Walt Disney World verzorgde één van de praalwagens in de jubileumparade van Tivoli in Kopenhagen

Paradewagen van Disney voor Tivoli

Eén van de wagens van de jubileumparade die door Tivoli trekt is ontworpen door Disney. Met de praalwagen benadrukt Walt Disney World de al jarenlange hechte band met het stadspark in Kopenhagen.

Walt Disney was een fan van pretpark Tivoli in Kopenhagen. De Amerikaanse showmaster bracht in de eerste helft van de jaren vijftig van de vorige eeuw driemaal een bezoek aan het beroemde Deense stadspark. Hij deed er inspiratie op voor zijn eigen Disneyland, dat toen nog in zijn hoofd zat en waarvoor in 1954 de eerste steen werd gelegd. Het idee van kwalitatief hoogstaand amusement voor jong én oud, attracties en entertainment in een schone, groene omgeving en volop mogelijkheden om wat te drinken en een hapje te eten in sfeervolle restaurants en bars ontdekte Disney in Kopenhagen.

Walt Disney World verzorgde één van de praalwagens in de jubileumparade van Tivoli in Kopenhagen

Continue to grow

Walt Disney ontleende ook één van zijn bekendste uitspraken aan de grondlegger van Tivoli, Georg Carstensen: “Disneyland will never be completed. It will continue to grow as long as there is imagination left in the world”. De band tussen Disney en Tivoli Gardens bestaat dus al decennia en duurt nog steeds voort. Sinds beginjaren zestig organiseren de Amerikaanse Disney-parken en Tivoli regelmatig uitwisselingsbezoeken en in het jubileumjaar van Tivoli debuteerde een nieuwe vorm van samenwerking: Walt Disney Imagineering ontwierp een paradewagen voor het park in de Deense hoofdstad.

Wederzijds respect

Tivoli opende voor het eerst de poorten in 1843 en is daarmee één van de oudste amusementsparken ter wereld. In 2018 bestaat Tivoli 175 jaar. Dat wordt gevierd met een jubileumparade, een ruim honderd meter lange stoet met praalwagens, dertig artiesten en bekende Tivoli-karakters. Het ontwerp van één van de praalwagens is een cadeautje van Walt Disney World in Florida. “Walt Disney hield van Tivoli, en wij doen dat ook”, zegt George A. Kalogridis, baas van het grote Disney-resort bij Orlando. “Onze vriendschap en het grote wederzijdse respect hebben ervoor gezorgd dat we altijd in contact met elkaar zijn gebleven, variërend van uitwisselingsprogramma’s voor medewerkers tot het leren van elkaar door ‘best practices’ te bediscussiëren. Onze grote waardering voor Tivoli uiten we door mee te werken aan de jubileumparade.”

Walt Disney World verzorgde één van de praalwagens in de jubileumparade van Tivoli in Kopenhagen

Hele verden mødes

De paradewagen afkomstig van Walt Disney World heeft als titel ‘Friendship Garden’. Op de wagen staan een goudkleurig standbeeld van Walt Disney met Mickey Mouse en een kleine replica van het kasteel in het Magic Kingdom in Walt Disney World. De praalwagen heeft ook enkele poppen uit de beroemde Disney-attractie It’s a small World, wat meteen ook het thema van de wagen is. De parade zelf heeft als thema ‘Hele verden mødes i Tivoli’, De hele wereld komt samen in Tivoli. “We zijn zowel trots als vereerd dat Disney met deze prachtige wagen deel uitmaakt van onze jubileumparade”, zegt Tivoli-directeur Lars Liebst. De muziek in de parade is van de hand van de Deense componist Bent Fabricius-Bjerre. De stoet trok tot en met 23 september 2018 door het park.

 Kijken, proeven, genieten in Tivoli

2 juni 2018 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Tivoli

Meest bezochte parkprofielen