Disneyland: minder Euro, meer Paris

Disneyland bracht een ultieme liefdesverklaring aan Frankrijk en met name aan de stad Parijs. Mickey Mouse verlichtte hoogstpersoonlijk de Eiffeltoren.

Disneyland werd bij de opening in 1992 gelanceerd als een vakantiebestemming voor en door Europa. In heel Europa werden er personeelsleden geworven voor het resort bij Parijs. Disneyland moest een internationale cast hebben. Daarom waren er in de aanloop naar de officiële opening niet alleen wervingscampagnes voor medewerkers in heel Frankrijk, maar ook in Groot-Brittannië, Italië, Spanje (bijvoorbeeld op de Expo ‘92 in Sevilla), Duitsland (zoals in Leipzig, zie foto hieronder), België en in Nederland (Amsterdam).

Enorme puzzel

Met trots liet Disney weten dat de enorme puzzel die Disneyland heette in elkaar werd gelegd door bedrijven uit heel Europa. Het luchtschip Hyperion boven de ingang van Videopolis werd vervaardigd in Duitsland, de vliegende raketjes van Orbitron kwamen uit Italië, evenals de autootjes van Autopia en de vliegende galjoenen uit Peter Pan. De glas-in-loodramen werden gemaakt in Engeland, de stoomtreinen in Wales, de boten van It’s a Small World in Zwitserland en de mijntreintjes van Big Thunder Mountain kwamen uit Nederland.

Europees project

Disneyland was een Europees project, benadrukte Disney steevast. Een project dat tot ver over de grenzen van thuisland Frankrijk heenging. Geen wonder dat de bestemming heel bewust Euro Disney was gedoopt. Dat veranderde echter op 1 oktober 1994. Vanaf die datum heet Euro Disney voortaan Disneyland Paris, om duidelijker te zijn waar het resort precies ligt in Europa. In de decennia die volgden werd de Europese gedachte achter het Franse Disneyland steeds meer losgelaten.

Europese cast members

Hoewel Disney er nog steeds trots op is dat bijna één op de vijf cast members afkomstig is uit een ander Europees land dan Frankrijk, is het aantal buitenlandse medewerkers in de loop der jaren behoorlijk geslonken. Bij de opening in 1992 was Euro Disney een populaire werkgever bij Nederlanders: de grote groep managers uit ons land werd gekscherend ‘The Dutch maffia’ genoemd. Tegenwoordig is het aantal hooggeplaatste Nederlanders op één hand te tellen.

Trots op Franse wortels

Versterkt door de coronapandemie – waarbij mensen gedurende bijna twee jaar niet of veel minder de grens over konden – nam het percentage Fransen dat Disneyland Paris bezocht toe. Voor 2020 kwam ruim 40 procent van de bezoekers uit Frankrijk, inmiddels is dat gestegen tot bijna de helft. Disneyland zag zich door corona gedwongen meer te focussen op de thuismarkt. Minder Euro, meer Paris. En Disneyland windt daar geen doekjes om. Het park is, meer dan ooit, trots op zijn ligging en zijn relatie met Frankrijk en Parijs. Disney laat tegenwoordig niet na om die band te benadrukken.

Lees verder onder de foto

Lokaal bedrijf

In het verleden werden paradewagens voor Disneyland Park vaak gemaakt bij het bedrijf P&P in het Brabantse Asten, en vervolgens op diepladers naar Marne-la-Vallée vervoerd. De praalwagens voor de jubileumshow Rêvons… et le monde s’illumine komen van het bedrijf After uit Emerainville. Een overstap naar een ander productiebedrijf is op zich niet bijzonder. Wel bijzonder is dat Disney überhaupt de naam van de fabrikant noemt – de naam van het Limburgse Vekoma dat meerdere achtbanen voor Disneyland Paris bouwde wordt volledig stilgehouden – en dat het niet onder stoelen of banken steekt dat de paradewagens door een lokaal bedrijf zijn vervaardigd. Emerainville ligt namelijk op minder dan 25 kilometer van het park.

Eiffeltoren

Met net zoveel openheid meldde Disneyland dat voor de grootscheepse renovatie van het Château de la Belle au Bois Dormant negen Franse bedrijven werden ingeschakeld. Het timmerwerk, de dakbedekking, het schilderen en de metaalbewerking, het werd allemaal uitgevoerd door vaklieden die ook historische kerken, kathedralen en kastelen in Frankrijk gerestaureerd hebben. De ultieme liefdesverklaring van Disneyland aan Frankrijk en met name Parijs kwam deze week: Mickey Mouse toog samen met Minnie naar het Palais de Chaillot in de Franse hoofdstad. Vanaf daar verlichtte de wereldberoemde muis op spectaculaire wijze de Eiffeltoren in de kleuren van de dertigste verjaardag van Disneyland Paris. Kosten nog moeite werden gespaard voor deze korte maar buitengewone show: de verrichtingen van Mickey werden ondersteund door een lichtshow met liefst 370 computergestuurde spots.

Goocheltruc

“Deze unieke goocheltruc van Mickey Mouse onderstreept de sterke band tussen Europa’s belangrijkste toeristische bestemming en Frankrijk en de stad Parijs”, meldde Disney bij de presentatie van de videoclip. Hoewel nog steeds heel veel mensen spreken over Euro Disney is duidelijk dat het resort daar zelf anders over denkt: Disneyland is de afgelopen jaren meer Frans en minder Europees geworden.

De geschiedenis van Disneyland Paris

8 mei 2022 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Disney

Meest bezochte parkprofielen