Duurzaamheid op een bordje gepresenteerd

Elke bezoeker mag het weten: Efteling besteedt heel veel aandacht aan duurzaamheid. Op informatiebordjes worden de initiatieven die het park ontplooit om klimaatpositief te worden aan gasten uitgelegd.

De Efteling behoort in Europa tot de koplopers op het gebied van duurzaamheid. Bezoekers van het pretpark kunnen dat met eigen zien, bijvoorbeeld aan de tienduizenden zonnepanelen die op het terrein van de Efteling geplaatst zijn. De zonnepanelen bevinden zich onder meer op het dak van darkride Symbolica – vanuit vliegende tempel Pagode heel goed te zien – en op carports op een deel van het parkeerterrein. Met de zonnepanelen kan het bedrijf 35 procent van het eigen elektriciteitsverbruik opwekken.

Warmte-koudeopslag en zonne-energie

Maar de Efteling heeft in de afgelopen jaren nog veel meer initiatieven ontwikkeld. Op drie plaatsen in het pretpark staan bijvoorbeeld installaties voor warmte-koudeopslag en het bedrijf investeerde drie miljoen euro in batterijen die de zonne-energie van een heel etmaal kunnen opslaan. Ook met kleinere initiatieven werkt de Efteling aan duurzaamheid: het park stak het personeel van Danse Macabre in een outfit die gemaakt is van oude personeelskleding en de remmen van achtbaan Max & Moritz vangen energie op en sturen die terug naar het energienet van de attractie. En natuurlijk zijn daar ook nog de fameuze Holle Bolle Gijzen; zij verzamelen jaarlijks honderden tonnen papier en afval.

Lees verder onder de foto’s

Informatiebordjes

Efteling heeft als concrete doel om geen niet-recyclebaar afval meer te genereren, om in 2030 klimaatneutraal te zijn en in 2032 zelfs klimaatpositief. De zonnepanelen zijn de zichtbare onderdelen van dit duurzaamheidsstreven, maar alle andere initiatieven werden grotendeels buiten het blikveld van de bezoekers uitgevoerd. Tot nu toe, want het park plaatste onlangs bordjes op verschillende plekken op het uitgestrekte terrein om gasten te informeren over alle minder herkenbare maatregelen. Een bordje in het Anderrijk gaat over gasloos verwarmen. De tekst op het bordje luidt: ‘Alle gebouwen in dit gebied worden gasloos verwarmd. Daarnaast koken we bij de omliggende horecalocaties zonder inzet van aardgas’.

Duurzaam waterbeheer

Bij de paddenstoelen in het Sprookjesbos gaat de Efteling in op de afvalstromen in het park. ‘Wist je dat de Efteling ongeveer 60 afvalstromen heeft? Dit betekent dat het afval goed gescheiden wordt. We streven dan ook naar 0% restafval in 2030’, legt de tekst op het schildje uit. Rondom de Siervijver staan twee informatiebordjes. Het ene heeft gezuiverd regenwater als thema. ‘Wist je dat het oppervlaktewater van onze vijvers op peil wordt gehouden door gezuiverd regenwater? Dit doet de Efteling met een eigen systeem! Hierdoor blijven de bootjes van de Gondoletta goed varen’, is de uitleg op het bordje. Het duurzame waterbeheer van het Kaatsheuvels park heet Klaterwater, een naam die opmerkelijk genoeg niet op het informatiebordje voorkomt.

Natuurrijke omgeving

Twee andere informatieplaatjes gaan in op de natuurrijke omgeving van de Efteling en op de zonnepanelen. Schuin achter de Wensbron staat een schildje met de tekst: ‘Door maximaal 11% van het gehele park te bebouwen zorgen we ervoor dat de natuur en de biodiversiteit voldoende ruimte krijgen voor ontwikkeling’. En ook al zijn de velden met zonnepanelen amper over het hoofd te zien, de Efteling legt er met een informatiebordje op het parkeerterrein toch nog graag de nadruk op. Op het bordje staat: ‘Wist je dat deze carports zijn bedekt met zonnepanelen? In totaal heeft de Efteling meer dan 25.500 zonnepanelen waarmee we duurzame energie opwekken!’ De tekst op de bescheiden bordjes is in het Nederlands en Engels.

Duurzaamheidsbeleid Efteling erkend en bekroond
Op weg naar meer duurzaamheid
Duurzaamheid met een hoofdletter D

27 april 2025 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen