Muziekkorps van Tivoli marcheerde door Disneyland

Het jeugdmuziekkorps van Tivoli bezocht Disneyland Paris. De band tussen Disneyland en Tivoli is al 70 jaar oud: Walt Disney deed inspiratie op in het beroemde park in Kopenhagen.

Honderd jongens en meisjes tussen acht en zestien jaar vormen samen het muziek- en erekorps van Tivoli in Kopenhagen. Het korps werd in 1844 opgericht, een jaar nadat het Deense pretpark voor het eerste de poorten opende. Inmiddels zijn de leden van de Tivoli-Garden met hun karakteristieke uniform van berenmuts, rode jas en witte broek een symbool voor Tivoli geworden.

Mickey en muzikanten

Op 3 en 4 juli ontmoetten twee iconen uit de attractieparkenwereld elkaar: op die dagen marcheerde het muzikantenkorps van Tivoli door Disneyland Paris, onder toeziend oog van Mickey Mouse. De honderd jonge musici liepen niet alleen mee in de parade door Main Street, U.S.A., ze verzorgden ook concerten in het Franse themapark. “Er is altijd een goede relatie geweest tussen Tivoli en Disneyland”, vertelt Frederik Wiedemann, cultureel directeur van Tivoli. “Ons korps treedt daarom ontzettend graag op in Disneyland Paris. Bovendien draagt een bezoek aan Parijs bij aan de artistieke en sociale ontwikkeling van de jongeren van de Tivoli-garde.”

Lees verder onder de foto

Inspiratiebron

Wiedemann wijst ook op de band tussen Walt Disney en het beroemde Deense pretpark: “Tivoli was een belangrijke inspiratiebron voor Walt voor zijn eigen themapark”. Disney bracht in de vroege jaren vijftig – nog voor de opening van Disneyland – inderdaad meermaals een bezoek aan Tivoli. Hij was op zoek naar ideeën en die vond hij in Kopenhagen. Bij zijn bezoek aan Tivoli vertelde Walt voor het eerst openlijk over zijn voornemen een amusementspark te bouwen. In Tivoli zag Walt dat het werkte: een schoon park met een doordachte lay-out, veel professioneel entertainment, ook ’s avonds, en volop ruimte om lekker te zitten en te ontspannen. Bij zijn bezoek aan Tivoli zei Walt tegen zijn vrouw Lillian: “Zo hoort een amusementspark te zijn”.

Geüniformeerde jongens

Het jongerenkorps van Tivoli was een idee van Georg Carstensen, de oprichter van het Deense park. De eerste vijftig jaar bestond de eregarde alleen uit geüniformeerde jongens die de wacht hielden in het park. Daarna werd een orkest toegevoegd. Oorspronkelijk was het korps alleen toegankelijk voor jongens, sinds 2015 kunnen ook meisjes deelnemen aan de Tivoli-Garden. Tegenwoordig bestaat het korps uit drie onderdelen: het Musikkorps, het Tambourkorps en de Fanevagt, een erewacht met vaandels.

Muziekschool

Aan het jeugdkorps is een muziekschool verbonden. Kinderen die lid willen worden van het muziekkorps moeten eerst een toelatingsexamen doen. Vervolgens krijgen zij regelmatig les. De Tivoli-Garden was de springplank voor enkele bekende professionele Deense muzikanten. Onder meer filmacteur en componist Jeppe Kaas (Riders of Justice, Headhunters) en zijn broer Nikolaj Lie Kaas (televisieseries Unit One, The Killing en Face to Face) waren lid van het erekorps. Ook Uffe Savery en Morten Friis, de twee leden van het percussieduo Safri Duo bekend van de hit Played-a-Live, startten hun muzikale loopbaan in het muziekkorps van Tivoli.

Pretparken hebben hun wortels in Kopenhagen
Kijken, proeven, genieten in Tivoli

30 juni 2023 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Julie Hellum en Anders Bøggild (Tivoli)

Meest bezochte parkprofielen