Eten in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Uit het vuistje of wat de pot schaft

Rennen, vliegen, duiken, draaien en schommelen maakt hongerig. In de Efteling kun je op heel veel plekken je honger stillen. Eten uit het vuistje of wat de pot schaft, het kan allemaal in de Efteling.

Lekker eten in de Efteling: er is voor elk wat wils. Friet met mayonaise, poffertjes met poedersuiker, broodjes bal of rookworst – ook vegetarisch en vegan – of een Hollandse biefstuk of Noorse zalmfilet. Keus te over, voor iedere lekkerbek.

Lekker: frietje met kroket of frikandel

De Smulpaap in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Het meest geliefde pretparketen is nog immer een frietje met een snack en een drankje. In de Efteling kan men voor deze onbetwiste nummer 1 op diverse plekken terecht. Bijvoorbeeld in het Marerijk: in een hoekje van het Anton Pieckplein ligt De Smulpaap, een echte Efteling-klassieker. Daar haal je aan het loket een kleine of normale portie friet. Versier je patatje met een frikandel of kroket of een kaassoufflé, loempia, kipcorn of bamischijf. Er is ook een friet speciaal (met mayonaise, curry en uitjes of frikandel speciaal. Een voordeelmenu van friet, snack en drankje kost € 7,95. Voor kinderen is er een Kids Menu geserveerd in een muzikale paddenstoel met frietjes, een snack en een drankje (€ 6,95).

Een vergelijkbaar menuaanbod hebben ook De Hongerige Machinist in Station De Oost, naast de Python in het Ruigrijk, en Frau Boltes Küche in het Anderrijk, naast familieachtbaan Max & Moritz.

Broodjes: hamburger, gehaktbal, kebab, ham en kaas

Station De Oost in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Op veel plekken in de Efteling kun je een broodje scoren. Bijna alle winkeltjes hebben een klein assortiment broodjes. Wil je meer keus, dan loop je bijvoorbeeld binnen in Station De Oost in het Ruigrijk, naast de Python. Daar heeft De Brutale Aap broodjes döner kebab en Turkse pizza. Ook in Station De Oost: een baguette gezond met ham, kaas en ei inclusief een kleine smoothie of een kop soep bij De Verse Oogst.

't Gebraad in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

’t Gebraad is een horecapunt aan het Witte Paardplein in het Marerijk. Op de menukaart staan gehaktbal met satésaus op vloerbrood en gegrilde worst op brood. Een losse gehaktbal of losse halve rookworst kan ook.

Een broodje maar dan net een beetje anders vind je bij horecapunt ’t Verwende Nest in speeltuin Nest (Ruigrijk). Daar is de Kurkentrekker te koop, een holle broodsnack van gedraaid deeg. Naast de naturel variant zijn er drie specials die vol zitten met lekkernijen. In de Meloen Drakennest zit cheesecake mousse, watermeloen, kiwi, spekkoek en een zure mat, en de Chocolade Zeebonk is gevuld met chocolademousse, zoute knabbels, karamel en toffee. De Aardbeien Witte Wieven zit vol aardbeien, meringue, witte chocolade en suikerspin.

Kleyne Klaroen in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

In het Marerijk vind je belegde broodjes met een drankje in Kleyne Klaroen op het Herautenplein in het Sprookjesbos – waar ze ook voer voor de witte duiven verkopen – en in restaurant Het Witte Paard. Het assortiment van Gulden Gaarde in de attractie Droomvlucht omvat tegenwoordig slechts uitsluitend koffie, thee, cappuccino en warme chocolademelk (vroeger waren er ook broodjes, salades en soepen te koop), maar het voordeel is wel dat er zowel binnen als buiten volop zitplaatsen zijn. 

Voor een hamburger, cheeseburger of no meat burger ben je bij de Burger Backery aan het juiste adres, tussen snackrestaurant Frau Boltes Küche en de Aquanura-vijver. Wil je iets van de grill, maar dan net wat gezonder? Minder vet en met minder zout en toegevoegde suikers en daarvoor in de plaats meer groente, fruit en vezels? Dan is Burgerhuys De Likkebaerd een goede optie. Dit horecapunt vlakbij de ingang van de Python in het Ruigrijk biedt grill-specialiteiten aan die voldoen aan deze gezondere criteria. Op de kaart staan gegrilde runderburgers en een vegetarische burger.

Pannenkoeken, poffertjes of pizza’s

Polles Keuken in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

In Polles Keuken pruttelen pannen, fluiten ketels en tikken soeplepels in een vrolijk ballet midden in het pannenkoekenrestaurant. Polles Keuken ligt midden in de Efteling en is genoemd naar Polle, het koksmaatje aan het hof van Symbolica. Natuurlijk kun je er een gewone pannenkoek nemen met alleen wat poedersuiker, maar uitbreiden kan ook: met appel en daar nog kaneelsuiker en rozijnen bovenop bijvoorbeeld. Of met banaan, ananas of warme kersen en slagroom. Voor de echte zoetekauw is er een pannenkoek met vanille-ijs, chocoladesaus en slagroom. Wie meer om hartig geeft heeft ook volop keus, bijvoorbeeld uit een pannenkoek kaas, spek, ham of combinaties van al dit hartige lekkers. Echte smulpapen kiezen voor een pannenkoek met Brabantse boerenham, met zalm, geitenkaas of kipshoarma. Van 9.00 tot 11.00 uur kun je in Polles Keuken ontbijten met naturel, fruit- of spekpannenkoek of kleine gekleurde pannenkoekjes met witte chocoladekrullen.

Tips: dagje eten in de Efteling

’t Poffertje is een oud-Hollandse poffertjeskraam tegenover het Carrouselcomplex. Je kunt er binnen en buiten genieten van een no-nonsense portie poffertjes met alleen roomboter en poedersuiker. Maar er kunnen ook warme appeltjes en karamelsaus of banaan en Nutella op dit typisch Hollandse gerecht. Wie gezellig poffertjes wil delen met de hele familie kan een volle etagère bestellen voor € 25,75.

Het Melkhuysje is verstopt onder de liftheuvel van Baron 1898 in Ruigrijk. Het horecapunt heeft churros als bijzondere lekkernij. De gefrituurde deegsliertjes worden geserveerd met kaneelsuiker, maar zijn naar keuze ook te koop met Nutella, witte chocoladesaus of karamelsaus. Naast frisdrank, water en bier heeft het afhaalpunt ook milkshakes in de smaken vanille, aardbei en chocolade.

Casa Caracol in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Wie nog wat anders zoekt dan pannenkoeken, poffertjes of pizza’s kan terecht bij Toko Pagode, Casa Caracol, De Meermin of De Suykerbuyck. Bij Toko Pagode stel je je eigen exotische noodle- of wokgerecht samen en Casa Caracol (naast de Piraña) heeft wraps en een terras aan het water met uitzicht op Baron 1898. De Meermin – op de weg richting Game Gallery en Python – biedt visgerechten en -snacks en een liefhebber van zoet koopt wafels en ijs bij De Suykerbuyck op het Anton Pieckplein. Op diverse plaatsen in het pretpark kun je de populaire Eigenheymer kopen, een gefrituurde aardappelwaaier op een stokje. Met naar keuze zout-zure, barbecue of kaaskruiden eroverheen. Bij de uitgang van het park kun je voor de terugreis nog een zak oliebollen meenemen; de Hollandsche Gebakkraam bakt ze vers voor je.

Eten met de benen onder tafel

Het Witte Paard in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Hou je niet zo van eten uit het vuistje? Wil je even rusten en bijkomen van alle avonturen? Dan kun je aanschuiven in één van de zelfbedieningsrestaurants van de Efteling. Je haalt je eten zelf, maar kunt vervolgens ongestoord aan tafel smullen.

Het bekendste zelfbedieningsrestaurant is Het Witte Paard in het Marerijk, ingeklemd tussen Anton Pieckplein, Stoomcarrousel en Lavenlaar. Het klassieke theehuis ademt in alles de nostalgische sfeer van Anton Pieck. Het restaurant heeft broodjes ham en kaas en broodjes boerenbrie of kipfilet. Voor € 7,75 wordt een baguette gezond en een kleine smoothie geserveerd. Een soepje kost € 3,60 en een maaltijdsalade met een broodje € 7,95. Het Witte Paard heeft zes warme gerechten op het menu staan: kipbrochette met satésaus, kippenragout, stoofvlees, spareribs, viscurry en pasta met spinazie (in prijs variërend van € 12,50 tot € 14,50 per schotel).

Restaurant Kashba – naast Vogel Rok en onderdeel van de Wereld van Sindbad – is een groot zelfbedieningsrestaurant met binnen en buiten liefst zevenhonderd zitplaatsen. Het restaurant valt onder het bekende La Place en serveert ook het assortiment van die keten, zoals focaccia tonijnsalade, baguette kruidenroomkaas, tomaat-basilicum soep, smoothie yoghurt-aardbei en tarte sablée. Daarbovenop serveert Kashba gerechten met een oriëntaalse invalshoek, zoals een flatbread runderspies met tzatziki, een couscoussalade in oosterse stijl, een mais-bonensalade en een salade van quinoa. Als toetjes staan een 1001-nacht-appeltaart en een cheesecake rood-fruit-rozen op de menukaart.

Restaurant Kashba is gehuisvest in een groot gebouw daterend uit begin jaren vijftig in het Reizenrijk, naast Vogel Rok en Carnaval Festival. In 2023 werd de eetgelegenheid in Oosterse stijl gebracht, met een bedrijvige markt, een mystieke oase en een kleurrijke nomadentent. Kashba heeft een groot terras met uitzicht op de siervijver waarover de bootjes van de Gondoletta varen.

Restaurant Fabula in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Aan de Pardoes Promenade en vlakbij de in- en uitgang van de Efteling ligt Restaurant Fabula, een onderdeel van de attractie met dezelfde naam. Het restaurant heeft een ‘wereldkeuken’, met verse vlees-, vis- en veganistische gerechten uit alle windstreken. De menukaart is onderverdeeld in drie thema’s: Savanne, Oceaan en Jungle. Elk thema heeft een eigen burger (los € 8,00, als menu € 13,00), een eigen salade (€ 7,00) en een eigen maaltijdbox (los € 10,00, als menu € 15,00). Savanne heeft bijvoorbeeld een burger van gegrilde kipfilet met een ratatouille garam marsala, rucola en rode paprikasaus, en een vegan maaltijdbox met witte rijst en gele curry korma. Oceaan biedt een zalmburger, een pokébowl-achtige salade en kabeljauw met parelcouscous en gegrilde groenten in de maaltijdbox. Jungle heeft de soja-paprika-burger en een couscous-salade, beide vegan. Er zijn ook wraps en baguettes te koop en voor kinderen is er het Gromm-menu. Aan de Savannebar bestel je koffie met iets lekkers of begin je de dag met een ontbijtje.

Bäckerei Krümel is de ambachtelijke bakkerij op het Max & Moritz Plein in het Anderrijk. De hele dag worden er in de dubbele deckoven broodjes en pizza’s gebakken. De plaatbroodjes – wit of bruin – worden belegd met naar keuze gatenkaas, eiersalade of achterham of met geitenkaas. De broodpizza’s zijn perfect geschikt voor de lunch of zelfs het diner. Een pizza met geitenkaas, raclette-spek of spinazie en champignons kost € 7,50. Voor een pizza met drie kazen of pepperoni moet € 6,50 worden afgerekend. Kinderen smullen van het Belhamelmenu met een kleine pizza, een gezonde snack en een drankje (€ 7,25).

Natuurlijk heeft de gezellige Konditorei ook allerlei zoetigheden op het menu staan. Bakker Krümel, die regelmatig zelf in zijn bakkerij aanwezig is (foto), is trots op zijn drie soorten plaatgebak: Schwarzwälder Kirschtorte, koekkruimels met karamel en appel. Een stuk gebak kost € 3,50. Natuurlijk worden er in de Bäckerei pretzels verkocht, de originele, met grove zoutkorrels, of een gezondere vezelvariant. De zoete Deugnietjes zijn genoemd naar Max en Moritz, de twee kwajongens die naast de bakkerij hun eigen achtbanen hebben. Het zachte broodje is ook te koop om thuis af te bakken. Bäckerei Krümel biedt verder nog allerlei koffiespecialiteiten en Duitse biertjes en wijnen.

Smullen met tafelbediening

Restaurant Nomade is onderdeel van het grote restaurant Kashba, gevestigd in het Reizenrijk, naast overdekte achtbaan Vogel Rok. Net als Kashba is Nomade ingericht in Oosterse sfeer, met donkerrood meubilair dat past bij de Perzische tapijtvloer. Het bedieningsrestaurant is gevestigd in de glazen serre van het gebouw. De gerechten moeten met de QR-code die op elke tafel staat worden besteld. Vervolgens wordt het bestelde aan tafel geserveerd. Nomade heeft onder meer een oriëntaalse koffie- en borrelplank voor twee personen: een zoete met baklava, florentines en stukjes brownie en één met een linzensoepje, falafel, flatbread en verschillende dips. Daarnaast staan wraps, focaccia, baguettes en pitabroodjes op de menukaart. Wie aan een klein hapje genoeg heeft kan een kaas-, saucijzen- of worstenbroodje bestellen, of een kopje oosterse soep. Ook in de grote nomadentent op het terras kunnen de gerechten via een QR-code besteld worden.

Het Wapen van Raveleijn in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

In restaurant Het Wapen van Raveleijn wordt een Bourgondisch Heldendiner geserveerd. Naast lekker eten is er ook muziek en entertainment. Gasten worden verwelkomd met plofbrood met kruidenbotervulling en dips en krijgen vervolgens het voorgerecht voorgeschoteld: kleine gerechtjes variërend van rookvlees en kippenvleugeltjes tot gerookte makreelfilet, gegrilde groenten en vegan tomatenbouillon. Tussen de drie gangen door is het feest: de overwinning op graaf Olaf en zijn vijfkoppige draak wordt gevierd met muziek en stoere verhalen. De kinderen leren de fijne kneepjes van het ruitervak en krijgen in de arena van Raveleijn zwaardvechtles.

Bij het daaropvolgende hoofdgerecht is er keus tussen een vleesschotel, een vegetarische schotel of Noorse zalmfilet. Voor kinderen is er een rundvleesburger, een kippenkluif of spinazie en vegetarische kipstukjes. Het toetje van het interactieve diner is pavlova van luchtige meringues met een crème van vanille, gepocheerde perzik, framboos en witte chocolade. Alle dranken zijn bij de prijs ingegrepen, inclusief thematische alcoholvrije mocktails. Volwassenen betalen € 54,50, kinderen € 27,50. De ontvangst voor deze drie uur durende dinerervaring is vanaf 16.30. Het Heldendiner duurt tot 20.00 uur en moet vooraf gereserveerd worden. Je vindt Het Wapen van Raveleijn in de Stad Raveleijn in Marerijk: stap door de poort naar binnen, rechts achterin ligt het bijzondere restaurant.

Pinokkio's Restaurant in theaterrestaurant Applaus in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Pinokkio’s Restaurant is gevestigd in restaurant Applaus in het Efteling Theater en heeft typisch Italiaanse gerechten op de menukaart. Het diner starten kan met een verse antipasta. Voor kinderen is er tomatensoep of een bruschetta met tomatensalsa. Er zijn pizza’s (o.a. Margarita, Pepperoni, Quattro formaggi) en pasta’s (o.a. Carbonara, Bolognaise, lasagne). Het diner afsluiten kan met panna cotta, tiramisu of met vanille-ijs. De lunchkaart biedt Italiaanse bollen, bruschettas, maaltijdsalades en pizza’s.

Lekkers in vegan

Toko Pagode in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Efteling biedt op diverse plekken in het park veganistische maaltijden en snacks aan. Vegan maaltijdsalades en een pasta staan op het menu bij Het Witte Paard en in de wereldkeuken van restaurant Fabula. Veganistische Turkse pizza’s en döner kebab is verkrijgbaar bij Oase, de horecalocatie bij Fata Morgana. Bij Casa Caracol, vlakbij de Piraña, zijn panini fajita met vegetarische kip en quesadilla’s met tomaat, kaas en vegetarisch gehakt te koop. Toko Pagode heeft een veganistische curry. Lekker uit het vuistje zijn de vegan saucijzenbroodjes die op diverse plekken te koop zijn of de broodjes rookworst van de Vegetarische Slager in het assortiment van de Unox-kramen in het park. ’t Gebraad, schuin tegenover de stoomcarrousel, heeft het broodje worst ook in een veganistische variant.

'De Betere Keuze' in de Efteling, pasta met meer vezels

Gezonder eten met De Betere Keuze

Op diverse plekken kunnen gasten kiezen voor gezondere voeding. In elke productgroep geeft het label De Betere Keuze de gezondere variant aan, met bijvoorbeeld minder suiker of meer vezels. Meer gezonde keuzes zijn gegrilde groenten in plaats van rijst, een volkoren pannenkoek met fruit in plaats van stroop, een groentenwrap in plaats van brood of een broodje worst, niet met saus maar met tomatensalsa. Het kaartje De Betere Keuze, met daarop de voedingswaarden, maakt kiezen voor gezondere lekkernijen eenvoudiger.

Dagje eten in de Efteling

2023 © Tekst en foto’s: Adri van Esch
(Prijs)wijzigingen voorbehouden

Meest bezochte parkprofielen