Water besparen in het klein en in het groot

Attractieparken zijn grootverbruikers van water. Parken als Efteling en Disneyland Paris zorgen dat met kleine en grote maatregelen het waterverbruik verlaagd wordt en verspilling wordt tegengegaan.

Steeds drogere en warmere zomers geven de noodzaak aan van het besparen van water. Attractieparken zijn grootverbruikers van water. Voor het lessen van de dorst van bezoekers, voor het vullen van vijvers en attracties, voor het besproeien van borders en gazons, voor toiletten en douches. Uit kostenoogpunt, maar zeker ook vanwege het milieu, geven zij steeds meer prioriteit aan het besparen van kostbaar water. Met kleine en met grote maatregelen.

Ongewenste waterverspilling

Zo gaat Efteling serieus nadenken over waterverspilling door kraantjes die constant lopen of waarvan het drinkwater rechtstreeks in het afvoerputje verdwijnt. Op social media ontstond een discussie over de driedelige waterpomp bij De Vliegende Hollander, waar het water telkens uit een ander kraantje komt. Een leuk verrassingseffect, maar niet heel duurzaam, want heel wat helder water gaat verloren. Een vergelijkbare pomp staat in het Lavenlaar. Daarnaast heeft het park diverse kranen die permanent lopen, bijvoorbeeld bij de Ganzenhoedster op het Anton Pieck Plein en toiletgroep ‘t Gemack bij restaurant Het Witte Paard. Efteling heeft aangekondigd naar een oplossing te zoeken. De constant lopende kranen zullen niet worden weggehaald, maar er wordt onderzocht of een sensor of drukknop de ongewenste waterverspilling kan tegengaan.

Lees verder onder de foto

Zuiniger douchen

In Disneyland Paris worden alle douchekoppen in de badkamers van de hotels en de spoelsystemen van de toiletten vervangen door water besparende exemplaren. In hotel Sequoia Lodge zijn al douchekoppen van het merk Hydrao geïnstalleerd. Die veranderen naarmate er langer wordt gedoucht van kleur, zodat gasten worden gestimuleerd korter te douchen. Een label aan de douchekop legt het principe en de noodzaak uit. De douchekoppen van Hydrao worden in Sequoia Lodge getest. De eerste resultaten wijzen uit dat het waterverbruik 22 procent lager ligt dan bij andere systemen. Disneyland Paris is van plan de installatie van de zuinige douchekoppen over het hele resort uit te rollen.

Lees verder onder de foto’s

Eigen waterzuivering

Disneyland Paris zegt zich al jaren te richten op verantwoord beheer van waterbronnen om verspilling tegen te gaan, ten gunste van de biodiversiteit en de lokale ecosystemen. Sinds 2013 heeft het bedrijf, als eerste attractiepark van Europa, een eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie. De installatie zuivert per dag tot 3.500 kubieke meter water, afkomstig van zowel Disneyland Park, Walt Disney Studios Park, de hotels en Disney Village. Het gezuiverde, schone water wordt vervolgens gebruikt om paden schoon te maken, de perken, bloembedden en golfbaan water te geven, de vijvers te vullen en de energiecentrale af te koelen. In 2018 werd de zuiveringsinstallatie gemoderniseerd: met behulp van innovatieve technologie wordt het fosforgehalte in het water nu verder verlaagd.

Drinkwater besparen

Sinds de ingebruikname in 2013 heeft de afvalwaterzuiveringsinstallatie vier miljoen kubieke meter water bespaard. Bijna de helft van al het afvalwater uit de parken wordt door de installatie gezuiverd. Het drinkwaterverbruik in Disneyland Paris daalde tussen 2012 en 2022 met 24 procent. Omgerekend is dat ruim 300.000 kubieke meter drinkwater per jaar, oftewel 120 Olympische zwembaden.

Lees verder onder de foto

Grondwater wordt Klaterwater

Ook in de Efteling wordt heel wat water bespaard, met name grondwater. Dankzij het project Klaterwater bespaart het park zo’n 400.000 kubieke meter grondwater per jaar. Die 400.000 kuub water is wat de Efteling ook jaarlijks nodig heeft aan grondwater. Het water wordt gebruikt voor het vullen van vijvers en waterattracties en voor het besproeien van gazons en groenpartijen. Gezuiverd huishoudelijk afvalwater wordt van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Kaatsheuvel naar de Efteling geleid. Daar wordt het in waterpartijen met een helofytenfilter – een rietbed – nogmaals gefilterd. Deze biologische zuivering levert water op dat de kwaliteit van zwemwater heeft. Echt Klaterwater dus, dat het natuurpark op duurzame wijze nat en groen houdt en – door het positieve effect op de grondwaterstand – de natuurlijke vegetatie in de omgeving van de Efteling op peil houdt.

Duurzaamheid met een hoofdletter D
Over de fietssnelweg naar de Efteling

23 juni 2023 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disneyland Paris

Meest bezochte parkprofielen