Ook entertainment komt op stoom

Attractieparken breiden hun entertainmentaanbod steeds verder uit. De maatregelen om het coronavirus de baas te blijven worden daarbij geen moment uit het oog verloren.

Tijdens de maanden dat parken hun poorten noodgedwongen gesloten moesten houden werd contact met het publiek vooral via online media onderhouden. Parken gaven daarbij hun eigen entertainment een hoofdrol: er werden kwalitatief goede registraties van voorstellingen op internet gezet, interactieve quizzen gehouden en parken creëerden een complete playlist met video’s rond de eigen karakters.

Nieuwe uitdagingen

Nu de attractieparken weer open zijn kan het entertainment weer worden ingezet waarvoor het echt is bedoeld: de gasten ter plekke vermaken. In een tijd waarbij anderhalve meter afstand houden geëist wordt en groepsvorming niet gewenst is, leverde dat wel nieuwe uitdagingen op. Theaters bomvol enthousiaste families zijn uit den boze, evenals kinderen die hartstochtelijk hun parkidool omhelzen. Dus zochten parken en producenten naar nieuwe manieren om toch een entertainmentprogramma te kunnen presenteren.

Mascottes Randy en Rosie op hun Mascotte Express in Attractiepark Slagharen

Meer straatentertainment

Attractiepark Slagharen tackelde die uitdaging samen met Aniba Productions, de vaste producent van het entertainment van het pretpark in Overijssel. Duidelijk was dat door alle veiligheidsmaatregelen rondom het coronavirus shows in overdekte theaters voorlopig geen doorgang kunnen vinden. “Dus besloten we volledig in te zetten straatentertainment”, vertelt Jo-Ann Venema, commercieel directeur in Slagharen. “Onze parkmascottes komen naar de gasten toe, in plaats van andersom. Natuurlijk houden we daarbij de minimaal voorgeschreven afstand aan en laten we Randy en Rosie bijvoorbeeld rondrijden in een open Mascotte Express. En voor het eerst gaan onze mascottes en overige characters ook naar het vakantiepark.”

Online bingo

Slagharen en Aniba hebben als doel gesteld dat het entertainment aan twee eisen moet voldoen: “Het plezier moet voorop blijven staan, maar de afstand moet verantwoord zijn en dus gereguleerd worden”, legt Jo-Ann uit. “Zo zijn er bij de kinderdisco op het vakantiepark cirkels getekend waarin de kinderen vrij kunnen bewegen. Voor onze verblijfsgasten houden we iedere vrijdag- en zaterdagavond een online bingo. De gewonnen prijzen worden de volgende dag bij de voordeur van het huisje afgeleverd. Hoe feestelijk wil je het hebben?!”

In topconditie

In Toverland is het vooral de ruimte die behulpzaam is bij het veilig brengen van entertainment. Vanaf 11 juli biedt het attractiepark in Sevenum de bezoekers de shows Toos en Morrel gaan op vakantie en The Battle of Port Laguna aan. “In Port Laguna hebben we een unieke setting waarin we veel gasten kunnen laten genieten van de twee zomershows”, laat de afdeling Entertainment weten. “Doordat er in dit gebied enorm veel ruimte voorhanden is en omdat de shows vanuit grote stages zichtbaar zijn, kunnen veel gasten op een veilige manier genieten van de voorstellingen.” De parkkarakters Toos en Morrel zullen tijdelijk geen direct contact hebben met de gasten. Wel zijn er diverse straatacts in het park: onder meer de familie Magistralis is aanwezig in Port Laguna en Maximus Müller is te vinden in themagebied Wunderwald. Over de zeven duikers van de spectaculaire show The Battle of Port Laguna hoeven we ons geen zorgen te maken, verzekert Toverland met een knipoog. “Zij zijn allemaal in topconditie en worden continu medisch gecontroleerd.”

Geen foto’s met parkkarakters

Het Sprookjesbostheater van de Efteling is een openluchtaccommodatie en daardoor goed geschikt voor voorstellingen. Het park in Kaatsheuvel programmeert op zonnige dagen minimaal acht voorstellingen per dag in het knusse theater midden in het Sprookjesbos. Er zijn solovoorstellingen van Jokie of Jet, de karakters uit darkride Carnaval Festival die normaalgesproken voor hun eigen attractie optreden, kleinschalige verhalende voorstellingen met Langnek of Assepoester en liedjesshows met Wolf en Roodkapje. Op de bankjes van het openluchttheater moeten huishoudens anderhalve meter afstand van elkaar houden. Op de foto gaan met Efteling-bewoners kan voorlopig niet, maar de bekende personages begroeten de bezoekers wel bij aankomst in het park. Veilig, vanaf het balkon van entreegebouw Huis van de Vijf Zintuigen. Bij watershow Aquanura is voor minder bezoekers plaats, daarom wordt de fonteinenshow vaker opgevoerd. Vanaf 4 juli staat ook Raveleijn weer op het programma. Raveleijn is ingekort tot een show van tien minuten.

Dagelijks versoepelingen

Dat het entertainment weer langzaam maar zeker op stoom komt, is ook te merken in het Duitse Europa-Park. Daar zijn bijna dagelijks versoepelingen waardoor het aanbod kan worden uitgebreid en shows terugkeren op het programma. De 360-graden bioscoop is weer geopend, evenals de 4D-cinema. De capaciteit van deze binnenaccommodaties is voorlopig nog wel gereduceerd, omdat nogal wat zitplaatsen vrijgehouden worden om aan de verplichte anderhalve-meter-regel te voldoen. Ook voor de openluchttheaters geldt deze regel, maar voorstellingen buiten worden sneller toegevoegd aan het programma in de wetenschap dat het coronavirus daar minder actief is. In Europa-Park draaien inmiddels de shows Crazy Italiana – met live gezongen Italiaanse evergreens – en It’s Magic met magiër Peter Valance en de jongleur Thomas Janke weer.

Entertainment in coronatijd in Universal Studios - Foto: Mousesteps op Twitter

Mondkapjes

In het buitenland is het dragen van kapjes die mond en neus bedekken op meer plaatsen voorgeschreven dan in Nederland. In pretparken over de grens dragen bijna alle bezoekers mondmaskers. In gebouwen is het dragen van maskers verplicht. In Europa-Park wordt in de bioscoopzalen verwacht dat bezoekers een mondkapje dragen als ze door de zaal lopen, bijvoorbeeld om naar stoel te gaan of naar het toilet. Op de zitplaats zelf mag het masker worden afgedaan. In Amerikaanse parken dragen zelfs de entertainers mondkapjes; een merkwaardig gezicht om bijvoorbeeld Popeye en Olijfje of de vrienden van Scooby-Doo in Universal Studios met een bedekte mond en neus te zien acteren. De Disney-parken bereiden zich ook voor op de heropening. In de themaparken van Mickey Mouse zullen tot nader order geen parades, vuurwerkshows en meet & greets op het programma staan. •

Het nieuwe normaal: afstand houden en reserveren

12 juni 2020 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Attractiepark Slagharen en Mousesteps (Twitter)

Meest bezochte parkprofielen