Naar een pretpark in coronatijd, zo werkt het

De attractieparken in Europa zijn weer open. Wat zijn de regels, hier en in het buitenland?

Een dagje naar een pretpark in Nederland of België, zo werkt het in coronatijd. In Nederland zijn de meeste coronamaatregelen versoepeld of afgeschaft. In België gelden ze nog. Om het mogelijk te maken dat er voldoende afstand gehouden kan worden, wordt er een beperkt aantal gasten in het park toegelaten. Bezoekers kunnen een park alleen betreden met een online gemaakte reservering. Entreetickets moeten vooraf via de website van het park of via een betrouwbare ticketverkoper worden aangeschaft.

In Belgische parken, zoals hier in Plopsaland De Panne, moeten bezoekers vanaf 12 jaar een mondkapje dragen

Geen 1,5 meter-afstandsregel

Aanvankelijk moesten de overdekte attracties gesloten blijven, maar inmiddels zijn ook de binnenattracties weer open. In de Efteling zijn publiekslievelingen als Droomvlucht, Symbolica en Fata Morgana weer te bezoeken, en van Baron 1898 en De Vliegende Hollander zijn de voorshows weer geopend. Ook geheel overdekte locaties als het Tikibad op Duinrell en Plopsa Indoor in Coevorden hebben de deuren weer opengezet. Een souvenirtje scoren in een parkwinkel is ook mogelijk. Gasten hoeven in attractieparken geen mondkapjes meer te dragen en ook de 1,5 meter-afstandsregel is in Nederland afgeschaft. Op diverse plekken in de parken is ontsmettende handgel beschikbaar. Contactpunten zoals beugels van attracties, deurklinken en trapleuningen worden extra vaak schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Informatiebord bij Symbolica in de Efteling

Coronatoegangsbewijs voor restaurants

In alle pretparken zijn de afhaallocaties open, voor een kopje koffie of thee, frisdrank of belegde broodjes, frites of salade. Gekochte etenswaren kunnen op zitplaatsen overal in de parken genuttigd worden. Restaurants zijn ook open, maar om die te betreden moeten gasten vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs tonen. Vanaf 14 jaar moeten bezoekers tevens een legitimatiebewijs laten zien. Het coronatoegangsbewijs kan men tonen via de QR-code in de CoronaCheck-app of op papier. In de Efteling geldt deze maatregel onder meer voor Polles Keuken, Het Wapen van Raveleijn, Pinokkio’s Pizza & Pasta Restaurant (naast het Efteling Theater) en Panorama. Voor terrassen is geen coronatoegangsbewijs nodig. Het is verplicht om vooraf te reserveren. Veel parken bieden de mogelijkheid tot reserveren via hun website of de park-app.

Taron in Phantasialand

België

Bezoekers uit Nederland die langer dan 48 uur in België willen verblijven moeten vooraf een Passagier Lokalisatie Formulier invullen: klik hier. België eist van niet-gevaccineerde reizigers een negatieve test. De testuitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur. In België gelden de 1,5 meter-afstandsregel en de mondkapjesplicht nog wel. De geldende maatregelen in België vind je hier.

Duitsland

Een dagje uit in Duitsland kan zonder beperkingen; je mag maximaal 24 uur blijven. Wie vanuit Nederland enkele dagen (langer dan 24 uur) naar een attractiepark in Duitsland wil, moet zich vooraf online aanmelden. Klik hier voor het digitale aanmeldformulier. Je moet uiterlijk 48 uur na aankomst in Duitsland een vaccinatiebewijs, een negatieve test of een verklaring van genezing uploaden. Dan hoef je niet in quarantaine. Voor bezoekers uit België gelden deze restricties niet; zij kunnen vrij naar Duitsland reizen.

Alle pretparken in Duitsland zijn open. Phantasialand is sinds 10 juni weer open, Wunderland Kalkar en Fort Fun sinds 3 juni. Movie Park ontvangt sinds 4 juni weer bezoekers. Europa-Park en Heide-Park mochten de poorten al eerder openen. Bij enkele Duitse pretparken moeten ook bezoekers die maar een dagje komen een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs overleggen. In overdekte ruimtes moet een medisch mondmasker worden gedragen. Klik hier voor de geldende maatregelen in Duitsland. 

Mad Hatter's Teacups in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Frankrijk

Voor een bezoek aan de Franse pretparken is vanaf 21 juli een Pass Sanitaire (in Nederland CoronaCheck en in België CovidSafe genaamd) waaruit blijkt dat men volledig gevaccineerd is verplicht. Wie dit bewijs niet heeft, kan ook een negatieve PCR-test (niet ouder dan 24 uur) overleggen om toegang te krijgen tot het park. In de attractieparken moet 1 meter afstand van elkaar worden gehouden.

In Frankrijk zijn de parken sinds de tweede week van juni weer open. Disneyland Park en Walt Disney Studios Park heropenden op 17 juni hun poorten. Parc Astérix, Futuroscope, Walibi Rhône-Alpes en Le Pal openden op 9 juni en Puy du Fou op 10 juni. Ook Walygator Grand Est, Walygator Sud-Ouest en Nigloland zijn weer geopend voor het publiek. In Disneyland Paris zijn Selfie Spots voor foto’s met de Disney-figuren en moet er soms vooraf gereserveerd worden met de app Lineberty. Klik hier voor de geldende maatregelen in Frankrijk. 

 Bestel je tickets rechtstreeks bij Disneyland Paris

Scandinavië

In Denemarken zijn de attractieparken al een tijdje open. Sinds 10 september zijn in de Deense parken, zoals Legoland Billund en Tivoli, geen beperkende coronamaatregelen meer van toepassing. De pretparken in Zweden, zoals Liseberg en Gröna Lund, werden bijzonder zwaar getroffen door de coronacrisis; zij mochten heel 2020 niet opengaan. Nu zijn de parken weer open: Gröna Lund vierde op 2 juni de heropening en Liseberg op 3 juni.

Spanje & Italië

In Spanje zijn de pretparken weer open, al likken sommige parken nog de wonden van het afgelopen coronajaar. Zo opent Terra Mítica in Benidorm, dat heel 2020 gesloten bleef, pas op 3 juli de poorten en gaan alleen de themagebieden Iberia en Las Islas open. In Italië openden Gardaland, Mirabilandia, Leolandia en Movieland op 15 juni. Daar ging een actie vooraf: de regering had besloten dat de Italiaanse parken pas op 1 juli zouden mogen openen. Een petitie getekend door ruim 42.000 Italianen bracht het kabinet op andere gedachten.

Les Gondoles in de Jardin d'Acclimatation in Parijs - Foto: Sylvain Bachelot

Eigen verantwoordelijkheid

De parken roepen hun bezoekers nog steeds op om zelf verantwoordelijk te blijven voor een leuk dagje uit. Vermijd bijvoorbeeld drukke plekken in een park of ga er weg als het zo vol wordt dat 1,5 meter afstand houden niet meer kan. Kom niet naar een pretpark – of ga naar huis – als je last hebt van klachten als niezen, hoesten, keelpijn of verhoging. Bij de ingang kunnen vragen worden gesteld over de gezondheidstoestand van de gasten.

Veilig eten in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Buitenland

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt nauwgezet de situatie in de ons omringende landen in de gaten en geeft daarover actuele adviezen met kleurcodes. De kleurcode geeft een idee van de veiligheidsrisico’s, de gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen in een land of gebied. De gebruikte codes zijn groen (u kunt reizen), geel (er zijn risico’s), oranje (alleen noodzakelijke reizen) en rood (niet reizen). Klik hier voor meer informatie over de kleurcodes.

Het nieuwe normaal: afstand houden en reserveren
Haal de Efteling in huis: bingewatchen op de bank
Haal Disneyland in huis: bekijk de beste parades en shows

Laatste update: 21 september 2021 © Wijzigingen voorbehouden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meest bezochte parkprofielen

In het jaar 2020 (plek in 2019)