Waterparken in Walt Disney World

Walt Disney World heeft twee waterparken - Blizzard Beach en Typhoon Lagoon - die zoveel te bieden hebben dat het pretparken op zich zijn.
Hou je heel erg van zonnen of relaxen aan het water, dan kun je er gerust een hele dag verblijven. Op warme dagen – zeker in het hoogseizoen – zijn deze twee parken heel snel vol en worden de poorten gesloten. Zorg dat je meteen bij het opengaan van de kassa’s (meestal om 10 uur) aanwezig bent of kom in de loop van de middag, als veel badgasten al weer vertrokken zijn naar het Magic Kingdom of Epcot.

Typhoon Lagoon

Het oudste van de twee waterparken in Walt Disney World is Typhoon Lagoon, dat op 1 juni 1989 open ging. Net als alle attracties en parken in Walt Disney Word zit ook achter het 24 hectare grote Typhoon Lagoon een verhaal. Het park is gebaseerd op de zelfbedachte legende dat Florida ooit werd getroffen door tegelijkertijd een tornado, een aardbeving en een vulkanische uitbarsting. Door die ramp ontstond er een binnenzee met grote golven – de Typhoon Lagoon – aan de ene kant en een bijna dertig meter hoge berg – Mount Mayday – aan de andere kant. Boven op de berg strandde een garnalenboot die net uit vissen was gegaan, de Miss Tilly. Elk half uur spuit een geiser uit de schoorsteen van de Miss Tilly water 15 meter de lucht in.
Typhoon Lagoon - Foto: (c) Disney

Attracties

Typhoon Lagoon heeft diverse spannende en rustige waterattracties. Het hart van het park wordt gevormd door een lagune van ruim een hectare groot. In het bekken zit meer dan elf miljoen liter water.
Naast de lagune piekt Mount Mayday de lucht in. De berg bevat verschillende attracties. Humunga Kowabunga zijn drie snelle, overdekte glijbanen van ieder 65 meter lang waarop snelheden van bijna vijftig kilometer per uur worden bereikt. De Storm Slides zijn drie glijbanen – Rudder Buster, Stern Burner en Jib Jammer – van ruim negentig meter lang die langs grotten en rotsen en door watervallen slingeren. Mount Mayday huist ook drie waterglijbanen met banden: Keelhaul Falls en Mayday Falls hebben éénpersoons banden, Gangplank Falls heeft vlotten voor de hele familie.

Waterachtbaan Crush 'n' Gusher in Typhoon Lagoon - Foto: (c) Disney

De nieuwste attractie in Typhoon Lagoon is Crush ‘n’ Gusher, een waterachtbaan die bezoekers in langwerpige vlotten over heuvels en door dalen voert. Sterke waterstralen stuwen de vlotten naar boven, waarna telkens weer een spannende afdaling volgt.
Voor kinderen van 2 tot en met 5 jaar is er Ketchakiddee Creek, met kleine waterglijbanen, een waterspeelplaats en S.S. Squirt, een interactieve speel-sleepboot.
Bijzonder is Shark Reef, waar gasten in een aquarium met 1,3 miljoen liter zout water kunnen snorkelen en kleurrijke vissen, koraal en planten uit het Caribische gebied kunnen bewonderen.
Castaway Creek is een 640 meter lange, rustig stromende rivier die rondom het park slingert. Bezoekers kunnen op diverse plaatsen de beek betreden, een zwemband pakken en zich laten meevoeren met de stroom. De tocht voert door een mistig regenwoud en verborgen grotten.
Castaway Creek in Typhoon Lagoon - Foto: (c) Disney

Faciliteiten

In Typhoon Lagoon zijn twee restaurants – Leaning Palms en Typhoon Tilly’s – die hamburgers, hot dogs, sandwiches, salades en ijs verkopen. In tegenstelling tot de themaparken van Disney is het in de waterparken toegestaan een picknickmand mee te nemen. Typhoon Lagoon heeft twee picknickplaatsen: Getaway Glen en Hideaway Bay. Het meebrengen van glaswerk en alcoholische dranken is niet toegestaan.
Beachcomber Shacks en Polar Patios zijn privéplekken (ook in Blizzard Beach) die men kan huren en waar men afgezonderd van de overige bezoekers kan luieren en zonnen.Zwemkleding is te huur of te koop bij de winkels Singapore Sal’s en High ’n Dry.
Het park beschikt over ontelbare ligbedden, langs de lagune of op meer schaduwrijke plekken. Handdoeken en kluisjes zijn te huur.

Waar?

Typhoon Lagoon ligt tussen Disney Springs en Disney’s Hollywood Studios in, aan de Buena Vista Drive.

Blizzard Beach

Het succes van Typhoon Lagoon zorgde ervoor dat Disney een tweede waterpark opende, op 1 april 1995: Blizzard Beach. Het verhaal dat rond dit park verzonnen werd is dat Florida eens geteisterd werd door een immense sneeuwstorm. De besneeuwde berg die tijdens die storm ontstond – Mount Gushmore – werd onmiddellijk in gebruik genomen als wintersportbestemming. Maar toen de temperatuur weer normale waarden bereikte, verdween het skioord letterlijk als sneeuw voor de zon. Maar, eind goed al goed: van het restant kon een heerlijk waterpark worden gemaakt: Blizzard Beach.

Tobbogan Race in Blizzard Beach - Foto: (c) Disney

Attracties

Ook het 26 hectare grote Blizzard Beach heeft diverse waterrijke en spannende attracties. Nog bijna tien meter boven de top van de 27 meter hoge Mount Gushmore bevindt zich het platform dat als vertrekpunt dient voor de spannendste belevenis: Summit Plummet. Op deze honderd meter lange waterglijbaan gaan durfals met een ongelooflijke topsnelheid van 88 kilometer haast loodrecht de diepte in. 36 Meter lager wordt hun vrije val gesmoord in het heerlijk warme water van Blizzard Beach.
Iets lager naast Summit Plummet ligt Slush Gusher, een dubbele waterglijbaan die gasten over de sneeuwbedekte heuvels van Mount Gushmore laat suizen. Wie liever in een band de charme van de berg ontdekt, stapt in de Downhill Double Dipper, vijftien meter hoog en zestig meter lang.
Summit Plummet in Blizzard Beach - Foto: (c) Disney
In Teamboat Springs maken families of groepjes tot zes personen in vlotten een wilde vaartocht naar beneden. Toboggan Racers is een achtbaans glijbaan en Snow Stormers zijn drie glijbanen die lijken op skiafdalingen, compleet met de bekende slalompoortjes. Runoff Rapids zijn drie dichte glijbanen met spannende bochten, waarvan er één helemaal donker is.
Bijzonder in Blizzard Beach is de stoeltjeslift die bezoekers naar de top van Mount Gushmore brengt. In de ochtend – zolang er nog geen rijen staan – is de kabelbaan een snelle manier om boven te komen. Is het druk bij de ingang, dan gaat lopen sneller.
In Tike’s Peak vinden kinderen van 2 tot en met 5 jaar allerlei waterspeeltoestellen, waaronder een waterrijk sneeuwkasteel. Voor jonge tieners zijn er in Ski Patrol Training Camp eigen glijbanen en gladde ijsbergen waarover ze kunnen proberen te lopen.
Net als Typhoon Lagoon heeft Blizzard Beach een lagune – Melt-Away Bay, maar de golven zijn er niet zo hoog als in Typhoon Lagoon – en een beek: Cross Country Creek, die gasten in banden op een rustig tempo om het park laat drijven. De tocht voert door een mysterieuze grot waar ‘smeltend ijs’ op de bezoekers druppelt.

Meltaway Bay in Blizzard Beach - Foto: (c) Disney

Faciliteiten

In zelfbedieningsrestaurant Lottawatta Lodge zijn hamburgers, salades en sandwiches verkrijgbaar. Diverse andere eettentjes bieden kleinere snacks als hot dogs en nachos. Op de picknickplaatsen is het verorberen van zelf meegebracht eten toegestaan. Glaswerk en alcoholische dranken zijn in het park verboden.
Zwemkleding is te huur of te koop bij de Beach Haus Shop.
Het park beschikt over een groot aantal ligbedden, langs de lagune of op meer schaduwrijke plekken. Handdoeken en kluisjes zijn te huur.

Waar?

Blizzard Beach ligt aan Buena Vista Drive, ten noorden van de All-Star-hotels en gemakkelijk te bereiken via de Osceola Parkway.

Waterplezier in Typhoon Lagoon en Blizzard Beach - Foto: (c) Disney

Tips

Wie naar de waterparken gaat voor de spannende glijbanen en andere wateravonturen treft in de eerste twee uren geen of slechts korte rijen aan. Daarna wordt het druk en is het voor de attracties vaak lang wachten.

Op glijbanen is voor dames een badpak aan te bevelen boven een broekje en een bikini; om te voorkomen dat men tijdens de wilde tocht kledingstukken kwijt raakt. Voor de meest sensationele banen, zoals de Summit Plummet in Blizzard Beach, geldt de natuurwet die de Amerikanen de Wedgie Rule noemen: bovenaan de glijbaan heeft men nog een wijde zwemshort aan, onderaan is er niet meer dan een string over.

Neem een watervaste zonnebrandcrème mee en zorg voor voldoende drinken. Ondanks dat men in een waterpark is, kan de zon je lichaam snel uitdrogen.

Hoe meer mensen in een vlot stappen, des te sneller is de rit. Met slechts twee personen in een zespersoons vlot wordt het een slaapverwekkend glijtochtje.

Snorkel ’s morgens in de Shark Reef in Typhoon Lagoon. ’s Middags is het vaak druk en word je snel door het aquarium gedirigeerd.

Verwijder alle losse zaken voordat je in de surflagune gaat. De golven nemen horloges en sieraden niet zelden mee en legen ook de zakken van je zwembroek.

Volcano Bay in Universal Resort Florida - Foto: © Universal Studios Florida

Aquatica en Volcano Bay

In de pretparkenregio ten zuiden van Orlando zijn nog twee andere grote waterparken, buiten de grenzen van Walt Disney World.
Op het terrein van Universal Studios bevindt zich het spectaculaire waterpark Volcano Bay. Midden in het tropische park staat de 61 meter hoge vulkaan Krakatau. Vanuit en door die imposante lavaberg vertrekken en lopen diverse waterbanen, zoals de veertig meter hoge Ko’okiri Body Plunge en de waterachtbaan Krakatau Aqua Coaster. Volcano Bay heeft een gigantisch golfslagbad, een rivier om heerlijk in te dobberen en waterglijbanen voor moedige en minder moedige waterratten.
Naast SeaWorld ligt Aquatica, een waterpark waarin dieren een grote rol spelen. In Dolphin Plunge bijvoorbeeld schieten gasten door een doorzichtige waterglijbaan waar rondom Commerson-dolfijnen zwemmen.
© Tekst: Parkplanet – Foto’s: Disney, Universal

Meest bezochte parkprofielen