De trots van de lage landen

Met trots presenteerden Nederlandse en Belgische bedrijven hun nieuwe producten en ideeën op de vakbeurs voor attractieparken die eind september in Amsterdam werd gehouden.

Meer dan 17.000 mensen kwamen van 24 tot en met 26 september naar de RAI in Amsterdam om te praten over attractieparken en te kijken naar nieuwe ontwikkelingen en ideeën. Liefst 680 bedrijven die producten en diensten leveren aan pretparken en andere vrijetijdsondernemingen lieten zich op de vakbeurs IAAPA Expo Europe van hun beste kant zien. Onder de exposanten bevonden zich ook diverse bedrijven uit de lage landen. Parkplanet maakte een rondje langs enkele Nederlandse en Belgische ondernemers om te zien wat zij trots aan de bezoekers presenteerden.

Lees verder onder de foto

Twee lanceringen

De bekende Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma toonde de kop van de trein van de nieuwe rollercoaster Aquila in het Poolse attractiepark Mandoria. De nieuwe overdekte achtbaan voor het pretpark op anderhalf uur rijden van Warschau krijgt twee lanceringen. De tweede lancering in het station zorgt ervoor dat de trein het traject tweemaal aflegt. De Family Launch Coaster van Vekoma voor Mandoria is bijna 450 meter lang. Door de baan tweemaal te berijden leggen de treinen per rit 900 meter af. De voertuigen accelereren in slechts drie seconden naar de topsnelheid van zeventig kilometer per uur. Toch is Aquila een attractie voor het hele gezin: kinderen kunnen al vanaf 95 centimeter lengte een tochtje in de indoor achtbaan maken.

Lees verder onder de foto

Twintig draaiingen per minuut

ETF Ride Systems uit Nederweert is bekend om systemen die bezoekers door darkrides voeren. Op de vakbeurs stelde het bedrijf de Dynamic Mover voor, een voertuig voor zes personen (acht kan ook) dat vanuit stilstand elke richting op kan rijden, wat voor verrassingen bij de berijders zorgt. De Dynamic Mover heeft geen in de vloer verstopte geleidekabel meer nodig – zoals bij Symbolica in de Efteling – maar volgt een optische GPS. Doordat het onder- en bovenstel onafhankelijk van elkaar kunnen draaien, lukt het om liefst twintig draaiingen per minuut te maken. Het nieuwe trackless darkrides-voertuig van ETF kan bergop- en bergafwaarts rijden en maakt zonder problemen dagen van veertien uur.

Lees verder onder de foto

Vleesetende Flora Monstera

In het Duitse Holiday Park wordt de sinistere darkride Burg Falkenstein vervangen door een nieuwe attractie die draait rond de Smurfen. De thematisering van de darkride is in handen van Jora Vision uit Rijnsburg. Het complete interieur van Burg Falkenstein is verwijderd, alleen de 160 meter lange track van het vervoerssysteem ligt er nog. Daaromheen mag Jora Vision het verhaal vertellen van Gargamel, de aartsvijand van de Smurfen, die dit keer de vleesetende plant Flora Monstera heeft bedacht om de Smurfen te verdelgen. Grote Smurf werkt ondertussen in zijn laboratorium aan een tegengif, zo zien de bezoekers in 2025 in de nieuwe darkride. Het Amerikaanse bedrijf LifeFormations brengt de veertig figuren in de attractie tot leven en het Belgische Painting with Light is verantwoordelijk voor verlichting, projecties en video’s.

Jora Vision lichtte ook een tipje van Bommelwereld op

Lees verder onder de foto

Onooglijk maar lief

Het Brabantse P&P Projects trok veel aandacht met Mormel, een animatronic die bijna dertig bewegingen kan maken. Het onooglijke maar lieve beestje schudde zijn hoofd, fronste zijn wenkbrauwen, wiebelde met zijn tenen en gaf nu en dan zelfs een knipoog naar de toeschouwers. Mormel vormt de start van een gloednieuw bedrijf: ThemedMotion by P&P Projects. De jonge onderneming specialiseert zich in de kant-en-klare ontwikkeling van animatronics en geanimeerde figuren. P&P Projects is al 35 jaar actief in het kant-en-klaar ontwerpen en produceren van thematische entertainmentervaringen. Het bedrijf zorgt voor verhaallijnontwikkeling, masterplanning, engineering, productie van showsets en showactie-apparatuur. Met ThemedMotion kan P&P voortaan ook gedetailleerde animatronics en geavanceerde geanimeerde figuren verzorgen.

Mormel is de start van een nieuw hoofdstuk

Lees verder onder de foto

Spoken vangen

De bedrijven Lagotronics uit Venlo en Leisure Expert Group uit Amsterdam zijn nauw betrokken bij de nieuwe attractie Ghostly Manor in het Engelse Paultons Park. Ghostly Manor is het eerste zogenaamd Gameplay Theater ter wereld: een interactieve darkride die bezoekers door een reeks scènes voert die grote projecties combineren met thematische decoratieve scènes en speciale effecten. Uitgerust met het interactieve apparaat Phantom Phaser moeten bezoekers alle spoken in een landhuis vangen. Het ritconcept van het Gameplay Theater is ontwikkeld door het Duitse Mack Rides in samenwerking met Lagotronics Projects. Het Limburgse bedrijf zorgt volgens directeur Mark Beumers (foto) voor de integratie van de interactieve technologie, AV, verlichting en speciale effecten. Leisure Expert Group heeft de verhaallijn bedacht en de scènesets en het entreegebied ontworpen.

Lees verder onder de foto

Waterspelletjes

PlayFountain uit Soest liet op de vakbeurs trots zijn nieuwe interactieve waterattractie zien. De attractie bestaat uit een speelvloer die is uitgerust met liefst 1024 individueel door software gestuurde waterstralen. Hiermee speelt de PlayFountain spelletjes en shows die zijn geïntegreerd met licht- en geluidseffecten. In totaal zijn er twintig verschillende waterspelletjes die via een speellijst worden afgespeeld. Populaire spellen bij de kinderen zijn onder andere Jail, het veranderende Labyrinth en de Big Wave. Attractiepark Jardin d’Acclimatation in Parijs had afgelopen zomer de primeur van het interactieve waterspeelpark PlayFountain. Van begin juli tot eind augustus bood het Franse park zijn bezoekers de PlayFountain als extra attractie ter gelegenheid van de Olympische Spelen.

Lees verder onder de foto

Voor binnen en buiten

BoldMove Nation uit Brussel presenteerde op de vakbeurs zijn nieuwe Spinfinity Coaster, een draaiende achtbaan waarbij de berijders tegenover elkaar zitten en elkaar aankijken, wat voor extra plezier zorgt. De Spinfinity Coaster vult volgens Benoit Cornet van BoldMove Nation (foto) het gat tussen een kinderattractie en een intense thrill coaster. De achtbaan kan als buitenbaan worden gebouwd, maar leent zich door de draaibewegingen van de voertuigen ook goed voor een darkride. BoldMove Nation bedacht het creatieve concept van de achtbaan, waarna de ingenieurs van het Franse bedrijf E&S Rides de technische berekeningen uitvoerden. De familievriendelijke Spinfinity Coaster heeft een capaciteit van vijfhonderd bezoekers per uur.

Lees verder onder de foto

Magische dauwsproeiers

Het Belgische Alterface bouwt samen met Jora Vision en ETF Ride System aan The Enchanted Greenhouse in de woestijn van Saudi-Arabië. In de interactieve darkride in Six Flags Qiddiya City toveren bezoekers tijdens hun reis verborgen wezens tevoorschijn en transformeren ze planten. Dat doen ze met speciaal door Alterface ontworpen ‘magische dauwsproeiers’. Tijdens de vakbeurs in Amsterdam werden de dauwsproeiers door het bedrijf gepresenteerd: een sierlijk apparaatje met veel goud dat in niets lijkt op de traditionele pistolen die vaak in interactieve darkrides worden gebruikt. Darkride The Enchanted Greenhouse komt te staan in het themagebied Twilight Gardens van Six Flags Qiddiya City.

28 september 2024 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Lagotronics – Op de openingsfoto: een eenhoorn van carrouselbouwer WoodDesign uit ’s-Hertogenbosch

Meest bezochte parkprofielen