags Magic Mountain - Foto: Jeremy Thompson (Flickr)

SIX FLAGS MAGIC MOUNTAIN

Valencia

In 1976 opende Magic Mountain de achtbaan Revolution, de allereerste loopingachtbaan ter wereld. Daarmee zette het park ten noorden van Los Angeles de eerste stap naar het achtbanenwalhalla dat het nu is. Het pretpark heeft er momenteel liefst negentien, waaronder een aantal zeer spectaculaire, zoals Viper, met zeven loopings, de hangende Batman The Ride en Déjà Vu, ’s werelds grootste heen-en-terugbaan. Full Throttle is een achtbaan waarbij de looping aan twéé zijden wordt gebruikt – op zijn kop én er overheen – en in X2 hangen de stoeltjes niet alleen naast de baan, maar kantelen ze ook nog eens 360 graden om hun as. Magic Mountain, dat hoort tot de Amerikaanse pretparkenketen Six Flags, afficheert zichzelf graag als een park voor echte daredevils waar je vooral heen gaat voor een adrenalinekick, al zijn er ook diverse attracties voor kinderen en niet-waaghalzen. Meer over Six Flags Magic Mountain lees je hier.

Waar? Six Flags Magic Mountain, 26101 Magic Mountain Parkway, Valencia, CA 91355 • Komend vanaf Anaheim/Los Angeles: snelweg I-5 north (Interstate 5), afslag 170 (Magic Mountain Parkway).

Wanneer? Het park is dagelijks geopend, vanaf 10.00 of 10.30 uur, maar in november en december op sommige werkdagen gesloten.

Alles over Six Flags Magic Mountain
Looping aan beide zijden gebruikt

Achtbaan RailBlazer in Great America - Foto: Jeremy Thompson (Flickr)

CALIFORNIA’S GREAT AMERICA

Santa Clara

De Amerikaanse pretparkketen Cedar Fair heeft zowel een attractiepark bij Los Angeles – Knott’s Berry Farm – als bij San Francisco. In Santa Clara, tachtig kilometer ten zuidoosten van Frisco, opende hotelketen Mariott in 1976 pretpark Great America. Tegenwoordig heet het park voluit California’s Great America. Avonturiers vinden er veel van hun gading. De populairste attractie is Gold Striker, de hoogste en snelste houten achtbaan in Noord-Californië. Ook loopingachtbanen Flight Deck en Demon staan in de top vijf van Great America. Geliefd is ook Carousel Columbia, een historische, twee verdiepingen tellende draaimolen die het visitekaartje van het park is geworden. Voor kinderen is vooral Planet Snoopy erg leuk, een themaland gewijd aan Charlie Brown, Linus, Lucy, Sally en hond Snoopy, de karakters uit de tekenfilmreeks Peanuts. Naast het pretpark ligt waterpark South Bay Shores.

Waar? California’s Great America , 4701 Great America Parkway (Pkwy), Santa Clara, CA 95054 • Het park ligt aan snelweg US Highway 101. Neem de afslag Great America Parkway. Ongeveer twintig minuten lopen van de ingang ligt het treinstation van Santa Clara. De treinen van Amtrak en Altamont Commuter Express (ACE) stoppen er. Ook trams en bussen van Valley Transportation Authority (VTA) stoppen bij de poorten van het pretpark.

Wanneer? Open van eind maart tot december. In weekenden, schoolvakanties en hoogseizoen dagelijks open, vanaf 10.00 uur. Waterpark South Bay Shores is open vanaf 11.00 uur; check de parksite.

Superman Ultimate Flight in Six Flags Discovery Kingdom - Foto: Jeremy Thompson (Flickr)

SIX FLAGS DISCOVERY KINGDOM

Vallejo

Net als Cedar Fair heeft ook parkenketen Six Flags een vestiging bij San Francisco: Discovery Kingdom, pretpark en dierenpark in één. Tussen de veertig attracties bevinden zich spannende achtbanen als 4D-wing-coaster Batman The Ride, de honderd kilometer snelle Superman Ultimate Flight en The Joker, een hybride achtbaan van hout en staal vergelijkbaar met Untamed in Walibi Holland. Voor fans van natte waterattracties zijn er White Water Safari en Monsoon Falls en kleinere kinderen komen aan hun trekken in de speelgebieden Looney Tunes Seaport en Seaside Junction. In het dierendeel van het attractiepark wonen leeuwen en giraffen, dolfijnen en zeeleeuwen, krokodillen, haaien en pinguïns. Met diverse dieren, zoals giraffen, dolfijnen, zeehonden en papegaaien, kunnen ontmoetingen geboekt worden. De shows die dolfijnen en zeeleeuwen verzorgen – tegenwoordig demonstraties en trainingen genoemd – gaan terug naar de jaren zestig, toen Discovery Kingdom de poorten opende als Marine World.

Waar? Six Flags Discovery Kingdom, 1001 Fairgrounds Drive SW, Vallejo, CA 94589 • Het park ligt vijftig kilometer ten noordoosten van San Francisco, op de kruising van de snelwegen 80 en 37. Volg vanuit San Francisco Highway 80 eastbound en neem de afslag naar Highway 37.

Wanneer? Six Flags Discovery Kingdom is open van eind maart tot en met oktober. Van eind november tot en met de eerste zondag in januari wordt Holiday in the Park gevierd, waarbij het hele park in kerstsfeer is. Check de parksite.

Coast Cruise en Miniland in Legoland California

LEGOLAND CALIFORNIA

Carlsbad

Legoland California was het derde Legopark dat werd geopend, na de parken in het Deense Billund en het Engelse Windsor. Het themapark ligt tussen Los Angeles (een uur rijden) en San Diego (dertig minuten rijden). Midden in het park ligt Miniland USA, met de skyline van New York, het Capitool, de Hollywood Bowl en tien bijzondere hotels van de Las Vegas Strip. De typische huizen van New Orleans, de Golden Gate Bridge en Pier 39 in San Francisco werden in elkaar gezet in Billund. De geluiden die je op de Legoversie van Pier 39 hoort van onder meer de carrousel en de beroemde zonnende zeeleeuwen zijn opgenomen op de pier zelf. Voor het bouwen van Miniland – waar je ook met de Coast Cruise langs kunt varen – waren ruim 32,5 miljoen Legosteentjes nodig. In het Land of Adventure staat het spannende Lost Kingdom Adventure, waar gasten een tochtje in jeeps kunnen maken door een Egyptische tempelruïne.

Waar? Legoland California, 1 Legoland Drive, Carlsbad, CA 92008 • Snelweg I-5, afslag Cannon Road East, rechtsaf naar Legoland (borden volgen).

Wanneer? Het park is het hele jaar open. In de maanden juni, juli, en augustus dagelijks geopend, evenals in de weekenden. In de overige maanden op sommige werkdagen gesloten: check de parksite.

Alle Legolanden ter wereld

Tidal Twister in SeaWorld San Diego - Foto: Mike Aguilera / SeaWorld

SEAWORLD

San Diego

Van de drie SeaWorld-parken in de Verenigde Staten is de vestiging in San Diego het oudst. Het zeedierenpark opende in 1964, in 1973 volgde Orlando en in 1988 San Antonio. Nog steeds vormen shows met dolfijnen en zeeleeuwen een belangrijk bestanddeel van een dagje in SeaWorld. De nadruk is echter de afgelopen jaren verschoven van imponeren naar educatie. Het park aan de lommerrijke Mission Bay in de meest zuidelijke stad van Californië biedt demonstraties met orka’s en ontmoetingen met pinguïns, haaien, schildpadden en otters. Snelheidsduivels stappen in dive coaster Emperor, loopingachtbaan Electric Eel, de dubbele achtbaan Tidal Twister of in familieachtbaan Manta. Bayside Skyride is een kabelbaan die buiten de parkgrenzen gaat en over Mission Bay voert. In speelgebied Sesame Street Bay of Play staan diverse kinderattracties rond de bekende karakters uit Sesamstraat. Meer over SeaWorld lees je hier.

Waar? SeaWorld San Diego, 500 SeaWorld Dr., San Diego, CA92109 • Neem vanaf snelweg I-5 afrit SeaWorld Drive. De ingang van het park ligt anderhalve kilometer naar het westen. Vanaf snelweg I-8 eerst de I-5 North nemen en vervolgens de afslag SeaWorld Drive.

Wanneer? SeaWorld San Diego dagelijks van 10.00 of 10.30 uur tot 18.00 uur. In het zomerseizoen en de weekenden zijn beide parken langer open.

Alles over SeaWorld

Pier 39 in San Francisco - Foto: © Adri van Esch

PIER & BOARDWALK

In de fameuze badplaatsen langs de kust van Californië vind je al sinds begin vorige eeuw kleinere amusementsparken met talloze attracties. De pretparken zijn gebouwd langs de boulevard – de boardwalks – of op een pier die fier in de zee steekt. De bekendste zijn Pacific Park op de pier van Santa Monica en de Santa Cruz Beach Boardwalk. De fameuze Santa Monica Pier staat vol eettentjes, winkeltjes en kermisattracties. De bekendste en meest opvallende zijn reuzenrad Pacific Wheel en achtbaan West Coaster. De Santa Cruz Beach Boardwalk, bekend van achtbaan Giant Dipper, dateert uit 1907 en is daarmee echt het oudste pretpark van Californië.

Heel populair bij toeristen is Pier 39 in San Francisco. De pier op Fisherman’s Wharf is eigenlijk niet meer dan een bedrijvige shopping mall in de openlucht, maar trekt zoveel bezoekers door het prachtige uitzicht op de baai van San Francisco, de Golden Gate Bridge en het voormalige gevangeniseiland Alcatraz en door de grote kolonies zeeleeuwen die naast de pier in de zon van het leven liggen te genieten. Op Pier 39 kunnen kinderen rondjes draaien in de carrousel, kan men kleurrijke vissen bewonderen in het Aquarium of the Bay, een virtuele achtbaanrit maken in het 7D Experience Theater of over San Francisco vliegen in The Flyer. Andere geliefde pretparken langs de kust zijn Belmont Park op Mission Beach in San Diego en Balboa Fun Zone op Balboa Island in Newport Beach. De sensatie van een achtbaanritje vlak langs de waterrand of het adembenemende uitzicht vanuit het reuzenrad maken een bezoekje aan een pier of boardwalk een ‘all American favorite’.

Pretparken in Florida

© Tekst: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen